En flygtning finder hjem

INTERVIEW. Jonas Poher Rasmussen genskaber i 'Flugt' sin vens beretning om, hvordan han som 16-årig ankom alene til Danmark som flygtning fra Afghanistan. Animation blev et stærkt middel til at formidle Amins livshistorie levende og følsomt, fortæller instruktøren om sin dokumentar, der har fået flotte anmeldelser ved verdenspremieren på Sundance Filmfestivalen.

"Filmen giver noget perspektiv på den flygtningekrise, der var for et par år siden. Denne historie foregik for 25 år siden og er i bund og grund en succeshistorie. Amin er veluddannet, han er velintegreret."

"Men samtidig giver filmen også indblik i, hvilke dybe, personlige konsekvenser det har at blive tvunget på flugt som barn og skulle leve med, at ens fortid og nutid er delt," fortæller instruktør Jonas Poher Rasmussen i Filminstituttets interview om 'Flugt'.

Den animerede dokumentarfilm fik fornemme anmeldelser ved verdenspremieren på Sundance Filmfestivalen den 28. januar og fremkaldte blandt andet denne overskrift af branchebladet IndieWire: "En spændingsfyldt, mesterlig overlevelseshistorie".

'Flugt' handler om instruktørens gymnasieven, kaldet Amin, som for første gang afslører sin traumatiske livshistorie og den sande baggrund for sin rejse og ankomst til Danmark for 25 år siden. Animation blev en nøgle til formidlingen af vennens tunge bagage, ud over at det gav den oplagte fordel, at Amin kunne være anonym, siger Jonas Poher Rasmussen i interviewet.

"Animation gav os nogle muligheder for at være mere ekspressive særligt over for de voldsomme oplevelser, han har på turen, som er svære at beskrive en til en i billeder, men hvor man med animation kan gå ind i et mere følsomt lag."

Se interviewet

'Flugt' fik det prestigefyldte Cannes Official Selection-mærkat i juni og åbnede den 28. januar Sundance Filmfestivalens internationale konkurrence for dokumentarfilm, World Cinema Documentary Competition. I samme konkurrence deltager også Camilla Nielssons 'President'. Læs interview

Følg os på YouTube

Jonas Poher Rasmussen er uddannet fra den alternative filmskole Super16 i 2010. Han debuterede i 2006 med 'Noget om Halfdan' om sin farfar, forfatteren Halfdan Rasmussen, og har desuden instrueret CPH:DOX-vinderen 'Searching for Bill' (2012) og 'Det han gjorde' (2015) om Jens Michael Schau, som dræbte forfatteren Christian Kampmann.

'Flugt' er produceret af Monica Hellström og Signe Byrge Sørensen for Final Cut for Real og koproduceret af animationsproducer Charlotte de La Gournerie for danske Sun Creature, franske Vivement Lundi, svenske Most Film og norske Mer Film. Filmen er støttet af blandt andet Det Danske Filminstitut, Det Svenske Filminstitut, Det Norske Filminstitut, Nordisk Film & TV Fond, Copenhagen Film Fund og Den Vestdanske Filmpulje. Dansk biografpremiere er planlagt til den 29. april.

Nikolaj Coster-Waldau og britiske Riz Ahmed skal lægge stemmer til henholdsvis Jonas Poher Rasmussen og Amin i en engelsksproget version af filmen, der får premiere senere på året.