Filmen skal være det kvalificerede modspil til afmagtsfølelsen

NY KONSULENT. Filminstruktør Lotte Svendsen overtog 1. september posten som konsulent for børnefilm på Det Danske Filminstitut efter Åke Sandgren. Vi bringer her Lotte Svendsens tiltrædelsestale fra receptionen i Cinemateket den 4. september – en tale, der dog blev afbrudt af en ivrig ansøger…

"God eftermiddag, hvor har jeg bare glædet mig til at stå her og kigge på alle jer skønne skabninger. Mit navn er Lotte Svendsen, og jeg er den nye Børne- og ungdomsfilmkonsulent. Jeg kommer til at sidde oppe på 2. sal hver dag mellem 9 og 16. Det hedder fast arbejde, det har jeg aldrig prøvet før, ja jeg kniber mig faktisk stadig i armen. Men mit navn det står altså på døren, så nu må i komme springende. Jeg ved selvfølgelig godt, at der er en rimelig stringent ansøgningsform her i huset, men det må ikke holde jer tilbage for at tage fat i mig. Jeg vil rigtig gerne høre jeres tanker også før de er færdigtænkt. Og hvis de slet ikke er tænkt endnu, så vil jeg gøre hvad jeg kan for at inspirere jer til at se lidt på livet i frøperspektiv.

'Jeg keder mig' sagde jeg ofte som barn. 'Så tag nøglehullet i skuffen' svarede min far. Og det gjorde jeg. Det lille kobberstøbte nøglehul. Holdt det foran øjet og gik på opdagelse. Og så. På det der var.

Tv- Serien 'Skam' arbejder konsekvent med at spejle virkeligheden set i ungeperspektiv. Det er meget enkelt, næsten banalt i sin genkendelighed. Jeg håber på projekter, der stiller skarpt på livets små og store vendepunkter. Den første forelskelse. Skoleskift. Venskabssvigt. Skilsmisse. Regnbuefamilier. Diagnoser. Hemmeligheder og løgne. Alt det, der fylder i familielivet og mødet mellem generationerne.

Kig på dine børn, kig på dig selv. Historierne er lige foran dig. Og de trænger til at blive fortalt med jeres dygtighed og talent. For der er så meget ubearbejdet angst i tiden og de unge ser utrolig hårdt på sig selv. Familierne opløses og alle føler sig som tabere i det spil. Filmen kan og skal være det kvalificerede modspil til den afmagtsfølelse. For vi har mere end nogensinde før brug for at finde fælles fodfæste i kulturen. Børn og voksne i kærlig krans.

Pitch mig en gyser, hvor en fedtforskrækket slankeguru går bersærk på et julemærkehjem. Der er ingen hellige køer

- Lotte Svendsen

Nå, så gik der lige nytårstale i den. Glem alt hvad jeg sagde. For det må også godt bare stikke fuldstændig af. Jeg elsker at psykopaten i Terkel i Knibe er Rudolf Steiner pædagog. Mere af det. Pitch mig en gyser, hvor en fedtforskrækket slankeguru går bersærk på et julemærkehjem. Der er ingen hellige køer. Jeg elsker at grine og vil sætte en ære i at lade det kontroversielle komme ind..."

Men her blev Lotte Svendsen desværre afbrudt af Damen med de blå tænder, der efter tidligere afslag fra Filminstituttet lige ville pitche projektet 'Far til Fire i Palæstina' for den nye børnefilmkonsulent... se med her: