Filmåret 2018

OVERBLIK. Dansk film indtager Top 3 i de danske biografer i 2018, og nye talenter er brudt igennem. På de internationale festivaler står dansk film stærkt, og 2019 lover allerede godt. (Opdateret 3. januar)

Årets tre meste sete film i biografen er alle danske: Christoffer Boes ’Journal 64’, Ole Bornedals ’Så længe jeg lever’ og Bille Augusts ’Lykke-Per’ har tilsammen fyldt biograferne med mere end 1,6 mio. gæster. Der blev til danske film i 2018 solgt 3,7 mio. billetter til danske film, hvilket gav en aktuel dansk markedsandel på 29 %.

Claus Ladegaard, administrerende direktør for Det Danske Filminstitut, glæder sig over den høje markedsandel:

"I et land som Danmark med en forholdsvis lille produktion vil der altid ske udsving og være år, hvor billetsalget bliver lavere, end man kan ønske. Sådan har det været de to forrige år. I år er der meget at glæde sig over. Det er skønt, at der har været flere film, der har trukket fulde huse med store fortællinger. 2018 har også været året, hvor en række skarpe lavbudgetfilm fik premiere, og unge instruktører kom på banen. Der har været gode komedier med kvinder i vigtige roller både foran og bag kameraet som 'Den tid på året' og 'Ditte & Louise'. Og om lidt møder 'Happy Ending' publikum. Der var for få kvindelige instruktører i 2018, men det er noget, vi fortsat arbejder på at rette op på, og når vi ser på biografåret 2019, ser det allerede bedre ud."

​ Top 10 i biografen 2018 ​

* Stadig aktuel i biografen

I alt 24 danske spillefilm fået bred biografdistribution, to spillefilm har haft eventvisninger i biografen og to spillefilm er kommet direkte på streamingtjenesteri 2018. Derudover har der været biografpremiere på elleve danske dokumentarfilm, hvoraf syv var DFI-støttede.

Fire danske spillefilm, der er støttet via talentordningen New Danish Screen, har i 2018 fået biografdistribution, og nye talenter har slået deres navne fast. Christian Tafdrups 'En frygtelig kvinde', der havde premiere juledag sidste år, har i 2018 solgt 155.000 billetter. Gustav Möllers 'Den skyldige' blev taget særdeles godt imod af både publikum og af kritikerne. Filmen er herhjemme set af 140.000 biografgæster.

Internationale festivaler


2018's to store festivalsucceser er begge blevet shortlistet til en Oscar: 'Den skyldige' har vundet 22 internationale priser siden verdenspremieren på Sundance-festivalen, og Simon Lereng Wilmonts dokumentarfilm ‘Olegs krig – En barndom i skyggen af krig’ har modtaget hele 23 internationale priser. Der er har været dansk deltagelse i både Cannes og Berlin.

Et blik på 2019

2019 begynder stærkt for dansk film på de store filmfestivaler: Lone Scherfigs 'The Kindness of Strangers' er åbningsfilm på Berlin Filmfestival og May el-Toukhys drama 'Dronningen' er sammen med Mads Brüggers dokumentarfilm 'Cold Case Hammarskjöld' udtaget til Sundance Filmfestival.

I de danske biografer kan publikum se frem til at opleve og fordybe sig i danske film med stor variation i historier og genrer. Årets første danske premiere er Michael Noers 'Før frosten' med Jesper Christensen i hovedrollen 10. januar.