enda

Aage Hertel

(1873 - 1944)

Skuespiller. Født 17/10 1873, død 3/10 1944 - 70 år gammel.

Begyndte i lære som teatermaler på Det kgl. Teater, men tog springet til elevskolen og kom derfra til Dagmarteatret. Han slog ikke rigtigt an på teatret, måske pga. sin stemmekvalitet eller replikbehandling. Til gengæld skaffede stumfilmen ham oprejsning som aktør.

Debuterede på Nordisk Film i 1910, hvor han i løbet af de følgende 15 år medvirkede i over 80 film. Hertel blev især kendt for sine fortræffelige maskeringer og sin evne til at finde stilsikre og overraskende kostumer til sine figurer. Han blev først og fremmest castet i skurkerollerne og er især kendt for titelrollerne i "Gar-el-Hama"-serien og "Manden med de ni Fingre"-serien. Af de få film han indspillede for andre selskaber skal nævnes Kinografens store kunstneriske succes "De fire Djævle" (1911) og Benjamin Christensens bemærkelsesværdige "Häxan" (1922).

I 1917 stiftede han 'Den danske Filmskole' - et akademi for mimik og plastik, som dog kun fik en kort levetid. Hertel medvirkede i én tonefilm, nemlig Sandbergs "Millionærdrengen" fra 1936 - derefter udfoldede hans talent sig fortrinsvist indenfor radiomediet.

