'Druk' sejrer ved BAFTA

BAFTA. 'Druk' hjemtog søndag aften prisen for bedste ikke-engelsksprogede film ved den britiske BAFTA-uddeling. Den britiske prisfest er et vigtigt skridt på vejen mod Oscar-ceremonien, der finder sted 25. april.

Thomas Vinterberg og resten af holdet bag den danske storsucces 'Druk' tog søndag aften imod endnu en fornem, international pris. Filmen blev hædret som den bedste ikke-engelsksprogede film ved BAFTA-uddelingen, der er den britiske pendant til Oscars. 

Det er første gang i 32 år, at en dansk film har vundet en BAFTA i kategorien for bedste ikke-engelsksprogede film. Sidste gang var i 1989, hvor Gabriel Axels 'Babettes Gæstebud' vandt. Joshua Oppenheimer vandt i 2014 en BAFTA i dokumentar-kategorien for 'The Act of Killing'. Vinterberg har tidligere været nomineret med både 'Festen' og 'Jagten'.

Den danske klipper Mikkel E.G. Nielsen modtog desuden prisen for bedste klipning for sit arbejde på den amerikanske film 'Sound of Metal'.

BAFTA'en er et vigtigt skridt mod Oscar-ceremonien, der finder sted d. 25. april, idet der er et væsentligt overlap mellem medlemsskaren i de to akademier. 

Filmens internationale rejse

Med Cannes Festivalens prominente Official Selection-stempel i ryggen har 'Druk' nydt stor anerkendelse både herhjemme og internationalt.

I efteråret 2020 blev filmen vist på festivalen i Toronto, vandt hele tre priser i San Sebastián og løb med hovedprisen på London Film Festival, inden den ryddede bordet ved European Film Awards med priser i alle dens nominerede kategorier: bedste instruktør, bedste skuespiller, bedste manuskript og hovedprisen for bedste film.

'Druk' var i starten af 2021 nomineret til en Golden Globe, mens den vandt prisen for bedste udenlandske film ved den franske César-uddeling samt et hav af internationale kritikerpriser.

Herhjemme fik dramaet om de fire udslukte gymnasielærere og deres forsøg på at genfinde livsgnisten fremragende anmeldelser og nåede at sælge godt 800.000 biografbilletter inden vinterens coronanedlukning. 

Næste stop på rejsen er Oscar-uddelingen den 25. april, hvor 'Druk' konkurrerer mod den rumænske dokumentar 'Collective', bosniske 'Quo vadis, Aida?', 'The Man Who Sold His Skin' fra Tunesien og 'Shaonian de ni' fra Hong Kong.

Om filmen

'Druk' er skrevet af Thomas Vinterberg og Tobias Lindholm, instrueret af Thomas Vinterberg og produceret af Sisse Graum og Kasper Dissing for Zentropa med støtte fra Det Danske Filminstitut.