enda

Peter Elfelt

(1866 – 1931)

Fotograf, instruktør. Født 1/1 1866 (Lars Peter Petersen), død 18/2 1931 - 65 år gammel.

Udlært hos fotograf Carl Rathsack i Hillerød i 1883. Under sin læretid havde han fået kontakt med den legendariske landsbysnedker og 'kamerakonstruktør' Jens Poul Andersen, også kaldet 'Nellerødmanden', som fik stor betydning for Elfelts karriere. Første ansættelse som færdiguddannet fotograf blev hos en af Københavns førende fotografer Johannes Petersen. Samtidig indledte han et formelt forretningssamarbejde med Jens Poul Andersen og blev eneforhandler af hans håndfremstillede 'Nellerødkameraer'. Efter endt militærtjeneste blev Elfelt i 1888 ansat hos en anden af hovedstadens frentrædende fotografer Johannes Hauerslev, og 1. maj 1890 åbnede han eget atelier på hjørnet af Købmagergade og Kultorvet. Med to af sine brødre, Karl og Axel, som assistenter udviklede fotografmesteren en blomstrende forretning og godt 10 år senere, nemlig ved udgangen af februar 1901, kunne Elfelt besmykke sig med titlen 'Kgl. Hoffotograf'. Senere samme år skiftede han navn til Peter Elfelt. I 1905 flyttede han sit atelier til et større lokale på adressen Østergade 24, tæt på Kgs. Nytorv og Magasin du Nord.

Men inden da udmærkede Elfelt sig ved dét, som for alvor har givet ham en plads i historiebøgerne: som den første i Danmark - længe før alle andre - optog han levende billeder. Om han erhvervede sit første kamera fra Frankrig eller fik fremstillet et hos Jens Poul Andersen er usikkert, men Elfelt optog i begyndelsen af 1897 den første lille levende filmsekvens af omkring et halvt minuts varighed "Kørsel med grønlandske Slædehunde". Med den startede Elfelt en produktion af 'naturbilleder' og reportagefilm, der indebar en lang række af kongelige ankomster og begravelser, børnehjælpsdage, dyrskuer, optog, opvisninger og meget andet. Overraskende mange af disse film er bevaret og udgør en fantastisk dokumentation af livet i Danmark omkring århundredeskiftet. Det blev til omkring 200 reportagefilm i alt.

I 1903 forsøgte Elfelt sig for første og eneste gang med en 'spillefilm' - den første i Danmark - som fik titlen "Henrettelsen". Historien baserede sig på virkelige hændelser i Frankrig, hvor en ung kvinde var tiltalt for at have myrdet sine 10 børn. Francesca Nathansen, der var sangerinde ved varietéen Vodroffslund på Frederiksberg, spillede hovedrollen, og filmen, der har haft en længde på maksimalt 40 meter, var fortrinsvist optaget i buegangene på Christiansborg Slot. Elfelt har i senere interviews givet udtryk for, at han ikke selv var begejstret for denne fiktionsfilm. Reklamefilm blev det også til. Allerede i 1904 er der eksempler på en film, hvor der reklameres for Svendborg-bryggeriets Bock-øl.

Selv om film ikke var og aldrig blev Elfelts hovedbeskæftigelse, kastede han sig også over biografdrift. I 1901 fik han en livstids-biografbevilling og åbnede biografen 'Kjøbenhavns Kinoptikon' på 1. sal i Frederiksberggade 27. Det var lidt 'for tidligt' for det københavnske publikum, og først i 1906 lykkedes biografdriften for Elfelt i samarbejde med den unge ingeniør og senere instruktør, Alexander Chistian. 'Kinografen' blev etableret på samme adresse og fik en lang levetid.

Litteratur: Marguerite Engberg: Dansk stumfilm I (1977). Flemming Berendt (red.): Objektiv nr. 90 - temanummer om Peter Elfelt (november 2000). John Ernst: Lars Peter Elfelt in Kosmorama nr. 66.

