'Flugt' og 'President' rykker i Oscar-kapløbet

OSCAR 2022. Jonas Poher Rasmussens 'Flugt' er nu i stilling til hele to nomineringer ved verdens mest prominente filmfest. Filmen er forhåndsudtaget til kategorierne for både internationale film og dokumentarfilm, sidstnævnte også med Camilla Nielssons 'President' på listen. Desuden er to danske kortfilm udvalgt.

Det Amerikanske Filmakademi annoncerede tirsdag deres såkaldte shortlister med forhåndsudpegede film, der går videre til nomineringsrunden i kapløbet om verdens mest prominente filmpriser.

Jonas Poher Rasmussens 'Flugt' slap igennem nåleøjet til hele to lister.

Filmen er dermed forhåndsudtaget til at kunne komme i spil til en nominering i kategorierne for henholdsvis internationale spillefilm og dokumentarfilm.

På dokumentarlisten er desuden Camilla Nielssons 'President', der dermed også har mulighed for at blive valgt som en af kategoriens fem nominerede, sammen med 'Flugt'.

Begge film er produceret af Final Cut for Real med støtte fra Det Danske Filminstitut.

Akademiets udmelding med i alt ti shortlister tæller også to danske kortfilm fra M&M Productions, 'Stenofonen' af Nicolaj Kopernikus og 'On My Mind' af Martin Strange-Hansen.

Desuden er den norske spillefilm 'Verdens værste menneske' af Joachim Trier forhåndsudtaget til den internationale kategori. Det humoristiske drama om jagten på kærlighed og mening i et moderne Oslo er koproduceret af danske Snowglobe ved Katrin Pors, Mikkel Jersin og Eva Jakobsen. Se udmeldingen med alle film på oscars.org.

De nominerede film udpeges den 8. februar, og den store Oscar-finale finder sted i Los Angeles den 27. marts.

Nyheden er opdateret 22.12 med de to kortfilm.

'Flugt' valgt til to kategorier

Jonas Poher Rasmussens film skildrer vennen Amin og hans rejse mod sikkerhed for 25 år siden fra Afghanistan til Danmark. Den animerede fortælling er nu altså rykket et skridt nærmere en nominering som både bedste internationale spillefilm og bedste dokumentarfilm.

'Flugt' er blevet overvældende varmt modtaget siden udtagelsen til Cannes Festivalens digitale version i 2020. Sundance kvitterede med prisen for bedste internationale dokumentarfilm, og på den toneangivende animationsfestival i Annecy vandt 'Flugt' hovedprisen for bedste film.

Andre festivalsværvægtere tæller Telluride, Toronto, New York og Chicago samt priser ved prominente amerikanske prisuddelinger som Gotham Awards og Critics Choice Documentary Awards, der rangerer højt i Oscar-sammenhæng.

'Flugt' vandt Nordisk Råds Filmpris og høstede to priser ved European Film Awards for henholdsvis bedste dokumentar og bedste animation.

Kritikere har over en bred kam rost filmen til skyerne, med en positiv score på 100 % blandt topanmeldere på filmsiden Rotten Tomatoes.

Britiske The Guardian skrev ved verdenspremiere på Sundance, at 'Flugt' er "en bemærkelsesværdigt humaniserende og kompleks film, der udvider og udfolder en type historier, der alt for let lader sig forenkle."

Ved den amerikanske premiere den 3. december skrev Wall Street Journal om filmens tema: "I dag er vi alle snapshot-fotografer, tilskuere højt hævet over tragedierne, der synes at være uden for vores fatteevne, endsige kontrol. 'Flugt' tager os ned til havoverfladen."

Monica Hellström, Signe Byrge Sørensen og Charlotte de la Gournerie har produceret for Final Cut for Real. 'Flugt' distribueres i USA af selskabet Neon, der lancerede Oscar-vinderen 'Parasite'.

'President' på dokumentarlisten

Med 'President' følger Camilla Nielsson op på sin prisvindende dokumentar 'Democrats' fra 2014.

Denne gang skildrer instruktøren det højspændte præsidentvalg i 2018, og filmen er samtidig en hyldest til zimbabwernes utrættelige kamp for et demokratisk samfund.

'President' vandt en pris for sit filmkunstneriske håndværk ved verdenspremieren på Sundance Filmfestival. Filmen har siden rejst til en lang række vigtige dokumentarfilmfestivaler verden rundt og er blevet flot modtaget af pressen.

Blandt andet lød det fra Los Angeles Times ved filmens amerikanske biografpremiere den 16. december:

"'Præsident' er dokumentarisk her-og-nu historiefortælling af højeste orden, og den viser, hvordan truslen mod demokratiet ser ud overalt og vil fortsætte med at se ud."

Signe Byrge Sørensen har produceret for Final Cut for Real. 


Danske Oscar-film

Fire danske film har vundet en Oscar i den internationale kategori:

Gabriel Axels 'Babettes gæstebud' i 1988, Bille Augusts 'Pelle Erobreren' i 1989, Susanne Biers 'Hævnen' i 2011 og Thomas Vinterbergs ’Druk’ i 2021.

Herunder ses danske Oscar-indstillinger siden Susanne Biers Oscar-vinder i 2011. Listen er sorteret efter året for prisuddelingen:

2021 Druk / Thomas Vinterberg / Oscar-vinder
2020 Dronningen / May el-Toukhy
2019 Den skyldige / Gustav Möller / Oscar-shortlistet
2018 Du forsvinder / Peter Schønau Fog
2017 Under sandet / Martin Zandvliet / Oscar-nomineret
2016 Krigen / Tobias Lindholm / Oscar-nomineret
2015 Sorg og glæde / Nils Malmros
2014 Jagten / Thomas Vinterberg / Oscar-nomineret
2013 En kongelig affære / Nikolaj Arcel / Oscar-nomineret
2012 Superclásico / Ole Christian Madsen / Oscar-shortlistet
2011 Hævnen / Susanne Bier / Oscar-vinder

Over årene har Danmark også markeret sig ved Oscar-festen med kortfilm og dokumentarfilm. Se Filminstituttets Oscar-oversigt.

Ti shortlister på vej til Oscar-festen

International spillefilm
Består af 15 film, valgt fra en bruttoliste på 92 titler indmeldt fra hele verden. Akademimedlemmer fra alle faggrupper har mulighed for at tilmelde sig den kommende afstemningsrunde om, hvilke fem film der går videre.

Lang dokumentarfilm
Består af 15 film, udpeget blandt 138 valgbare titler. Her er det kun medlemmer af dokumentarfaggruppen, der kan votere om de nominerede film.

De øvrige lister udmeldt af Akademiet: kort dokumentarfilm, musik, sang, animeret kortfilm, kort fiktionsfilm, sminke og hår, lyd og visuelle effekter.

Selve afstemningen finder sted fra 27. januar til 1. februar.

Se alle lister på oscars.org.