enda

Valdemar Møller

(1885 - 1947)

Skuespiller og tegner. Født 19/1 1885, død 16/2 1947 - 62 år gammel. Gift 1° med skuespillerinde Hildur Møller, 2° med Mary-Alice Møller (f. Juul). Lillebror til den 14 år ældre skuespillerinde Petrine Sonne.

Elev på Det kgl. Teater, hvor han debuterede i 1905 og var ansat helt indtil sin død. Det blev oftest til biroller, hvor han ikke mindst i kraft af sin raffinerede maskeringsevne leverede fine præstationer.

Begyndte at filme hos Nordisk Film i 1909, men medvirkede kun i et mindre antal produktioner der, før han skiftede til Filmfabriken Danmark i 1912, hvor han blev en del af det faste ensemble. Her blev det til mere end 30 film, ofte fremtrædende roller og ofte i samspil med sin hustru Hildur Møller. Fra 1917 arbejdede han for Olaf Fønss' selskaber Dansk Film Co. og Dansk Astra Film.

Som en af de få stumfilmskuespillere klarede Valdemar Møller overgangen til tonefilmen, og han kom til at medvirke i knap 20 film indtil 1944.

Valdemar Møller var en dygtig tegner og leverede i en årrække satiriske tegninger til både Blæksprutten og Politiken, hvortil han var knyttet i mere end 25 år.

Litteratur: Jan Nielsen: A/S Filmfabriken Danmark (2003).

Filmografi Priser Festivals
Title År Funktion Category
De tre Skolekammerater 1944 Ole Lund, Bogtrykker DK/Spillefilm
Spurve under Taget 1944 Olsen, en vred Hundemand DK/Spillefilm
To som elsker hinanden 1944 Snork, Holms kammerat DK/Spillefilm
Drama paa Slottet 1943 Kong Christian V. DK/Spillefilm
Naar man kun er ung 1943 Direktør Høyer DK/Spillefilm
Alt for Karrièren 1943 Rasmussen DK/Spillefilm
Alle Mand paa Dæk 1942 Skibsreder Hartung DK/Spillefilm
Tordenskjold gaar i Land 1942 Admiral Judichær DK/Spillefilm
Forellen 1942 Byretsdommer Harboe-Hansen DK/Spillefilm
En Søndag paa Amager 1941 Jepsen, Amagerbonde DK/Spillefilm
Thummelumsen 1941 Redaktør Heilbunth DK/Spillefilm
Alle gaar rundt og forelsker sig 1941 F. Olsen, blikkenslagermester DK/Spillefilm
Tag til Rønneby Kro 1941 Petersen, fotograf DK/Spillefilm
Sørensen og Rasmussen 1940 Kongen DK/Spillefilm
Roser hver aften 1939 Höltzer, direktør U/Spillefilm
Cirkus 1939 Hahnemann, impresario U/Spillefilm
Champagnegaloppen 1938 Tobias Hambroe, vingrosserer DK/Spillefilm
Kongen bød 1938 Herremanden DK/Spillefilm
Tango 1933 Robert Bernstein, bankier DK/Spillefilm
Hendes Fortid 1921 Flederbusch DK/Spillefilm
Dømmer ikke 1920 Medvirkende DK/Spillefilm
En Aftenscene 1920 Medvirkende DK/Spillefilm
Lykkeper 1920 Bådsmand Halvorsen DK/Spillefilm
Kornspekulanten 1918 Borg, korngrosserer DK/Spillefilm
Dommens Dag 1918 Wolf, van Straetens sekretær DK/Spillefilm
Du skal ære - 1918 Konsul Steners DK/Spillefilm
Hævneren 1918 Anders DK/Spillefilm
Gengældelsens Ret 1917 Cornelius Hemkirk, konsulens pakmester DK/Spillefilm
Hittebarnet 1917 Medvirkende DK/Spillefilm
Et Hjerte af Guld 1916 Visberg, fabrikant DK/Spillefilm
I Storm og Stille 1915 Grosserer Clark DK/Spillefilm
Telegramtyvene 1915 Mac Davis DK/Spillefilm
Britta fra Bakken 1915 Nils Erson DK/Spillefilm
Sporet i Sneen 1915 Jack Dickson DK/Spillefilm
Vera 1915 Frantz, musiker DK/Spillefilm
Zatansteins Bande 1915 Zatanstein DK/Spillefilm
Fattig og rig 1915 Mac, Jones' ven DK/Spillefilm
Kærlighed gør stærk 1915 Politibetjent DK/Kort fiktion
Overfaldet i Viadukten 1915 Freddy Harrington DK/Spillefilm
Enhver 1915 Præsten DK/Spillefilm
Den grimme Ælling 1914 Godsejer von Klots DK/Spillefilm
Hans første Kærlighed 1914 Kongen DK/Spillefilm
Lykkeligt Ægteskab 1914 Hr. Rudolf DK/Spillefilm
Zigo 1914 Zigo, kapelmester DK/Spillefilm
Arveprinsen 1914 Ernesto, prinsens fætter DK/Spillefilm
Ungdomssynd 1914 Pastor Warren DK/Spillefilm
Zigeuneren Raphael 1914 Zigeunerhøvding DK/Spillefilm
Mirzi 1914 Pantelåneren DK/Spillefilm
Letsind 1914 Medvirkende DK/Spillefilm
Haanden, der griber 1913 Lorden af Clewe, kleptoman DK/Spillefilm
Katastrofen i Dokken 1913 Ingeniør Gersau DK/Spillefilm
Hjertedoktoren 1913 Grev Sparre til Sparresholm DK/Spillefilm
Studenten skifter Skilte 1913 Skomageren DK/Spillefilm
Ægteskabelig Lykke 1913 Manden DK/Kort fiktion
Balloneksplosionen 1913 Direktør Grøndahl, den onde onkel DK/Spillefilm
For evigt 1913 Ritmester Eckmann DK/Spillefilm
Krigskorrespondenter 1913 Medvirkende DK/Spillefilm
Skibsrotten 1912 Impressario DK/Spillefilm
Spejderen 1912 Medvirkende DK/Spillefilm
Kain 1912 Stærk mand, bror til artisten DK/Spillefilm
Det blaa Blod 1912 Von Lützen, jægermester DK/Spillefilm
Dødsridtet 1912 Skibskaptajn DK/Spillefilm
Konfetti 1912 Abbed Brice, skriftefader DK/Spillefilm
Zigeunerorkestret 1912 Medvirkende DK/Kort fiktion
Balletdanserinden 1911 Simon, fabrikant og rentier DK/Spillefilm
Christian d. 4. og Forrædderen 1911 Medvirkende DK/Kort fiktion
Nonnen fra Asminderød 1911 Munk DK/Kort fiktion
Naar Djævle er paa Spil Medvirkende DK/Kort fiktion
En Bryllupsrejse Medvirkende DK/Kort fiktion
Mysteriet paa Duncan Slot Medvirkende DK/Spillefilm
Revolveren Medvirkende DK/Kort fiktion
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.