Golden Globe-nominering til Druk

GOLDEN GLOBE. Thomas Vinterbergs 'Druk' er nomineret til en Golden Globe i kategorien 'Bedste Udenlandske Film'. Hollywood Foreign Press Association har netop offentliggjort årets nomineringer til prisuddelingen, der finder sted den 28. februar.

Det er blot niende gang, at en dansk spillefilm nomineres til en Golden Globe i kategorien 'Bedste Udenlandske Film'. Men for Thomas Vinterberg er det imponerende tredje nominering. Den første var med 'Festen' i 1999, og senest blev 'Jagten' nomineret i 2014.

Med Cannes Festivalens prominente Official Selection-stempel i ryggen har 'Druk' nydt stor anerkendelse både herhjemme og internationalt. I efteråret blev filmen vist på festivalen i Toronto, vandt hele tre priser i San Sebastián og løb med hovedprisen på London Film Festival, inden den ryddede bordet ved European Film Awards med priser i alle dens nominerede kategorier: bedste instruktør, bedste skuespiller, bedste manuskript og hovedprisen for bedste film.

Fakta

Golden Globe-vindere

  • 'Ordet' af Carl Th. Dreyer i 1956
  • 'Pelle Erobreren' af Bille August i 1989
  • 'Hævnen' af Susanne Bier i 2011

Golden Globe-nominerede

  • 'Harry og kammertjeneren' af Bent Christensen i 1962
  • 'Babettes gæstebud' af Gabriel Axel i 1989
  • 'Festen' af Thomas Vinterberg i 1999
  • 'En Kongelig Affære' af Nikolaj Arcel i 2013
  • 'Jagten' af Thomas Vinterberg i 2014
  • 'Druk' af Thomas Vinterberg i 2021

Herhjemme fik dramaet om fire udslukte gymnasielærere og deres forsøg på at genfinde livsgnisten fremragende anmeldelser og nåede at sælge godt 800.000 biografbilletter inden vinterens coronanedlukning. Filmen er indstillet som Danmarks Oscar-kandidat – en indstilling, der har chancen for at blive konverteret til en shortlisting, når disse offentliggøres på tirsdag den 9. februar.

Til Golden Globe-uddelingen er 'Druk' oppe imod 'Two Of Us' (Frankrig), 'The Life Ahead' (Italien), 'Minari' (USA) og 'La Llorona' (Guatemala). Om det skal lykkes ’Druk’ at vinde den fjerde danske Golden Globe nogensinde, vil vise sig den 28. februar, når priserne uddeles på Beverly Hilton i Beverly Hills, Californien.

'Druk' er skrevet af Thomas Vinterberg og Tobias Lindholm, instrueret af Thomas Vinterberg og produceret af Sisse Graum og Kasper Dissing for Zentropa med støtte fra Det Danske Filminstitut.