Filmfotograf Rasmus Videbæk modtager Sølvbjørn i Berlin

BERLIN PRISER. Filmfotograf Rasmus Videbæk fik lørdag aften Sølvbjørnen for fremragende kunstnerisk bidrag for sit arbejde på den norsk-danske koproduktion 'Ud og stjæle heste' under Berlin Filmfestival. Filmen er støttet af Det Danske Filminstituts ordning for koproduktioner.

Hans Petter Molands norsk-danske koproduktion 'Ud og stjæle heste' modtog lørdag aften en prestigefyldt Sølvbjørn på Berlin Filmfestival. Filmen, som er en filmatisering af Per Pettersons internationale bestseller af samme navn, vandt prisen for fremragende kunstnerisk bidrag for Rasmus Videbæks fotografering. 

"Jeg er først og fremmest rigtig stolt og glad på filmens vegne. Den bog har til alle tider været min yndlingsbog. Så ja, det betyder rigtig meget. Bogen er bundet op omkring en masse stemninger, stærke sansninger og minder. Så billederne fylder meget i bogen, og det var vigtigt for os at være så tro mod den abstrakte og melankolske tone som muligt," udtaler Videbæk til Ritzau.

Den danske filmfotograf har tidligere fotograferet en række danske storfilm, blandt andet Nikolaj Arcels 'En kongelig affære' og 'Kongekabale', som begge sikrede ham en Robert-statuette. Senest har han fotograferet den danske science fiction-film 'QEDA', mens han også har fortsat sit parløb med Arcel på Hollywood-blockbusteren 'The Dark Tower'.  

'Ud og stjæle heste' følger 67-årige Trond, spillet af Stellan Skarsgård, der har isoleret sig i en afsidesliggende norsk skov anno 1999 for at fejre årtusindskiftet alene efter sin kones død. Men da han tilfældigt møder en gammel barndomsven, mindes han den skæbnesvangre sommer i 1948, hvor han fyldte 15 og blev svigtet og forladt af sin far og sin første kærlighed. 

Danica Curcic har en bærende rolle i filmen, der, foruden Rasmus Videbæk, også har en række danske kræfter i bærende funktioner bag kameraet. Marie Gade har koproduceret for Zentropa, Nicolaj Monberg har klippet filmen, Kaspar Kaae har komponeret musikken, Peter Hjorth og Mark Hedegaard stod for henholdsvis filmens visual og special effects og Line Plougsbæk har været postproduktion supervisor.

'Ud og stjæle heste' er planlagt til dansk premiere i anden halvdel af 2019. 

'Ud og stjæle heste' produceres af 4 ½ Fiksjon og koproduceres af Zentropa Entertainments, Zentropa Sverige, Film i Väst og Nordisk Film. Den har modtaget støtte fra Det Danske Filminstituts ordning for koproduktioner. Filmen er desuden støttet af Det Norske Filminstitut, Det Svenske Filminstitut og Nordisk Film & TV Fond i samarbejde med DR, NRK og SVT.