Godt år for dansk film i Cannes

CANNES. Nicolas Winding Refn fejrede prisen som bedste instruktør med danskvand og Ryan Gosling på årets festival i Cannes. Og Kirsten Dunst takkede juryen, festivalen og Lars von Trier, da hun modtog prisen som bedste kvindelige skuespiller i "Melancholia". Årets festival sluttede – trods Trier-tumulten – godt for dansk film, mener Det Danske Filminstituts direktør Henrik Bo Nielsen.

"Dansk film var i år bredt repræsenteret med hele paletten af talenter: veteranen Trier, Refn der for første gang deltog i en Cannes-konkurrence, og to spillefilmdebutanter Frederikke Aspöck og Rúnar Rúnarsson,” siger Henrik Bo Nielsen.

"Fælles for dem er, at de har lavet nogle fremragende film og er meget internationalt orienterede. Derudover er de jo altså vidt forskellige med hensyn til deres baggrund, arbejdsmetoder og filmiske udtryk; og det ser jeg som noget meget positivt."

Klog jury

Henrik Bo Nielsen understregede efter det famøse pressemøde om ”Melancholia” i sidste uge vigtigheden af at skelne mellem manden og filmen, mellem Triers uheldige udtalelser og filmens kunstneriske kvaliteter. Og han glæder sig derfor over, at juryen i Cannes har formået netop dét ved at tildele prisen for bedste kvindelige skuespiller til Kirsten Dunst.

Med en instruktørpris til Nikolas Winding Refn for hans Hollywood-producerede "Drive" kan det næsten ikke blive bedre:

"Jeg synes priserne viser, at dansk film og danske filmfolk bliver værdsat internationalt i al deres forskellighed. Det er meget opløftende. Jeg håber også, at anerkendelsen vækker nysgerrighed herhjemme og giver danskerne lyst til at se filmene, når de får premiere i biograferne."

"Melancholia" får dansk biografpremiere torsdag den 26. maj, "Drive" den 22. september.

Tags: