'Flugt' fejret ved lørdagens European Film Awards

PRISER. Jonas Poher Rasmussens ’Flugt' blev udråbt lørdag aften som årets bedste europæiske dokumentarfilm og bedste animationsfilm ved European Film Awards, også kaldet de europæiske Oscars.

Succesen fortsætter for 'Flugt', Jonas Poher Rasmussens animerede dokumentarfilm om vennen Amin, der for første gang beretter om sin lange og smertefulde rejse fra Afghanistan til Danmark for 25 år siden.

Lørdag aften blev filmen nemlig hædret med flere priser ved European Film Awards, Europas svar på Oscar-uddelingen, der blev afholdt ved en live-ceremoni transmitteret fra Berlin.

'Flugt' modtog titlen som Europæiske Animationsfilm og Europæiske Dokumentarfilm. Tidligere på ugen blev filmen udråbt som vinder af de europæiske universiteters filmpris (EUFA), der også uddeles på initiativ af det europæiske filmakademi.

Under lørdagens ceremoni blev 'Flugt' desuden afsløret som en af tre nominerede til Lux European Audience Film Award, hvor publikum stemmer på deres favorit blandt tre nominerede film. Vinderen bliver annonceret i juni.

'Flugt' er produceret af Final Cut for Real med støtte fra Det Danske Filminstitut og har vundet et væld af priser. I oktober blev den udpeget som Danmarks Oscar-kandidat. 

Aftenens ceremoni bød desuden på en ærespris til Susanne Bier, der bliver hædret for sin fornemme internationale karriere. Peter Hjorth modtog en pris for bedste VFX-arbejde på den islandske film 'Lamb' (delt med svenske Fredrik Nord).

Tidligere danske prisvindere

Ved European Film Awards i 2020 ryddede Thomas Vinterbergs 'Druk' bordet med fire priser ud af fire nomineringer, blandt andet for bedste instruktør og hovedprisen for bedste europæiske film.

Find den samlede oversigt over tidligere danske prisvindere.


Om European Film Awards

Den årlige prisuddeling er organiseret af det europæiske filmakademi (European Film Academy), der blev etableret i 1988 med det formål at fremme Europas filmkultur.

Akademiet tæller i dag mere end 4.200 filmfolk. Ud over European Film Awards organiserer akademiet også seminarer og workshops med fokus på filmpolitik, økonomi, kreative samarbejder og uddannelse.

Læs mere på europeanfilmawards.eu