Historikere begejstrede for Tordenskjold og Kold

TORDENSKJOLD. Selvom Tordenskjold både siger "fuck" og opfører sig som en rockstjerne, betyder det ikke, at Henrik Ruben Genz' nye barokfilm ikke respekterer de historiske kilder. Tværtimod, mener historikere.

Med brug af nutidig slang og moderne rockmusik lægger "Tordenskjold & Kold" ikke skjul på, at det er en noget moderniseret søhelt, som skildres i filmen. Ikke desto mindre er historikerne Andreas Marklund og Gunner Lind faktisk begejstrede for den skæve barokkomedie.

Andreas Marklund siger i TV 2 Lorrys samtaleprogram "Perspektiv", at han er glad for filmen. "Den har et meget finurligt, sindrigt konstrueret plot i hvert fald i forhold til duellen, som er hele filmens omdrejningspunkt. Man holder sig faktisk temmelig tæt på de eksisterende kilder og til den historiske debat omkring de eksisterende kilder." 

Samtalepartneren Gunner Lind er enig. Han påpeger, at man selvfølgelig ikke sagde "fuck" i attenhundredetallets Danmark. Ikke desto mindre illustrerer ordet meget godt den hårde sprogbrug, som krigsfarende sømænd ville have benyttet sig af. 

Producer Lars Bredo Rahbek er glad for, at historikerne har øje for, at filmskaberne på original vis har grebet til de oprindelige kilder.

"Det er korrekt, at vi udfordrer det historiske materiale, men filmen følger faktisk de historiske begivenheder tæt", skriver han i debatindlæg i Kristeligt Dagblad og tilføjer, at holdet bag filmen har læst alt, der er skrevet om søhelten. 

Fakta eller fiktion? 

For den almindelige biografgænger kan det dog være svært at gennemskue, hvor de historiske kilder ophører og den kreative medskrivning sætter ind. Det er der dog råd for. På filmens hjemmeside kan man nemlig, foruden at læse om produktionen, dykke ned i det bagvedliggende historiske materiale.

 

Her fremgår det blandt andet, at søhelten var en hidsig karl, der lærte at slås på gaden, og at hans anstrengte forhold til autoriteter formodentlig skyldtes, at han sjældent så sine forældre. Her kan man tilmed teste din viden om Danmark i barokken. 

Ved du for eksempel, hvilken slags beklædning man gik med i barokken? Det kan du finde ud af med den historiske quiz på www.tordenskjold.nu

"Tordenskjold & Kold" er instrueret af Henrik Ruben Genz og har Jakob Oftebro i de bærende roller som Tordenskjold og Kold. Filmen er produceret af Lars Bredo Rahbek for Nimbus Film med støtte fra Det Danske Filminstitut.