'Flugt' kan vinde Nordisk Råds Filmpris 2021

NOMINERING. Jonas Poher Rasmussens 'Flugt' er topvigtig, relevant og rørende, lyder det fra juryen, der har peget på den anmelderroste flygtningedokumentar som Danmarks kandidat til Nordisk Råds Filmpris 2021. Vinderen udpeges den 2. november i København.

Jonas Poher Rasmussens flygtningedrama 'Flugt', der stadig kan ses i biografen, er i spil til en af Nordens mest eftertragtede filmpriser. Den animerede dokumentarfilm er nomineret som en af de fem nordiske kandidater til den årlige Nordisk Råds Filmpris.

'Flugt' handler om instruktørens gymnasieven Amin, som for første gang fortæller den dramatiske historie om sin rejse fra Afghanistan til Danmark for 25 år siden. Gennem interviews med instruktøren, som høres i filmen, vil Amin én gang for alle gøre op med sin turbulente fortid, der har kastet lange skygger over hans voksenliv som succesfuld forsker og dansk statsborger.

Filmen sætter en konkret, sjælerystende skæbne på tidens flygtningedebat, og samtidig er det let at sætte sig ind i Amins almene, eksistentielle tvivl.

- Fra juryens motivation

"Sublim, kunstnerisk enhed"

'Flugt' er udvalgt af en dansk jury, der består af lektor Heidi Hilarius-Kalkau Philipsen fra Syddansk Universitet, filminstruktør Amalie Næsby Fick og filmredaktør Jacob Ludvigsen fra kulturmediet Soundvenue. Deres begrundelse lyder:

"Det er sjældent, at de æstetiske, politiske og menneskelige dimensioner går op i en så sublim, kunstnerisk enhed som i 'Flugt'. I den animerede dokumentarfilm fortæller instruktørens barndomsven Amin for første gang sin dramatiske historie som homoseksuel flygtning fra Afghanistan, på et tidspunkt, hvor han står over for et stort vendepunkt i sit liv i Danmark: Han skal giftes.

Filmen sætter en konkret, sjælerystende skæbne på tidens flygtningedebat, og samtidig er det let at sætte sig ind i Amins almene, eksistentielle tvivl, som filmen afdækker med fintfølende og indimellem humoristisk sans for detaljer og stemninger.

Animationen løser brillant to praktiske udfordringer med anonymitet og mangel på billedmateriale. Den stilsikre udførelse løfter samtidig fortællingen til en sanselig oplevelse, fra skildringen af lykkelig barndom i Afghanistan til den brutale flugt mod Europa.

Vi finder, at 'Flugt' fortæller en topvigtig, relevant og rørende historie om, at alle mennesker, uanset etnisk herkomst, alder og seksuel orientering, har ret til en lykkelig barndom og et trygt land at bo i."

Nomineringen gives kollektivt til filmens instruktør og manuskriptforfatter Jonas Poher Rasmussen og medforfatter 'Amin' samt til producerne Monica Hellström og Signe Byrge Sørensen fra Final Cut for Real og Charlotte de la Gournerie fra Sun Creature.

Filmen er valgt blandt de danske titler, der har haft biografpremiere mellem 1. juli 2020 og 30. juni 2021.

'Flugt' vandt den internationale jurypris på Sundance Filmfestival og var på den prestigefyldte liste over særligt udvalgte film til Cannes Festivalens digitale udgave i 2020. Filmen havde dansk premiere den 17. juni og kan stadig ses i udvalgte biografer.

De fem kandidater

Her følger et overblik over de fem nordiske kandidater til Nordisk Råds Filmpris 2021:

Danmark: 
'Flugt'
Instruktør: Jonas Poher Rasmussen.
Manuskriptforfatter: Jonas Poher Rasmussen og Amin (anonym)
Producer: Monica Hellström, Signe Byrge Sørensen og Charlotte De La Gournerie.
Produktion: Final Cut for Real

Finland:
'
Any Day Now' ('Ensilumi')
Instruktør: Hamy Ramezan
Manuskriptforfatter: Hamy Ramezan og Antti Rautava
Producer: Jussi Rantamäki og Emilia Haukka
Produktion: Aamu Filmcompany

Island: 
'
Alma'
Instruktør og manuskriptforfatter: Kristín Jóhannesdóttir
Producer: Guðrún Edda Þórhannesdóttir, Fridrik Thor Fridriksson og Egil Ødegård
Produktion: DUO Productions

Norge: 
'
Gunda'
Instruktør og manuskriptforfatter: Victor Kossakovsky
Producer: Anita Rehoff Larsen
Produktion: Sant & Usant

Sverige: 
'
Tigers' ('Tigrar')
Instruktør og manuskriptforfatter: Ronnie Sandahl
Producer: Piodor Gustafsson
Produktion: Black Spark Film & TV

Om Nordisk Råds Filmpris

Nordisk Råds Filmpris uddeles i år for 18. gang. Seks gange tidligere er prisen gået til en dansk film: 'Dronningen' (2019), 'Jagten' (2013), 'Submarino' (2010), 'Antichrist' (2009), 'Kunsten at græde i kor' (2007) og 'Drabet' (2005).

Filmprisen består af 300.000 kr. og gives til en film med høj kunstnerisk kvalitet og kunstnerisk originalitet, og som har en betydelig forankring i den nordiske kultur.

Prisen deles ligeligt mellem filmens manuskriptforfatter, instruktør og producer for at understrege filmproduktion som en kollektiv proces.

Vinderen offentliggøres tirsdag den 2. november 2021 i forbindelse med Nordisk Råds session i København.