Få overblik over de 15 danske film på IDFA

IDFA. Verdens største festival for dokumentarfilm, IDFA i Amsterdam, har i 2014 et rekordstort antal danske film på programmet, herunder verdenspremiere på "Something Better to Come", der er i hovedkonkurrence sammen med "Democrats". FILMupdate giver her et overblik.

Et rekordstort antal danske film er på programmet til dette års IDFA, der løber af stablen 19.-30. november med hele 15 danske bidrag.

"Democrats" af Camilla Nielsson og "Something Better to Come" af Hanna Polak deltager i hovedkonkurrencen, hvor Joshua Oppenheimer sidder i juryen. Oppenheimers danskproducerede "The Look of Silence" deltager også på festivalen. Filmen har netop vundet hovedprisen på årets CPH:DOX, hvor også "Democrats" modtog en pris, en Special Mention, i hovedkonkurrencen.

14 år på Europas største losseplads

Hanna Polaks "Something Better to Come" har været 14 år undervejs. I løbet af denne periode har instruktøren fulgt en gruppe børn, der lever i en såkaldt Svalka uden for Moskva, en af verdens største lossepladser. Det er ulovligt at være der og naturligvis strengt forbudt at filme.

Blandt de mange fattige beboere er Yula. Hun drømmer om at flytte fra lossepladsen og ændre sit liv, og det er denne drøm, den polske instruktør Hanna Polak har observeret og fulgt, siden Yula var 11 år. Den danskproducerede film af den prisvindende instruktør har verdenspremiere på IDFA og deltager i hovedkonkurrence.

Læs mere i FILM: Human Beauty in a Russian Garbage Dump

Zimbabwe i en brydningstid

I tre år har Camilla Nielsson haft adgang til magtens centrum i Zimbabwe. Det har givet hende et unikt indblik i den politiske proces, hvor Mugabes regeringsparti og oppositionen har arbejdet for indholdet af en ny forfatning.

Resultatet er "Democrats", som går helt tæt på de to politikere, der som repræsentanter for de to partier skal søge konsensus i en kamp om magt – i et politisk landskab langt fra respekten for menneskerettigheder.

"Democrats" har international premiere på IDFA og deltager i hovedkonkurrencen.

Læs mere på FILMupdate: En rejse mod demokrati

Voldens menneskelige ansigt

Joshua Oppenheimer sidder i juryen for hovedkonkurrencen på årets IDFA, mens hans CPH:DOX-vinder "The Look of Silence" deltager i festivalens Masters-program.

Læs mere i FILM: Meeting the Audience (om verdenspremieren i Venedig)
Læs mere i FILM: Holding a Mirror to Horror (interview)

Dette fokus på det voldsomme eller ligefrem voldelige i mennesket går igen i "Krigerne fra Nord" af Søren Steen Jespersen og Nasib Farah, en film om unge somalisk-fødte danskere, der drager til udlandet for at deltage i hellig krig for terrorbevægelsen al-Shabaab.

Filmen deltager i konkurrencen for dokumentarer af en varighed mellem 45 og 60 minutter. "Krigerne fra Nord" havde dansk premiere i oktober og er tilgængelig på Filmcentralen.

Læs mere på FILMupdate: Vi skal lære af krigerne fra nord

Filmfolk på scenen

Joshua Oppenheimer samt instruktørerne Phie Ambo og Jon Bang Carlsen er inviteret til at give talks på IDFA. Phie Ambo er en del af Starting Off Like a Rocket om at starte sin karriere med stor anerkendelse og opmærksomhed, og hvordan man følger op på sådan en lynstart. Ambo er aktuel med filmen "Så meget godt i vente", der er en del af programmet The Female Gaze.

Jon Bang Carlsen er aktuel med "Cats in Riga" i programmet Paradocs. Hans film "Hotel of the Stars" fra 1981 bliver udgangspunkt for en debat om hybridfilm i programmet Framing Reality, hvor instruktøren selv tager del i debatten.


De 15 danske film på IDFA 2014

Competition for Feature-length Documentary

 • "Democrats" af Camilla Nielsson, Upfront Films
 • "Something Better to Come" af Hanna Polak, Danish Documentary Production

Competition for Mid-length Documentary

 • "Krigerne fra Nord" af Søren Steen Jespersen og Nasib Farah, Made in Copenhagen

DOC U Competition

 • "Songs for Alexis" af Elvira Lind, Copenhagen Bombay (også i Panorama)
 • "Something Better to Come" af Hanna Polak, Danish Documentary Production (også i konkurrence)

Masters

 • "The Look of Silence" af Joshua Oppenheimer, Final Cut for Real
 • "Våbensmuglingen" af Andreas Koefoed, Fridthjof Film

Panorama

 • "Cirkusdynastiet" af Anders Riis-Hansen, Hansen & Pedersen Film og Fjernsyn
 • "Songs for Alexis" af Elvira Lind, Copenhagen Bombay
 • "Voldtægt som krigsvåben" af Katia Forbert Petersen og Annette Mari Olsen, Sfinx Film/TV

Paradocs

 • "Cats in Riga" af Jon Bang Carlsen, Mistrus Media

The Female Gaze

 • "Så meget godt i vente" af Phie Ambo, Danish Documentary Production

Of Media and Men

 • "Ekstra Bladet uden for citat" af Mikala Krogh, Danish Documentary Production

Framing Reality

 • "The Act of Killing" af Joshua Oppenheimer, Final Cut fro Real
 • "Hotel of the Stars" af Jon Bang Carlsen, C&C Productions

Kids & Docs

 • "Fægtemester" af Simon Lereng Wilmont, Final Cut for Real
 • "Malek Means Angel" af Lea Hjort Mathiesen, Den Danske Filmskole
  Tags: