Druk vinder skuespillerpris i San Sebastian

PRISER. Mads Mikkelsen, Thomas Bo Larsen, Magnus Millang og Lars Ranthe delte lørdag prisen for bedste mandlige skuespiller på San Sebastian Filmfestivalen for deres præstation i Thomas Vinterbergs 'Druk'. Det premiereaktuelle drama vandt yderligere to priser ved aftenens prisoverrækkelse.

Thomas Vinterbergs 'Druk' var udtaget til Cannes Festivalen i juni og fik en varm modtagelse ved sin fysiske verdenspremiere på festivalen i Toronto tidligere i september. 

Nu har filmen vundet tre priser på San Sebastian Filmfestivalen, der blev overrakt ved afslutningsgallaen lørdag aften:

Prisen for bedste mandlige skuespiller blev delt mellem Mads Mikkelsen, Thomas Bo Larsen, Magnus Millang og Lars Ranthe. Det er kun tredje gang, at prisen gives til flere skuespillere fra samme film. 'Druk' modtog desuden prisen Feroz Zinemaldia fra den spanske presse for bedste film i konkurrence samt den katolske filmpris Signis.  

I starten af måneden hjemtog 'Druk' Art House Cinema-prisen, som blev overrakt af den franske arthouse biografsammenslutning AFCAE. Her konkurrerede den mod 12 andre film fra årets Cannes-udvalg.

Mads Mikkelsen, Magnus Millang, Thomas Bo Larsen og Lars Ranthe spiller filmens fire gymnasielærere, der sætter sig for at afprøve en tese om, at mennesket er født med en halv promille for lidt. Det bliver tydeligt, at alkohol kan skabe store resultater, men også at den slags vovemod kan have alvorlige konsekvenser. 

Se interview med Thomas Vinterberg

Flere internationale medier har rost filmen for sin tankevækkende skildring af drukkultur og midtvejskrise.

Screen International skrev blandt andet: "Det er ikke så ofte, at almindelige midaldrende middelklassemænd og deres vigende selvværd er genstand for den mest spændende fremstilling på de store lærred, hvis overhovedet. Det lykkes for Vinterberg at gøre det fængslende, og ikke så lidt tankevækkende." 

IndieWires kritikermeningsmåling fra Toronto Filmfestivalen tidligere i september figurerede 'Druk' også prominent i en række kategorier. De 137 adspurgte filmanmeldere kårede filmen til en af festivalens bedste film, mens også Vinterbergs instruktion og Mads Mikkelsens præstation blev fremhævet som festivalens fem bedste inden for hver sin kategori.

'Druk' er solgt til det meste af verden. I Frankrig får den premiere den 14. oktober, og filmen er sikret en amerikansk premiere på et senere tidspunkt. 

Thomas Vinterberg har skrevet manuskript med Tobias Lindholm. Kasper Dissing og Sisse Graum Jørgensen har produceret for Zentropa med støtte fra Det Danske Filminstitut, TV 2 Danmark og Creative Europe. Filmen havde premiere i de danske biografer den 24. september.

San Sebastian Filmfestival, som løb fra 18. til 26. september, er en af Europas væsentligste efter de store festivaler i Cannes, Berlin og Venedig. Se alle prisvindere på sansebastianfestival.com.