enda

Emilie Sannom

(1886 - 1931)

Skuespillerinde. Født 29/9 1886, død 30/8 1931 - 44 år gammel. Søster til skuespillerinderne Ragnhild og Charlotte Sannom. Emilie Sannom var ugift, men havde - ligesom Asta Nielsen - en datter uden for ægteskab (Grethe, født i 1912, død 2011 - gift Zornig). Faren var skuespillerkollegaen Axel Schultz (1890-1974).

Startede sin scenekarriere omkring 1895 som statistbarn ved Dagmarteatret. Optrådte fra omkring århundredeskiftet ved forskellige mindre scener i hovedstadsområdet og var i 1906-07 på turné med Peter Fjelstrups teaterselskab. Teaterkarrieren blev sat kraftigt på vågeblus, da hun begyndte at filme.

Debuterede formentlig på film i 1909 hos Biorama. I 1910 spillede hun rollen som Asta Nielsens rivalinde i Urban Gads banebrydende film "Afgrunden", medvirkede i en snes film hos Nordisk 1910-11 og kom derfra til Skandinavisk-Russisk Handelshus/Filmfabriken Danmark i 1912, hvor hendes talent som 'filmens vovehals' blev dyrket til fulde. Emilie Sannom - eller Mille, som hun blev kaldt - spillede ofte hovedroller og udførte selv sine stunts - til lands, til vands og i luften. Publikum var vilde med hende og hun blev hurtigt selskabets førende kvindelige stjerne, hvilket førte til, at man i 1915 søsatte serien "Nattens Datter", bestående af fire film, med hende i titelrollen. Den blev i 1918 fulgt op af "Panopta"-serien, hvor hun ligeledes spillede titelrollen som en kvindelig detektiv. Panopta blev Emilie Sannoms sidste filmrolle i Danmark. I begyndelsen af 1920'erne indspillede hun film i Tyskland og Italien, bla. "La fanciulla dell'aria" (Luftens Herskerinde) fra 1922, instrueret af Alfred Lind. Fra filmkarrieren ebbede ud og indtil sin dramatiske død i 1931, ernærede hun sig blandt andet ved at optræde som luftakrobat.

Under en flyveopvisning nær Grenå, svigtede hendes faldskærm, og Mille styrtede 600 meter ned og var dræbt på stedet. Tom Kristensen skrev et mindedigt til hende, der indledes med strofen "Billigt er Livet, Veninde. Modet er ingenting værd".

Litteratur: Peder Hove: Mille (Gyldendal, 1992). Erik Nørgaard: Mille - mændenes overmand (Holkenfeldts Forlag, 1992). Jan Nielsen: A/S Filmfabriken Danmark (2003).


Læs artikel på dfi.dk:

