Her er filmbranchens nye danske bæredygtighedseksperter

Bæredygtighed. Den danske filmbranche har fået fem certificerede bæredygtighedskonsulenter, og der arbejdes nu på at etablere et efteruddannelsestilbud på Filmskolen.

Et nyt initiativ mellem de nordiske filminstitutter og Den Danske Filmskole kan nu præsentere de første certificerede bæredygtighedskonsulenter inden for film- og tv-produktion i Norden. Filminstitutterne og Den Danske Filmskole har indgået et samarbejde med Hochschule der Medien i Stuttgart, der har stået for at uddanne deltagerne fra den nordiske filmbranche til både at kunne udøve og undervise i bæredygtig omstilling på film- og tv-produktioner.

På uddannelsen har de 19 nordiske deltagere specialiseret sig i emner som CO2-rapportering og -regnskaber, planlægning og projektledelse af bæredygtige produktioner, teoretiske og juridiske grundlag for bæredygtighed (SDG, CSRD, EU Green Deal, ESRS m.fl.) og formidling af bæredygtighed i film- og tv-produktion.

Bæredygtig film- og tv-produktion (BFTP) er en dansk alliance initieret af Vision Denmark med følgende medlemmer: Det Danske Filminstitut, Vision Denmark, Producentforeningen, DR, TV2, Den Vestdanske Filmpulje, FilmFyn, Warner Bros/Discovery og Viaplay. 

Målet er at understøtte en ambitiøs grøn omstilling af dansk film- & tv-produktion, hvor hensynet til dansk indhold, arbejdspladser og konkurrenceevne går hånd i hånd med hensynet til miljø og klima.

Dette er dog kun begyndelsen, for nu skal de nyuddannede bæredygtighedseksperter arbejde videre med at udbrede deres viden i branchen. Derfor arbejder deltagerne nu sammen med Filmskolen på at etablere et efteruddannelsestilbud indenfor bæredygtighed i efteråret 2024.

Direktør for Det Danske Filminstitut Claus Ladegaard udtaler:

"Vi er glade for og stolte af, at der nu er blevet lagt et fundament for at få flere aktører i den danske branche med specialiseret viden på dette område. Det er et vigtigt skridt for det videre arbejde med den grønne dagsorden, som jeg glæder mig til at følge."

De fem danske bæredygtighedskonsulenter

Carsten Sparwath 
Carsten Sparwath er produktionschef i TV 2 Fiktion, hvor han har ansvaret for at drive den grønne omstilling i afdelingen. Carsten har en lang og alsidig karriere i den danske film- og tv-branche med produktion og indspilning af optagelser og har derudover arbejdet som producer i DFI.
Kontakt: mail: clis@tv2.dk, tlf. 40636445


Henriette Kræmer
Henriette Kræmer arbejder som produktionsleder på Den Danske Filmskole, hvor hun blandt andet har ansvaret for at rammesætte og implementere læring om bæredygtighed og bæredygtige tiltag på skolens produktionsforløb. Henriette har tidligere arbejdet som produktionsleder på dokumentarfilm. 
Kontakt: hkr@filmskolen.dk, tlf. 53780050


Pia Halldorsson
Pia Halldorsson er chefkonsulent for bæredygtighed i DR. Hun har været i DR i 4 år og har mere end 10 års erfaring med at arbejde med bæredygtighed (miljø, klima, social ansvarlighed og ledelse), både på strategisk plan, via projekter og i den daglige drift.
Gode eksempler er bæredygtighedsplan for produktioner, klimaberegning af produktioner, bæredygtigt indkøb, energiledelse og CSRD
Kontakt: piah@dr.dk


Mette Rio
Mette Rio er production designer med mange års erfaring på en lang række film og TV-serier. Inden uddannelsen som production designer, læste hun film- og medievidenskab på Københavns Universitet og arbejdede i en årrække som B-fotograf. Mette Rio har i øvrigt undervist, været ekstern censor og afholdt workshops på Danmarks Designskole, Dansk Scenekunstskole, Den Danske Filmskole og Den Europæiske Filmhøjskole.
Kontakt: rio@irio.dk, tlf. 40196730


Mascha Ott 
Mascha Ott har mange års erfaring inden for både film- og tv-produktion, både som produktionskoordinator, produktions controller & produktionsleder. 
Mascha har været fast hos Nordisk Film i 5 ½ år, men arbejder i øjeblikket som freelance produktionsleder hos Uma Film, indtil hun er tilbage på Nordisk Film i det nye år.
Kontakt: maschaott@gmail.com, tlf. 27286018