Filmografi Priser Festivals
Titel År Funktion Kategori
De første danske reportagefilm 1995 Foto DK/Dokumentarfilm
Den Kongelige Ballet 1902-1906 1979 Instruktion DK/Dokumentarfilm
Den danske kavalkade 1940 Foto DK/Dokumentarfilm
Jydsk Forenings 50-Aars Jubilæum 1928 Instruktion Dokumentariske optagelser
Børnehjælpsdag. Omkring 1920-1925 1920 Instruktion DK/Dokumentarfilm
Hartmanns Frølager 1920 Instruktion DK/Dokumentarfilm
Gentoftefilm 1920 Instruktion Dokumentariske optagelser
Berlingske Tidende 1916 Instruktion Dokumentariske optagelser
Sundøe's familie 1916 Instruktion Dokumentariske optagelser
Prof. Følger. Landbohøjskolen 1916 Instruktion Dokumentariske optagelser
Godsejer Schous Sølvbryllup 1916 Instruktion Dokumentariske optagelser
Ingeniør Forchhammers cykler til invalide 1916 Instruktion Dokumentariske optagelser
S/S Frederik VIII's Afgang 1915 Instruktion Dokumentariske optagelser
Sportsrideklubben i Ordrup 1912 Instruktion Dokumentariske optagelser
Bryggeriet Ceres 1912 Instruktion Dokumentariske optagelser
Minesprængning i Sundet 1911 Instruktion Dokumentariske optagelser
I.P. Müller I 1911 Instruktion, Foto Dokumentariske optagelser
Bornholmske Høstakke 1911 Instruktion, Foto Dokumentariske optagelser
Udenlandsk pressebesøg i Danmark 1911 Instruktion Dokumentariske optagelser
Kalkbruddet i Limhamn 1911 Instruktion Dokumentariske optagelser
Grosserer Drucker 1911 Instruktion Dokumentariske optagelser
Odder By 1909 Instruktion Dokumentariske optagelser
Modeopvisning - Kjoler 1908 Instruktion DK/Dokumentarfilm
Maj-Demonstrationer i Slagelse 1907 Instruktion Dokumentariske optagelser
Børnehjælpsdag 1907 Instruktion Dokumentariske optagelser
Ingeniørerne graver Skandser og udfører Sprængninger 1907 Instruktion Dokumentariske optagelser
Automobiludstilling i Nykøbing F. 1907 Instruktion Dokumentariske optagelser
Zoologisk Have - Barnet og Aben 1907 Instruktion Dokumentariske optagelser
Skøjteløbning i Fredericia 1907 Instruktion Dokumentariske optagelser
Juletræet 1907 Instruktion Dokumentariske optagelser
Københavnerbilleder 1907 Instruktion Dokumentariske optagelser
Fru Oda Nielsens afrejse til Amerika 1907 Instruktion Dokumentariske optagelser
Direktør Dessau 1907 Instruktion Dokumentariske optagelser
Fru Ellen Aggerholm 1907 Instruktion Dokumentariske optagelser
Vognmandskuskenes Udflugt til Køge 1907 Instruktion Dokumentariske optagelser
Gustav Adolf Festen i Malmø 1907 Instruktion Dokumentariske optagelser
Fastelavnsløjer hos Mogensen i "Napoli" 1907 Instruktion, Foto Dokumentariske optagelser
Zachariaes Selskab 1907 Instruktion Dokumentariske optagelser
Badende Drenge i Skovshoved Havn 1907 Instruktion Dokumentariske optagelser
Frivilligt Drenge Forbund 1907 Instruktion Dokumentariske optagelser
Orkestret paa Frederiksberg Teater 1907 Instruktion Dokumentariske optagelser
Vore Ingeniører slaa Pontonbro 1907 Instruktion Dokumentariske optagelser
Haslev Dyrskue 1907 Instruktion Dokumentariske optagelser
Hestevæddeløb i Sverige 1907 Instruktion Dokumentariske optagelser
Sprængning af Huse i Ordrup Krat 1907 Instruktion Dokumentariske optagelser
Sprængning af Træer i Dyrehaven 1907 Instruktion Dokumentariske optagelser
Automobiler i Fredensborg 1907 Instruktion Dokumentariske optagelser
Skøjteløbning i Fredericia II 1907 Instruktion Dokumentariske optagelser
Hunde i Holbæk 1907 Instruktion Dokumentariske optagelser
Skoleskibet Vikings Kæntring 1907 Instruktion Dokumentariske optagelser
Etatsrådinde Heyman 1907 Instruktion Dokumentariske optagelser
Kommunehospitalet - en dreng med krampe 1907 Instruktion Dokumentariske optagelser
Havnen 1907 Instruktion Dokumentariske optagelser
Kongebesøg i Skagen 1907 Instruktion Dokumentariske optagelser
Familien Hertz 1907 Instruktion Dokumentariske optagelser
Zachariae og Gæster 1907 Instruktion Dokumentariske optagelser
Kongerevue paa Fælleden 1906 Instruktion Dokumentariske optagelser
Torvedag i Odense 1906 Instruktion Dokumentariske optagelser
Begravelse i Svendborg. Brockenhuus-Schack 1906 Instruktion Dokumentariske optagelser
Prinsen og Prinsessen af Wales Ankomst til Trondhjem 1906 Instruktion Dokumentariske optagelser
Svømmekonkurrence 1906 Instruktion Dokumentariske optagelser
Sportsrideklubben paa Eremitagen 1906 Instruktion Dokumentariske optagelser
Skiløb. Holmenkollen 1906 Instruktion Dokumentariske optagelser
17. Majdag 1906 Instruktion Dokumentariske optagelser
Lerfossen ved Trondhjem 1906 Instruktion Dokumentariske optagelser
Kong Haakons og Dronning Mauds Besøg i Danmark October 1906 1906 Instruktion DK/Dokumentarfilm
Kong Haakon om Bord paa Dannebrog 1906 Instruktion DK/Dokumentarfilm
Børnetoget i Trondhjem 1906 Instruktion Dokumentariske optagelser
Islands Altings Besøg i København 1906 Instruktion, Foto Dokumentariske optagelser
Zigeunerdans af Troubaduren 1906 Instruktion DK/Dokumentarfilm
Orfeus og Eurydike 1906 Instruktion Dokumentariske optagelser
Livjægerne paa Amager 1906 Instruktion DK/Dokumentarfilm
Kong Frederik VIII's Proklamation 1906 Instruktion Dokumentariske optagelser
Kong Frederik VIII's Ankomst til Berlin 1906 Instruktion Dokumentariske optagelser
Kong Haakons Besøg paa 'Herluf Trolle' 1906 Instruktion Dokumentariske optagelser
Kong Haakons og Dronning Mauds Ankomst til Trondhjem 1906 Instruktion Dokumentariske optagelser
Elfelt kompilation 1906 Instruktion Antologi
1ste Maj-Toget 1906 Instruktion Dokumentariske optagelser
Militære Opvisninger paa Fælleden 1906 Instruktion, Foto Dokumentariske optagelser
Viking løber af Stabelen 1906 Instruktion, Foto Dokumentariske optagelser
Kong Christian IX's Bisættelse 1906 Instruktion Dokumentariske optagelser
Sophus Neumann fortæller Eventyret "Sommerfuglen" 1906 Instruktion Dokumentariske optagelser
Faustinus 1906 Instruktion Dokumentariske optagelser
Brand i Frihavnen 1906 Instruktion Dokumentariske optagelser
Christian IX's ligtog i Roskilde 1906 Instruktion Dokumentariske optagelser
Journalister forlader D'Angleterre 1906 Instruktion Dokumentariske optagelser
De Kongelige paa Toldboden 1906 Instruktion Dokumentariske optagelser
Kongelig bisættelse 1906 Instruktion Dokumentariske optagelser
Væddeløb paa Eremitagen 1906 Instruktion Dokumentariske optagelser
Børnehjælpsdagen 1905, II 1905 Instruktion Dokumentariske optagelser
Børnehjælpsdagen 1905, III 1905 Instruktion Dokumentariske optagelser
Ved Charlottenlund 1905 Instruktion Dokumentariske optagelser
Linotol Comp. 1905 Instruktion DK/Reklamefilm
Kong Haakons Afrejse 1905 Instruktion Dokumentariske optagelser
Malmø Boldklub 1905 Instruktion Dokumentariske optagelser
Kejser Wilhelms Ankomst til København 1905 Instruktion Dokumentariske optagelser
Væddeløb paa Travbanen 1905 Instruktion Dokumentariske optagelser
Med Sporvogn gennem Aarhus' Gader 1905 Instruktion Dokumentariske optagelser
Børnehjælpsdagen 1905, I 1905 Instruktion Dokumentariske optagelser
Kystdamperen lægger til 1905 Instruktion Dokumentariske optagelser
De Otte i Christiania 1905 Instruktion Dokumentariske optagelser
Horsens-Udstillingen 1905 Instruktion Dokumentariske optagelser
Børnehjælpsdag 1904 og 1905 1905 Instruktion Dokumentariske optagelser
Badeanstalten København 1905 Instruktion Dokumentariske optagelser
Svendborg Bock 1905 Instruktion DK/Reklamefilm
Serpent Cykelforretning 1905 Instruktion Dokumentariske optagelser
Kong Haakons ankomst til Norge 1905 Instruktion Dokumentariske optagelser
Humber motorcykler 1905 Instruktion Dokumentariske optagelser
Rundtur gennem København 1905 Instruktion Dokumentariske optagelser
Centralvaskeriet - Nørregade 35 1905 Instruktion DK/Reklamefilm
Fra Sibirien til Moskva 1905 Instruktion Dokumentariske optagelser
Mavedanserinde 1905 Instruktion Dokumentariske optagelser
Haandværkeroptog fra Christiansborg 1904 1904 Instruktion Dokumentariske optagelser
Kapsejlads i Øresundsugen I 1904 Instruktion Dokumentariske optagelser
Ribe Domkirkes Indvielse 1904 Instruktion Dokumentariske optagelser
Daniel Dalsgaards Kaffeforretning 1904 Instruktion Dokumentariske optagelser
Kejserinde Dagmars Ankomst til Gentofte 1904 Instruktion, Foto Dokumentariske optagelser
I.P. Müller viser "Mit System" 1904 Instruktion Dokumentariske optagelser
Gautsch Ildslukningsprøve 1904 Instruktion Dokumentariske optagelser
Skuespiller Peter Fjelstrup 1904 Instruktion Dokumentariske optagelser
Henrettelsen 1903 Instruktion DK/Kort fiktion
Indsejlingen til Warnemünde 1903 Instruktion Dokumentariske optagelser
Dagmar Hansen 1903 Instruktion Dokumentariske optagelser
Prinsesse Marie til Hest 1903 Instruktion Dokumentariske optagelser
Tarantellen af Napoli 1903 Instruktion Dokumentariske optagelser
Sylfiden 1903 Instruktion Dokumentariske optagelser
Kong Christian IX modtager Storhertug Friedrich-Franz af Mecklenburg Schwerin 1903 Instruktion Dokumentariske optagelser
De Kongelige paa Cykler i Fredensborg Slotsgaard 1903 Instruktion Dokumentariske optagelser
Kongejagt paa Hveen 1903 Instruktion Dokumentariske optagelser
Artilleri ved Jægerspris 1903 Instruktion Dokumentariske optagelser
Gedser-Warnemünde Rutens Indvielse 1903 1903 Instruktion, Foto Dokumentariske optagelser
Børnedansen af Elverhøj 1902 Instruktion, Foto Dokumentariske optagelser
Kejserinde Dagmars Ankomst til Bellevue 1902 Instruktion, Foto Dokumentariske optagelser
Dronning Alexandras Ankomst til Toldboden 1902 Instruktion Dokumentariske optagelser
Sct. Clemensbro i Aarhus 1902 Instruktion Dokumentariske optagelser
Kongerevue paa Fælleden 1902 Instruktion Dokumentariske optagelser
Tryllekunstneren Kjeldsen 1902 Instruktion Dokumentariske optagelser
En Skorsten væltes 1902 Instruktion Dokumentariske optagelser
Pas de deux 1902 Instruktion Dokumentariske optagelser
Wania Tartakoff 1902 Instruktion Dokumentariske optagelser
Rideklubben ved Nærumgaard 1902 Instruktion Dokumentariske optagelser
Tietgens Begravelse 1901 Instruktion Dokumentariske optagelser
Folketoget den 1. September 1901 1901 Instruktion Dokumentariske optagelser
Anna Larssen skifter Kostyme 1901 Instruktion, Foto Dokumentariske optagelser
Czar Nikolai II's Ankomst til Helsingør 1901 Instruktion Dokumentariske optagelser
Badende Damer paa Badeanstalt 1901 Instruktion Dokumentariske optagelser
Kong Edwards Ankomst til Helsingør 1901 Instruktion Dokumentariske optagelser
Kong Edward gaar til Vogns 1901 Instruktion Dokumentariske optagelser
Kongefamilien i Fredensborg I 1900 Instruktion Dokumentariske optagelser
Panserskibet Odin 1900 Instruktion Dokumentariske optagelser
Kejserinde Dagmars Ankomst til Helsingør 1900 Instruktion Dokumentariske optagelser
Hartmanns Begravelse 1900 Instruktion Dokumentariske optagelser
Vagtparade paa Amalienborg 1900 Instruktion Dokumentariske optagelser
Holmenkollenbanen 1900 Instruktion Dokumentariske optagelser
Brydekamp mellem Bech-Olsen og Poul Pons 1899 Instruktion Dokumentariske optagelser
Skiløbere i Ulvedalene 1899 Instruktion Dokumentariske optagelser
Badescener fra Skovshoved 1899 Instruktion, Foto DK/Dokumentarfilm
De Kongelige skal fotograferes 1899 Instruktion Dokumentariske optagelser
Kørsel med grønlandske Hunde 1897 Instruktion, Foto Dokumentariske optagelser
Svanerne i Sortedamssøen 1897 Instruktion, Foto Dokumentariske optagelser
Brandvæsenet rykker ud 1897 Instruktion, Foto Dokumentariske optagelser
Dr. Clod-Hansen Instruktion Dokumentariske optagelser
Drengeskole Instruktion Dokumentariske optagelser
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.