Filmografi Priser Festivals
Title År Funktion Category
Filmens Vovehals 1923 Medvirkende Antologi
Panopta III 1919 Panopta, den kvindelige detektiv DK/Spillefilm
Panopta IV 1919 Panopta, den kvindelige detektiv DK/Spillefilm
Panopta II 1918 Panopta, den kvindelige detektiv DK/Spillefilm
Panopta I 1918 Panopta, den kvindelige detektiv DK/Spillefilm
Had og Kærlighed 1918 Lily Blixton DK/Spillefilm
Barnet fra Skovsøen 1917 Zirella DK/Spillefilm
Nattens Datter III 1917 "Nattens Datter" DK/Spillefilm
Nattens Datter IV 1917 "Nattens Datter" DK/Spillefilm
Søstrene Morelli 1917 Clara, Morellis datter DK/Spillefilm
Ledestjernen 1916 Effie DK/Spillefilm
Nattens Datter II 1916 "Nattens Datter" DK/Spillefilm
De Unævnelige 1916 Hr. Fix DK/Kort fiktion
Et Hjerte af Guld 1916 Lilly, Bigums datter DK/Spillefilm
Elskovsbarnet 1916 Marlies, værtshusholderdatter DK/Spillefilm
Fra Dybet 1915 Mira DK/Spillefilm
Kærlighed gør stærk 1915 Nelly DK/Kort fiktion
Nattens Datter 1915 "Nattens Datter" DK/Spillefilm
Skuddet fra Toldstationen 1915 Emilie, konsulens datter DK/Spillefilm
Gennem Flammerne til Lykken 1915 Else, værtsparrets datter DK/Spillefilm
Zatansteins Bande 1915 Irwings hustru DK/Spillefilm
For Barnets Skyld 1915 Enken DK/Spillefilm
Selma fra Øen 1915 Selma, Perssons datter DK/Spillefilm
Britta fra Bakken 1915 Annie, sangerinde DK/Spillefilm
En rædsom Nat 1914 Medvirkende DK/Kort fiktion
Pigen fra Hidalgo-Fyret 1914 "Pigen fra Hidalgo-Fyret" DK/Spillefilm
Mælkedrengen paa sjov 1914 Kæresten DK/Kort fiktion
Lykkeligt Ægteskab 1914 Fru Rudolf DK/Spillefilm
En bevæget Bryllupsnat 1914 Medvirkende DK/Kort fiktion
Guldhornene 1914 Signe DK/Spillefilm
Ungdomssynd 1914 Lotte, Lars og Marens datter DK/Spillefilm
Zigo 1914 Fru Crampton DK/Spillefilm
Hans Faders Ære 1914 Ketty, marketenderske DK/Spillefilm
Diligencekusken fra San-Hilo 1914 Zita DK/Spillefilm
Mirzi 1914 Ethelka DK/Spillefilm
Zigeuneren Raphael 1914 Zelma, zigeunerske DK/Spillefilm
Letsind 1914 Medvirkende DK/Spillefilm
Ægteskabelig Lykke 1913 Konen DK/Kort fiktion
Den sorte Pierette 1913 Lili Osmund, skuespillerinde DK/Spillefilm
Den sorte Bande 1913 Alice Parkner DK/Spillefilm
Balloneksplosionen 1913 Amalie, bortførerens brud DK/Spillefilm
Krigskorrespondenter 1913 Scura DK/Spillefilm
For evigt 1913 Stella, serpentinerdanserinde DK/Spillefilm
Den sorte Varieté 1913 Optrædende i varietéen DK/Kort fiktion
Skibsrotten 1912 Mary, cirkusdirektørens datter DK/Spillefilm
Dagen før - Dagen efter 1912 "Mis" DK/Spillefilm
Bryggerens Datter 1912 Emma, bryggeriejerens datter DK/Spillefilm
Zigeunerorkestret 1912 Marietta, Luinis elskede DK/Kort fiktion
Konfetti 1912 En demimondedame DK/Spillefilm
Gift dig - gift dig ikke 1912 Ansat på pensionatet DK/Spillefilm
Den hvide Klovn 1912 Klovnens hustru DK/Kort fiktion
Pigen fra det mørke København 1912 Lucie DK/Kort fiktion
De to Brødre 1912 'Den røde kat' DK/Kort fiktion
Dødsridtet 1912 Medvirkende DK/Spillefilm
Dødens Brud 1912 En letlevende dame DK/Spillefilm
Den Undvegne 1912 Medvirkende DK/Spillefilm
Privatsekretæren 1911 Johns hustru DK/Kort fiktion
Knap og Hægte 1911 Jeanette, Durands pige DK/Kort fiktion
Naar Hr. Bessermachen arbejder 1911 Medvirkende DK/Kort fiktion
Dyrekøbt Glimmer 1911 Hulda, skibstømrerens datter DK/Spillefilm
Hamlet 1911 Ofelia, Laertes' datter DK/Kort fiktion
Gadeoriginalen 1911 Stella, varietédame DK/Kort fiktion
Den store Flyver 1911 Medvirkende DK/Spillefilm
Balletdanserinden 1911 Medvirkende DK/Spillefilm
Det mørke Punkt 1911 Medvirkende DK/Spillefilm
Mormonens Offer 1911 Nancy, Larssons husbestyrerinde DK/Spillefilm
Vildledt Elskov 1911 Tjenestepigen DK/Spillefilm
Døden 1910 Medvirkende DK/Kort fiktion
Fra det mørke København 1910 Carla, bondefangerens veninde DK/Spillefilm
Afgrunden 1910 Lilly d'Estrelle, varietésangerinde DK/Spillefilm
København ved Nat 1910 Lotte med krøllen DK/Kort fiktion
Faldgruben 1909 Virginie DK/Kort fiktion
Apachepigens Hævn 1909 Rivalinden DK/Kort fiktion
Gøngehøvdingen 1909 Medvirkende DK/Kort fiktion
For hendes Skyld 0 Grevinden DK/Kort fiktion
Lægens Hustru 0 Lægens hustru DK/Kort fiktion
Mellem Pligt og Kærlighed 0 Medvirkende DK/Kort fiktion
Lad være at blinke 0 Medvirkende DK/Kort fiktion
Hævnen hører mig til 0 Medvirkende DK/Kort fiktion
Den skæbnesvangre Opfindelse 0 Medvirkende DK/Kort fiktion
Spaakonens Datter 0 Bertha, pigen DK/Spillefilm
Skarpretterens Søn 0 Ridderens datter DK/Kort fiktion
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.