Henning Camre fylder 80

TILLYKKE. Filmfotograf, rektor og tidligere direktør på Det Danske Filminstitut fylder 80 år.

Henning Camre, der fylder 80 år den 15. november, har gennem hele sin karriere spillet en væsentlig rolle i både dansk og international filmkultur. Det gælder som kreativ, som kulturpolitisk rammesætter og som administrator – og inspirator og mentor for mange yngre filmfolk.

For Henning Camre har forståelsen af, at film både er kunst, håndværk og massemedium, været en rød råd gennem hans karriere – ligesom han insisterer på, at kvalitet kan og skal gennemsyre alt: 

"Kvalitet er noget, man i de enkelte led kan definere, fremme og udvikle. Med æstetisk sans, organisatorisk nytænkning og politisk vilje," som Camre selv har formuleret det i et interview med Kim Skotte i Filminstituttets magasin FILM. 

Henning Camre er uddannet på Den Danske Filmskole 1966-68 og har som filmfotograf især arbejdet sammen med Jørgen Leth på klassikere som 'Det perfekte menneske', 'Livet i Danmark' og 'Det gode og det onde'. Fra 1971 var Camre leder af fotograflinjen på Den Danske Filmskole og fra 1975 rektor for samme. I 1992 rykkede han til England og fungerede indtil 1998 som rektor for the National Film and Television School.

Med den nye filmlov i 1997 blev de statslige filminstitutioner omorganiseret, og Camre stod i spidsen for sammenlægningen af Statens Filmcentral, Det Danske Filmmuseum det daværende Det Danske Filminstitut, hvis funktioner blev lagt ind under Det Danske Filminstitut i Gothersgade i København.

Herefter tog Camre initiativ til European Think Tank on Film & Film Policy og har de senere år været tilknyttet den norske filmskole som professor og strategisk konsulent. Han er desuden engageret i udviklingen af den audiovisuelle sektor i Mellemøsten, blandt andet som bestyrelsesformand for Screen Institute Beirut.

Camre har modtaget adskillige hædersbevisninger, heriblandt det franske Ridderkors, Dannebrogsordenen og en Æres Robert.

Læs her, hvad en håndfuld filmkolleger skrev til og om Henning Camre, da han fyldte 75 år: