Dyk ned i historiske kvindebilleder

KAMPDAG. Kvindelige brydere, kvinder i Søværnet og ikke mindst: en peptalk fra en af Danmarks tidligste kvindesagsforkæmpere, Thit Jensen. Det Danske Filminstituts streamingsite Danmark på film præsenterer i anledning af Kvindernes Internationale Kampdag den 8. marts tre film i kvindekampens tegn.

I anledning af Kvindernes Internationale Kampdag den 8. marts har redaktør for Danmark på film, Lisbeth Richter Larsen, udvalgt tre filmklip, hvor nye og stærke kvinderoller indtager scenen. 

Internationale kvindelige brydekampe, 1912 

Hvis nogen gik og troede, at kvinder først i nyere tid har indtaget en så maskulin arena som bryderingen, kan vi hermed dokumentere en helt anden historie. Ifølge Danmarks Brydeforbund er det dog ikke et officielt arrangement, vi her er vidne til i 1912. I perioden 1895-1920 var private brydestævner nemlig et stort nummer for blandt andet de københavnske dansesteder. En gruppe kvinder rejste rundt i landet med deres ’VM-show’ – hvem der stod bag arrangementet melder historien ikke noget om, men nogen har helt sikkert tjent penge på ’forestillingen’. Det var så stort, at politiet måtte forbyde dem. Tilskuerne havde deres favoritter, og det endte ofte i slagsmål og tumult.
Se hele filmen på Danmark på film

Kvindelige Marinere, 1947 

Efter 2. verdenskrig ønskede den danske stat at hverve kvinder (såvel som mænd) til et effektivt forsvar af landet. Belønningen var at udvikle en større personlighed, blive en bedre samfundsborger og få del i et ’pragtfuldt kammeratskab’. Og som filmen viser – motorcykelkørekort er da også ret cool!

Thit Jensen taler om Moderskabet, 1941 

”Den fattige mor skal have vilkår til at skabe en fremtid for sit barn”. Sådan lyder det i utvetydige vendinger fra Thit Jensen. Det er nemlig samfundets ansvar, og hun sætter trumf på sin pointe i en nærmest fyndig afslutning på talen: ”Kan det maskuline samfund ikke tilsikre moderskabet trygge kår, så må matriarkatet vende tilbage!” 
Se hele filmen på Danmark på film

Oplev flere historiske kvindebilleder på temasiden ’Kvinder i arbejde’ 

Danmark på film

Danmark på film er Det Danske Filminstituts streamingsite for dokumentariske film. Her bliver historien levende med dokumentarfilm og optagelser fra Danmark samt Færøerne, Island og Grønland fra 1899-1995. Filmene er frit tilgængelige og gratis at se online. Der bliver løbende digitaliseret flere film til sitet.

1187 film
Ca. 1500 filmklip via Danmarkskort
300 timers levende danmarkshistorie

Link til Danmark på film

Download pressebilleder, trailers og filmen 'Fra strimmel til stream' i DFI’s presserum.