enda

Dødsridtet

Rasmus Ottesen, Danmark, 1912

DK/SpillefilmStumfilm

Kate Holborn var ung, smuk og uafhængig og førte en behagelig tilværelse på sin elegante villa i udkanten af byen. Hun levede et temmelig stille liv, der kun en gang imellem blev afbrudt af hendes to veninder, der havde fulgt hende trofast i hendes ungpigetilværelse, ægteskab og enkestand. En dag kom Kate ved et tilfælde op til en af byens største fotografer, og her fængsledes hun stærkt af et portræt af en ung, smuk mand, der fandtes i fotografens udhængsskab. Hun tog fotografiet med sig hjem, men derved kom uhyggen og uroen ind i Kate Holborns liv.


Den unge mand, hvis billede havde gjort så stærkt indtryk på Kate, var den farlige og listige tyv, Jack Morton; den mest frygtløse og dristige bandit nogen storstad endnu havde udklækket. Samme aften Kate havde sikret sig Jack Mortons billede, sendte hun et perlehalsbånd til reparation hos sin guldsmed, men her indtraf det mærklige uheld, at smykket sporløst forsvandt. Kate ilede ned til juvelereren, og her traf hun Jack Morton, der havde fundet det forsvundne smykke i en paraply.


Nogen tid efter var Jack Morton en hyppig gæst i Kates hjem, og der blev talt om den unge mands hyppige besøg i den smukke enkes hus. Ingen anede endnu uråd om Jack Mortons sande jeg. Lykken og den vågnende kærlighed gjorde imidlertid Jack Morton for dristig, og juveltyveriet havde endelig givet øvrigheden det rette spor. Da politiet nåede ham, lykkedes det Jack at flygte, og han kom i sidste øjeblik om bord i en ballon - i foreløbig sikkerhed.


Nogen tid efter fandt Kate og Jack Morton sammen igen, og Kate havde besluttet, at hun ville være sammen med ham trods hans kriminelle færden. De flygtede sammen til hest fra politiet og nåede om bord på et dampskib. Herfra sprang Jack Morton på hesteryggen ud i bølgerne og undslap med nød og næppe. Jagten fortsatte til lands, og ved en gabende kløft standsede Jack - han ville forsøge det sidste ridt for friheden. Det blev hans sidste ridt; da politiet endelig nåede kløften, fandt de kun et lemlæstet lig og en sørgende kvinde.

Grundoplysninger Credits Festivaler og priser Materialer
Original titel Dødsridtet
Dansk titel Dødsridtet
International titel Der Todesritt, The leap to death, Dödsritten, Maba, The Leap to Death
Instruktør Rasmus Ottesen
Manuskript Carl Th. Dreyer
Medvirkende Richard Jensen, Gudrun Houlberg, Olaf Fønss, Rasmus Ottesen
Produktionsland Danmark
Produktionsselskab Det skandinavisk-russiske Handelshus
Tekniske data 35 mm, 1,33:1, tintet, Stum
Dansk biografpremiere 10.07.1912
Premierebiografer Victoria-Teatret
Mere information Om Dreyers engagement i "Dødsridtet" se Jan Nielsen: A/S Filmfabriken Danmark (Multivers, 2003), p. 276-282.
Jan Nielsen: Carl Th. Dreyer - his very first film script in Aura, Vol. IV, nr. 2-3/1998, p. 102-107.
Download PDF

Selskaber

Produktionsselskab Det skandinavisk-russiske Handelshus

Instruktion

Instruktion Rasmus Ottesen

Manus

Manus Carl Th. Dreyer

Andre credits

Ballonskipper Carl Th. Dreyer
Hestetræner Emilian Erichsen

Medvirkende

Jack Morton, tyv Richard Jensen
Kate Holborg, ung enke Gudrun Houlberg
Stacy Black Olaf Fønss
Politibetjent Rasmus Ottesen
Skibskaptajn Valdemar Møller
Medvirkende Emilie Sannom
Medvirkende Stella Lind
Medvirkende Emilie Smith

Download PDF
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.
Download PDF
Download PDF

Anmeldelser og artikler

I Cinematekets bibliotek kan du finde disse anmeldelser og avisartikler om filmen:
Type Kilde Forfatter Date
Anmeldelse