Filmpioners reportager online

150 ÅR. Filmpioneren Peter Elfelt fejres med et sær-tema på streamingsitet Danmark på film. Det ældste værk, der kan ses på sitet, er fra 1899.

Oplev en juleaften i 1899. Få et indtryk af kongejagt på Hveen i 1903. Og tag med på sporvognstur gennem Aarhus i 1905. Det Danske Filminstitut fejrer, at det er 150-året for filmpioneren Peter Elfelts fødsel med et sær-tema på streamingsitet Danmark på film.

Peter Elfelt (1866-1931) var egentlig stillfotograf, men det er de levende billeder, som for alvor har givet ham en plads i historiebøgerne. Som den første i Danmark – længe før alle andre – optog han film.

Fakta

Se hele temasamlingen med Peter Elfelts film.

Danmark på film er en selvstændig webportal på Filminstituttets streamingsite Filmcentralen.

Danmark på film er støttet af Kulturministeriets UMTS-midler 2013-15. 

Sitet blev lanceret i oktober 2015, hvor Kulturminister Bertel Haarder klippede den virtuelle røde snor.

Efter at have anskaffet sig et filmkamera fra Frankrig, optog han i begyndelsen af 1897 den første lille filmsekvens, som varer cirka et halvt minut: "Kørsel med grønlandske Hunde". Sekvensen er dog ikke optaget i Grønland, men i Fælledparken. Det blev startskuddet til en større produktion af naturbilleder og reportagefilm om kongelige ankomster og begravelser, børnehjælpsdage, dyrskuer, optog, opvisninger og meget andet. Overraskende mange af disse film er bevaret og udgør en fantastisk dokumentation af livet i Danmark omkring århundredeskiftet.

Elfelt optog omkring 200 reportagefilm i alt, og nu kan man se et udvalg af dem på Danmark på film.

Se hele temasamlingen med Peter Elfelts film.

Med Sporvogn gennem Aarhus’ Gader (1905)

Juletræet (1899)

Direktør Dessau (1907)

Kongelig hoffotograf Peter Elfelt (1866-1931) var Danmarks første filmskaber. Med sit kamera dokumenterede han fra 1897 og omkring ti år frem nationale begivenheder og hverdagsliv, men nåede også at lave både reklamefilm og den første danske fiktionsfilm Henrettelsen (1903).