Filmografi Priser Festivals
Title År Funktion Category
Millionærdrengen 1936 Medvirkende DK/Spillefilm
Jokeren 1928 Jonny, Borwicks tjener DK/Spillefilm
Maharajahens Yndlingshustru 1926 Randhi DK/Spillefilm
En Kæreste for meget 1924 Slotsfogeden DK/Spillefilm
Den sidste Dans 1923 Ludvigsen DK/Spillefilm
Heksen 1922 Heksedommer U/Spillefilm
Helgeninderne 1921 Medvirkende DK/Spillefilm
Prometheus I-II 1921 Iwan Vorontzoff, forretningsfører DK/Spillefilm
Via Crucis 1920 Fristeren DK/Spillefilm
Kærlighedsvalsen 1920 Hushovmesteren på Borghjelm DK/Spillefilm
Har jeg Ret til at tage mit eget Liv? 1920 Veksellerer Hugo Steiner DK/Spillefilm
Gøglerbandens Adoptivdatter 1919 Percival Ramsay, generaldirektør DK/Spillefilm
Kærlighedens Almagt 1919 Baron Liegundt DK/Spillefilm
Maharadjahens Yndlingshustru II 1919 Tumai, Dewaputras fortrolige DK/Spillefilm
Grevindens Ære 1919 Friherre Emmerich von Saza DK/Spillefilm
Konkurrencen 1919 Dr. Otto DK/Spillefilm
Ansigtet i Floden 1918 Philip Roberts DK/Spillefilm
Den firbenede Barnepige 1918 Medvirkende DK/Kort fiktion
Gar el Hama V 1918 Gar el Hama DK/Spillefilm
I Opiumets Magt 1918 Collin, bankier DK/Spillefilm
Pigen fra Klubben 1918 Lord Ernest Blackville DK/Spillefilm
Tidens barn 1918 Hans Helmers, værkfører DK/Spillefilm
Manden med Arret 1918 Guido, kanonfotograf DK/Spillefilm
Lykkens Budbringer 1918 Otto Kern, ingeniør DK/Spillefilm
Kammerpigen 1918 Edmund Glob, inspektør hos Berner DK/Spillefilm
En Kunstners Kærlighed 1918 Professor dr. med. Raymond DK/Spillefilm
Dommens Dag 1918 Luigi d'Aostra, bankier DK/Spillefilm
Fiskerlejets Datter 1917 Kunstmaler Martens, Poul Gerners ven DK/Spillefilm
Manden med de ni Fingre V 1917 John Smith, "Manden med de 9 Fingre" DK/Spillefilm
Kærligheds-Væddemaalet 1917 Baron von Feldthausen, Maurices ven DK/Spillefilm
Fjeldpigen 1917 Sorte Jack DK/Spillefilm
Kvinden med de smukke Øjne 1917 Grimbert, pengeudlåner DK/Spillefilm
Klovnen 1917 Tjener hos Grev Henri DK/Spillefilm
Pax æterna 1917 Medvirkende DK/Spillefilm
Manden med de ni Fingre IV 1916 John Smith, "Manden med de 9 Fingre" DK/Spillefilm
De evige Flammer 1916 Shir-ben-Hadack, nomadehøvding DK/Spillefilm
Gar el Hama IV 1916 Gar el Hama DK/Spillefilm
Hendes Ungdomsforelskelse 1916 Den ægyptiske fyrste DK/Spillefilm
Prinsessens Hjerte 1916 Storfyrst Mikael DK/Spillefilm
Proletardrengen 1916 Blank, forbryder DK/Spillefilm
Det gaadefulde Væsen 1916 Jean Velour, kunstmaler DK/Spillefilm
Gentlemansekretæren 1916 Lord Cecil Roadburn DK/Spillefilm
Pro Patria 1916 Løjtn. Rudolph Swaiz DK/Spillefilm
Manden med de ni Fingre III 1916 John Smith, "Manden med de 9 Fingre" DK/Spillefilm
Hvo, som elsker sin Fader 1916 Grev Hilmer, konseilpræsident DK/Spillefilm
Juvelerernes Skræk 1915 John Vermiel, "Skelethaanden" DK/Spillefilm
Manden med de ni Fingre II 1915 John Smith, "Manden med de 9 Fingre" DK/Spillefilm
Naar Hævngløden slukkes 1915 Fyrst Albert den Attende DK/Spillefilm
Manden med de ni Fingre I 1915 John Smith, "Manden med de 9 Fingre" DK/Spillefilm
En Skæbne 1915 William Sullivan, eventyrer DK/Spillefilm
Et Haremsæventyr 1915 Sheik Achmed Bey DK/Kort fiktion
Barnets Magt 1915 Milot, forbryder DK/Spillefilm
Brandmandens Datter 1915 Wendel, balletmester DK/Spillefilm
Penge 1915 Daigremont, rigmand DK/Spillefilm
Tugthusfange No. 97 1914 Friedrich Blaske, fange DK/Spillefilm
Eventyrersken 1914 Baron Otto Gyldenkrantz DK/Spillefilm
Gar el Hama III 1914 Gar-el-Hama DK/Spillefilm
Amors Krogveje 1914 Medvirkende DK/Kort fiktion
Opiumsdrømmen 1914 Medvirkende DK/Spillefilm
Søvngængersken 1914 Medvirkende DK/Spillefilm
Et Drama i Kystbanetoget 1913 Medvirkende DK/Kort fiktion
Gøglerens Datter 1913 Medvirkende DK/Spillefilm
Højt Spil 1913 Wroblewsky, politiagent DK/Spillefilm
Pressens Magt 1913 Peppe Purillo, redaktør DK/Spillefilm
En farlig Forbryderske 1913 Medvirkende DK/Spillefilm
Den tredie Magt 1913 Miller, spion DK/Spillefilm
Staalkongens Villie 1913 Medvirkende DK/Spillefilm
Dr. Gar el Hamas Flugt 1912 Dr. Gar el Hama DK/Spillefilm
Bagtalelsens Gift 1912 Klovnen Pierre DK/Spillefilm
Montmartrepigen 1912 Jack, James' ven DK/Spillefilm
Tropisk Kærlighed 1912 Medvirkende DK/Spillefilm
Dødsspring til hest fra cirkuskuplen 1912 Cirkusdirektør Winge DK/Spillefilm
Kærlighed og Penge 1912 Medvirkende DK/Kort fiktion
Dødens Brud 1912 Otte Beckert, læge, Aases fætter DK/Spillefilm
Kærlighed og Venskab 1912 En russisk fyrste DK/Spillefilm
Det farlige Spil 1912 Willy, skuespiller DK/Spillefilm
Hjærternes Kamp 1912 Medvirkende DK/Spillefilm
Hamlet 1911 Claudius, konge af Danmark DK/Kort fiktion
Dr. Gar el Hama 1911 Dr. Gar el Hama DK/Spillefilm
Den farlige Alder 1911 Den italienske sanger DK/Spillefilm
De fire Djævle 1911 Grev Taube DK/Spillefilm
Ungdommens Ret 1911 Medvirkende DK/Spillefilm
Livets Løgn 1911 Medvirkende DK/Spillefilm
Dobbeltgængeren 1910 Harry Taxon, bedrager DK/Kort fiktion
Elskovsbarnet 1910 Vicomte d'Esternay DK/Kort fiktion
Mellem Pligt og Kærlighed Medvirkende DK/Kort fiktion
Jeg vil ha' en Søn Medvirkende DK/Kort fiktion
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.