Hårdtslående advokat til Chicago Film Festival

FESTIVAL. Nicole N. Horanyi følger den frygtløse amerikanske forsvarsadvokat Kimberley Motley i hendes arbejde i det afghanske retssystem i "Motley's Law", der har verdenspremiere på Chicago Film Festival fra 15. oktober. Rúnar Rúnarsson's spillefilm "Sparrows" er også udtaget til festivalen.

Amerikanske Kimberley Motley er den eneste udenlandske og den eneste kvindelige advokat med licens til at procedere i afghanske retssale. Den danske instruktør Nicole N. Horanyi har fulgt Motley på arbejde i Kabul i to år. Resultatet, "Motley's Law", har verdenspremiere i dokumentarkonkurrencen på Chicago Film Festival, der finder sted den 15.-29. oktober. Se trailer og Motleys TED Talk nederst på siden.

Rúnar Rúnarssons coming-of-age-drama "Sparrows" er udtaget til festivalens konkurrence for nye talenter, New Directors Competition. Filmen vandt hovedprisen, Den gyldne muslingeskal, på filmfestivalen i San Sebastian i slutningen af september.

Læs interview med Rúnar Rúnarsson Virkeligheden er i gråtoner

Skønhedsdronning, mor og forsvarsadvokat

"Kimberley er en ekstremt kompleks person," siger Nicole N. Horanyi om sin hovedperson, der har ofret en del for at nå sin position. Hendes tre børn på 5, 8 og 16 bor i North Carolina, og hun ser dem kun 2-3 måneder om året.

"Det første, jeg fandt ud af om Kimberley, var, at hun havde deltaget i Miss America. Allerede der var jeg solgt. Der kan man tale om en kompleks dame – forsvarsadvokat i Kabul, mor til tre og Miss America-kandidat. Hun prikker til éns forestillinger om, hvordan en kvinde skal leve sit liv. Hun er ret sej, men hun provokerer mig også med sin kontante attitude og politiske ukorrekthed," siger Horanyi i Filminstituttets interview, som vi publicerer i sin fulde længde i forbindelse med CPH:DOX.

Oprindeligt var Motleys beslutning om at blive forsvarsadvokat i Afghanistan økonomisk motiveret. Men efterhånden som hun arbejdede sig ind i det underudviklede retssystem, fremprovokerede korruptionen og de manglende rettigheder for kvinder et ønske om at kæmpe for retfærdighed i landet. Men tiden er ved at løbe ud. Ingen ved, hvad der venter afghanerne, når de sidste internationale styrker har trukket sig ud. Efter fem år i Afghanistan gør trusler og landets tilstand det sværere og sværere for Motley at fortsætte sit arbejde.

Nicole N. Horanyi

Nicole N. Horanyi har instrueret "The Devilles" (2009) om den svære kærlighed mellem en amerikansk burlesque-danser og hendes punkrock-mand, og "Au Pair" (2011) om tre filippinske piger, der forlader deres familier for at skabe en bedre fremtid for sig selv i Danmark. Begge film blev vist på en lang række internationale festivaler.

"Motley's Law" er produceret af Helle Faber for Made in Copenhagen. Herhjemme kan man glæde sig til filmen på CPH:DOX, hvor den er nomineret til årets F:ACT Award. Derefter går turen til den store dokumentarfestival IDFA i Amsterdam, hvor den bliver vist i sideprogrammet Panorama.

Læs om de danske film på IDFA

Chicago Film Festival 15-29 Oktober