Druk vinder stort ved European Film Awards

PRISER. Thomas Vinterbergs ’Druk’ blev den helt store vinder ved årets European Film Awards, hvor filmen modtog priser i alle dens nominerede kategorier – for bedste instruktør, bedste skuespiller, bedste manuskript og hovedprisen for bedste film.

Der var toppriser til Thomas Vinterberg og ’Druk’, da European Film Awards, Europas svar på Oscar-prisuddelingen, blev afholdt ved en virtuel prisuddeling fra museet Futurium i Berlin den 12. december. 

Filmen, der var nomineret i fire kategorier, modtog priser i alle fire: for bedste instruktør til Thomas Vinterberg, bedste mandlige skuespiller til Mads Mikkelsen, bedste manuskriptforfatter til Vinterberg og Tobias Lindholm og aftenens hovedpris for bedste film til Vinterberg og Zentropa-producerne Kasper Dissing og Sisse Graum Jørgensen. 

Under ceremonien i Berlin blev 'Druk' også afsløret som en af tre nominerede til Lux European Audience Film Award, en publikumspris med vinderen annonceret den 28. april.

Blandt vinderne af de tekniske priser, Excelllence Awards, der blev annonceret den 9. december. er Kristian Selin Eidnes Andersen for sit lyddesign til den fransk-danske dokumentarfilm 'Little Girl'.

Fra Cannes-stempel til Oscar-kapløb

’Druk’ har nydt stor anerkendelse i både Danmark og udlandet. I maj fik filmen det prestigefyldte Cannes-mærkat, og i efteråret blev den vist på filmfestivaler i Toronto, San Sebastián og London. ’Druk’ vandt Art House Cinema-prisen i Frankrig, og i San Sebastián modtog den hele tre priser, blandt andet for skuespillerensemblet. I London løb filmen med hovedprisen. 

Herhjemme har dramaet om fire udslukte gymnasielærere og deres forsøg på at genfinde livsgnisten solgt godt 800.000 billetter og modtaget fremragende anmeldelser. Senest blev filmen indstillet som Danmarks Oscar-kandidat. ’Druk’ er produceret af Sisse Graum og Kasper Dissing for Zentropa.

Filmen er solgt til det meste af verden og har allerede været en publikumssucces i blandt andet Frankrig og England. Den amerikanske biografpremiere 4. december, der blev ledsaget af flotte anmeldelser, bliver fulgt op af en online premiere den 18. december.

European Film Awards uddeles hvert år af det europæiske filmakademi, en sammenslutning af over 3800 repræsentanter fra den europæiske filmbranche.

Tidligere danske prisvindere

De seneste ti år har dansk film vundet flere priser ved den europæiske filmfejring, blandt andet Thomas Vinterbergs 'Kollektivet' og 'Jagten', Martin Zandvliets 'Under sandet', Joshua Oppenheimers 'The Act of Killing', Susanne Biers 'Den skaldede frisør' og Lars von Triers 'Melancholia'. Find den samlede oversigt over danske prisvindere.

Opdateret den 14. december 2020.

OM EUROPEAN FILM AWARDS

Den årlige prisuddeling er organiseret af det europæiske filmakademi (European Film Academy), der blev etableret I 1988 med det formål at fremme Europas filmkultur. Akademiet tæller i dag mere end 3.800 filmfolk. Ud over European Film Awards organiserer akademiet også seminarer og workshops med fokus på filmpolitik, økonomi, kreative samarbejder og uddannelse.