Druk og Flee udtaget til Cannes

CANNES 2020. Thomas Vinterbergs drama 'Druk' og Jonas Poher Rasmussens animerede dokumentarfilm 'Flee' er udtaget som en del af årets officielle festivalprogram på Cannes Festivalen.

Cannes Festivalen holdt pressemøde onsdag aften i Paris for at løfte sløret for programmet, som i år afholdes dels digitalt, dels i samarbejde med udvalgte festivaler.

To danske film er en del af det fornemme selskab, nemlig Thomas Vinterbergs 'Druk' og Jonas Poher Rasmussens animerede dokumentarfilm 'Flee', der dermed begge er udtaget til festivalens officielle hovedprogram, Official Selection.

Druk af Thomas Vinterberg

Det er tredje gang, at Thomas Vinterberg er udtaget til hovedprogrammet på Cannes Festivalen. Første gang var i 1998 med 'Festen', der drog hjem med Juryens Pris, og anden gang var det 'Jagten', der i 2012 vandt tre priser, inklusive til Mads Mikkelsen for bedste skuespiller. Herhjemme får 'Druk' premiere den 24. september som åbningsfilm i Biografklub Danmark.

Fire gymnasielærere og venner beslutter sig for at teste en teori om, at mennesket er født med en halv promille for lidt. Teorien lyder, at alkohol i blodet åbner sindet for omverdenen og får kreativiteten til at stige. Resultatet er opsigtsvækkende. Både undervisningen og resultaterne løfter sig, og vennerne begynder for alvor at mærke livet igen. I takt med, at genstandene ryger indenbords, skrider eksperimentet fremad for nogle og af sporet for andre. Det bliver tydeligt, at alkohol kan skabe store resultater, men også at den slags vovemod kan have konsekvenser. 

Vinterberg samarbejder med Mads Mikkelsen for første gang siden 'Jagten'. Mikkelsen ses i rollen som gymnasielæreren Martin, mens de øvrige tre hovedroller som Martins venner og kolleger spilles af Thomas Bo Larsen, Magnus Millang og Lars Ranthe. I andre nøgleroller ses Maria Bonnevie, Helene Reingaard Neumann og Susse Wold.

'Druk' er skrevet af Thomas Vinterberg og Tobias Lindholm, og Sisse Graum Jørgensen og Kasper Dissing producerer for Zentropa med støtte fra blandt andet Det Danske Filminstitut, TV 2 DANMARK og Det Svenske Filminstitut. Filmen er allerede solgt til mere end 30 territorier over hele verden.

Flee af Jonas Poher Rasmussen

'Flee' er en animeret dokumentarfilm, der fortæller en sand historie om en mands behov for at konfrontere sin fortid. Amin ankom som uledsaget mindreårig til Danmark fra Afghanistan. I dag, 36 år gammel, er han en succesfuld akademiker. Han er homoseksuel og skal giftes med sin partner gennem mange år. En hemmelighed, han har holdt skjult i over 20 år, truer med at ødelægge det liv, han har skabt for sig selv. For første gang deler han nu sin historie med en god ven.

Jonas Poher Rasmussen, der er uddannet fra den alternative filmskole Super16 i 2010, debuterede med 'Searching for Bill' (2012), et miks af dokumentar og fiktion, som blandt andet vandt for bedste nordiske film på CPH:DOX. Han har desuden instrueret dokumentarfilmen 'Det han gjorde' (2015) om Jens Michael Schau, der dræbte forfatteren Christian Kampmann.

'Flee' er produceret af Monica Hellström, Signe Byrge Sørensen og Charlotte De La Gournerie for Final Cut for Real og Sun Creature, og filmen er en koproduktion med franske Vivement Lundi !, svenske Most Film og norske Mer Film. Filmen er støttet af blandt andet Det Danske Filminstitut, Det Svenske Filminstitut, Det Norske Filminstitut, Nordisk Film og TV Fond, Copenhagen Film Fund og Den Vestdanske Filmpulje.