Festivalhits, klippekunst og kunstig intelligens til IDFA

IDFA 2021. Intime, personlige beretninger om flugt, den syriske revolution og amerikanske skoleskyderier er en del af det brede danske islæt på årets IDFA. Få overblik over film og filmfolk på den bannerførende dokumentarfilmfestival, der slår dørene op den 17. november.

Årets store dokumentarfilmfestival IDFA i Amsterdam skydes i gang den 17. november med film fra over 80 lande. Fra Danmark deltager en stribe film på tværs af festivalens mange sektioner. Se den samlede liste nederst.

Klassiske serier Best of Fests og Masters

Tre film, alle produceret af Final Cut for Real, er udvalgt til Best of Fests, en af festivalens klassiske serier med højdepunkter fra det forgangne år.

'Flugt' af Jonas Poher Rasmussen, en animeret skildring af en dansk-afghansk mands farefulde rejse til sikkerhed, har et solidt katalog af festivaler og priser i bagagen, fra Cannes til Sundance, Annecy, Telluride og Toronto. Senest er filmen blevet udpeget som Danmarks Oscar-kandidat og har vundet Nordisk Råds Filmpris.

IDFA 2021

IDFA står for International Documentary Film Festival Amsterdam. Festivalen har kørt siden 1988 og regnes for verdens største for dokumentarfilm.

Festival løber i år fra 17. til 28. november. Se mere på idfa.nl.

Dansk film har over årene været stærkt repræsenteret på IDFA. Se oversigt.

'Frihed, håb og andre synder' af Rami Farah og Signe Byrge Sørensen kommer til Amsterdam med en Special Mention fra hovedkonkurrencen på CPH:DOX og en menneskerettighedspris fra DokuFest i Prizren, Kosovo. I filmen møder vi tre syriske aktivister i Paris, der tvinges til at reflektere over tiden fra revolutionens første år og deres liv i dag.

'Mit barn blev skoleskyder' af Frida og Lasse Barkfors deltog på Nordisk Panorama og var udtaget til den nordiske konkurrence på CPH:DOX. I fokus er forældre til amerikanske skoleskydere, blandt andet til en af teenagerne bag massakren på Columbine i 1999.

I serien Masters, der hylder dokumentarfilmens auteurer, kan publikum opleve Jon Bang Carlsens 'The Banality of Grief', som får international premiere i Amsterdam. Dokumentaren er et filmisk kærlighedsbrev til instruktørens afdøde hustru og en rejse til fælles steder fra deres liv sammen. 

Desuden er flere danske producere udtaget til årets festival med deres udenlandske koproduktioner, blandt andet Ulrik Gutkin med den finske 'Sådan dræber du en sky' og Malene Flindt Pedersen med norske 'Fodboldfeber'.

'Artificial Awakening' af Jakob la Cour. Foto: Makropol

Kunstig intelligens fra Makropol

To danske værker tager praktisk fat på kunstig intelligens som kreativt værktøj.

I 'Artificial Awakening' af Jakob la Cour inviteres publikum med virtual reality-udstyr ind i et univers, der udforsker muligheden for en åndelig dimension i kunstig intelligens. 'Kaspar' af Piotr Winiewicz er et projekt i udvikling, hvor omdrejningspunktet er kunstig intelligens i skabelsen af filmkunst.

Begge er produceret af selskabet Makropol, som de senere år har skabt sig et navn med interaktive, rumlige filmværker.

Niels Pagh Andersen om klipningens kunst

En af dansk dokumentarfilms mest betydelige klippere får en særlig platform på årets IDFA.

Niels Pagh Andersen har været i faget i mere end 40 år og har klippet prisvindende værker som 'The 3 Rooms of Melancholia', 'The Act of Killing', 'The Look of Silence' og 'Undertrykkelsens sang'.

På festivalen præsenterer han sin nye bog, 'Order in Chaos', med indsigter, inspiration og praktisk viden om kunsten at klippe dokumentarfilm, i en samtale med festivalens kunstneriske direktør Orwa Nyrabia.

Få overblik over den samlede danske deltagelse herunder:


Danske film og filmfolk på IDFA 2021

Best of Fests

 • Flugt af Jonas Poher Rasmussen. Produceret af Monica Hellström, Signe Byrge Sørensen og Charlotte de La Gournerie for Final Cut for Real.
 • Frihed, håb og andre synder af Rami Farah og Signe Byrge Sørensen. Produceret af Anne Köhncke for Final Cut for Real.
 • Mit barn blev skoleskyder af Frida og Lasse Barkfors. Produceret af Anne Köhncke for Final Cut for Real.
 • Koproduktionen Sådan dræber du en sky af Tuija Halttunen (Finland, Danmark). Dansk koproduceret af Ulrik Gutkin for Copenhagen Film Company.

Masters

 • The Banality of Grief af Jon Bang Carlsen. Produceret af Jon Bang Carlsen for C&C Productions.

DocLab Competition
Konkurrence

 • Artificial Awakening af Jakob la Cour. Produceret af Mads Damsbo for Makropol og Jakob la Cour for Jakob la Cour Studio.

IDFA Competition for Youth Documentary
Konkurrence

 • Koproduktionen Fodboldfeber af Line Hatland (Norge, Danmark, Finland). Dansk koproduceret af Malene Flindt Pedersen for Hansen & Pedersen.

Retrospektiv serie: Future Tense

 • Koproduktionen State of Dogs (1998) af Peter Brosens og Turmunkh Dorjkhand (Belgien, Mongoliet, Danmark m.fl). Dansk koproduceret af Lise Lense-Møller for Magic Hour Films.

IDFA Forum
Projekter, der søger finansiering

 • Kaspar af Piotr Winiewicz. Produceret af Mads Damsbo for Makropol.
 • La Vida Es Un Musical af Patty Pajak. Produceret af Emil Lynge Johnsen for GotFat Productions.
 • Koproduktionen Farming the Revolution af Nishtha Jain (Indien, Frankrig, Danmark). Dansk koproduceret af Signe Byrge Sørensen for Final Cut for Real.
 • Koproduktionen Land of Women af Nada Riyadh og Ayman El Amir (Egypten, Danmark, Frankrig). Dansk koproduceret af Mette-Ann Schepelern for Magma Film&Tv.
 • Koproduktion Who Killed Thomas Sankara? af Mads Brügger (Frankrig, Danmark). Dansk koproduceret af Peter Engel for Wingman Media.

IDFAcademy 
Workshop og uddannelse

 • Instruktør Patricia Bbaale Bandak og producer Victor Cunha (Monolit Film) er inviteret til IDFAs workshop for unge filmfolk.
 • Klipper Niels Pagh Andersen præsenterer sin nye bog 'Order in Chaos' i samtale med IDFAs kunstneriske leder Orwa Nyrabia.

Jurymedlemmer

 • Redaktør, producer og tidligere filmkonsulent på Filminstituttet Ulla Hæstrup er jurymedlem for IDFA Competition for Youth Documentary.
 • Instruktør Mahdi Fleifel er jurymedlem for IDFA Award for Best First Feature.