Jørgen Leth og danske dokumentarer til IDFA

IDFA. Simon Lereng Wilmonts "The Distant Barking of Dogs" skal møde sit første publikum på dokumentar-festivalen i Amsterdam, der har en lang række danske film på programmet. Festivalen fejrer sin 30. udgave med Jørgen Leth og andre internationale dokumentarkoryfæer.

Verdens største festival for dokumentarfilm, IDFA i Amsterdam, fylder 30 i år, og det fejres med en række særarrangementer ud over et omfattende program med film, faglige fora, branchemøder og udstillinger fra den 15. til den 26. november.

Danske film og filmfolk tager del både i de klassiske festivalsektioner og i særprogrammerne i anledning af den runde fødselsdag. Se samlet liste over dansk deltagelse nederst.

OM IDFA

IDFA, der så dagens lys i 1988, står for International Documentary Film Festival Amsterdam.

Årets festival løber fra 15. til 26. november og rummer et filmprogram med i alt 312 titler fra hele verden.

Festivalens hovedkonkurrence er IDFA Competition for Feature-Length Documentary, der viser dokumentarfilm på over 60 minutter.


Siden 2001 er det blevet til i alt 12 priser til dansk film.


Se danske IDFA-priser

Boernene paa silkevejen Beach-Boys_450
"Life is a Beach" er en af to film fra Jens Pedersens serie "Børnene på Silkevejen", der er udtaget til IDFAs konkurrence for børnefilm.

Film i konkurrence

To danske instruktører er repræsenteret i IDFAs konkurrenceprogram, nemlig Simon Lereng Wilmont og Jens Pedersen, der deltager med deres seneste film om unge skæbner i verden.

Simon Lereng Wilmonts "The Distant Barking of Dogs" er udtaget til konkurrencen for instruktørers første lange dokumentarfilm, First Appearance. Filmen følger niårige Oleg, hvis liv er vendt op og ned af krigen i Øst-Ukraine. Wilmont har senest instrueret to film om børn i elitesport, "Chikara – Sumobryderens søn" og "Fægtemesteren", der begge blev vist på IDFA. "The Distant Barking of Dogs" afventer dansk premieredato.

Jens Pedersens "Børnene på Silkevejen" er repræsenteret i børnefilmkonkurrencen Kids & Docs med to film fra serien, der havde DR-premiere i august. "Akrobat" fra samme serie er udvalgt i programmet Child Rights. Seriens i alt fem film går tæt på hverdagen hos børn, der alle bor i lande ved den gamle silkerute. Instruktøren var senest på IDFA i 2013 med sine roste kortfilm om børn i Afghanistan, "Tro Håb Afghanistan".

Trine Laiers "Yderst hemmeligt" deltager i konkurrencen for interaktive fortællinger. I projektet inviteres publikum til at hjælpe karakteren T med at søge sandheden om sine forældre, der begge var efterretningsagenter under den kolde krig. Fortællingen, der bygger på instruktørens egen opvækst, har allerede vundet priser i Berlin og Los Angeles.

A-year-of-hope_450
"A Year of Hope", der får verdenspremiere på IDFA, er Mikala Kroghs første film efter "Ekstra Bladet uden for citat".

Film i festivalens klassiske serier

Masters, Best of Fests og Panorama er IDFAs serier for film uden for konkurrence, og her er seks danske film med i år. Flere af instruktørerne er velkendte navne i IDFA-sammenhæng.

Phie Ambos "… Når du kigger væk" vises i serien Masters, der viser velrenommerede dokumentaristers seneste værker. Filmen, der udforsker den menneskelige bevidsthed med udgangspunkt i kvantefysikken, havde dansk premiere under CPH:DOX i marts.

Mikala Kroghs "A Year of Hope", også en del af Masters, følger en gruppe drenge fra Manilas slum og deres rejse mod en bedre fremtid. Dokumentaren har endnu ikke haft dansk premiere.

Camilla Magids "Land of the Free" deltager i Best of Fests, en serie med stærke film plukket fra det forgangne års festivaler. Filmen om skæbner fra det hårdt belastede kvarter South Central i Los Angeles vandt prisen som bedste nordiske dokumentar på CPH:DOX og har haft festivalvisninger i Tjekkiet og USA.

Nicole N. Horanyis "En fremmed flytter ind" er udvalgt til Panorama, der viser film med tankevækkende temaer. Dokumentaren om Amandas forelskelse i charmøren Casper, der viser sig at være bedrager, har siden biopremieren i september opnået at blive den mest sete danske dokumentar herhjemme i seks år. I Panorama deltager også Kasper Astrup Schröders "Big Time" om arkitekt Bjarke Ingels og Nitesh Anjaans "Hør vinden synge" om den japanske forfatter Haruki Murakami.

"Hør vinden synge" har modtaget støttet fra Filmværkstedet i København, mens de øvrige film er støttet af Det Danske Filminstitut.

Jens Pedersens "Akrobat" er udtaget til Child Rights-programmet. Filmen er en del af en serie på fem film, hvoraf to er udtaget til konkurrence på IDFA. Seriens næste ti film vil desuden blive præsenteret på IDFA's finansieringsforum. 

Fødselsdag med danske bidrag

IDFAs runde fødselsdag falder sammen med et farvel til festivalens grundlægger og leder Ally Derks. Begge milepæle fejres med serien The Visual Voice, hvor Jørgen Leth og i alt 18 toneangivende instruktører, der alle har haft en stærk tilknytning til festivalen gennem årene, introducerer markante eksempler på genren og deltager i diskussioner om fremtiden for dokumentarfilmen.

I serien vises blandt andet Anders Østergaards "Burma VJ – Reporter i et lukket land", der vandt IDFAs hovedpris i 2008, og Joshua Oppenheimers banebrydende første film fra Indonesien, "The Act of Killing".

Fotograf Lars Skree skal dele sine erfaringer i programmet Camera in Focus, hvor både nye og erfarne filmfotografer fortæller om deres arbejde. Skree, der i 2010 modtog dansk dokumentarfilms Roos Pris, har fotograferet radikale film som Janus Metz' "Armadillo" samt Joshua Oppenheimers "The Look of Silence" og "The Act of Killing".

IDFA 15.-26. november 2017


Overblik over danske film på IDFA 2017

FIRST APPEARANCE COMPETITION

The Distant Barking of Dogs / Simon Lereng Wilmont
Producer: Monica Hellström for Final Cut for Real

Producer Sigrid Jonsson Dyekjær sidder i juryen for First Appearance Competition 

COMPETITION FOR KIDS & DOCS

Musik i blodet + Life is a Beach / Jens Pedersen
Producer: Maria Stevnbak Westergren for Pedersen & Co.

DOCLAB COMPETITION FOR DIGITAL STORYTELLING

Yderst hemmeligt / Trine Laier
Producer: Lise Saxtrup for Klassefilm

MASTERS

... Når du kigger væk / Phie Ambo
Producer: Malene Flindt Pedersen for Viola-Lucia Film

A Year of Hope / Mikala Krogh
Producer: Sigrid Dyekjær for Danish Documentary Production

PANORAMA

En fremmed flytter ind / Nicole N. Horanyi
Producer: Helle Faber for Made in Copenhagen

Big Time / Kaspar Astrup Schröder
Producer: Sara Stockmann for Sontag Picture

Hør vinden synge / Nitesh Anjaan
Producer: Pernille Tornøe Frederiksen for Final Cut for Real

BEST OF FESTS

Land of the Free / Camilla Magid
Producer: Heidi Elise Christensen, Signe Byrge Sørensen for Final Cut for Real

THE VISUAL VOICE

Burma VJ – Reporter i et lukket land / Anders Østergaard
Producer: Lise Lense-Møller for Magic Hour Films

The Act of Killing / Joshua Oppenheimer
Producer: Signe Byrge Sørensen for Final Cut for Real

CHILD RIGHTS

Akrobat / Jens Pedersen
Producer: Maria Stevnbak Westergren for Pedersen & Co.

Film med dansk medvirken

Golden Dawn Girls / Håvard Bustnes (Norge, Danmark, Finland)
Dansk producer: Jesper Jack for House of Real
Competition for Feature-Length Documentary

Amal / Mohamed Siam (Egypten, Libanon, Tyskland, Danmark)
Dansk producer: Patricia Drati for Good Company Pictures
Competition for Feature-Length Documentary

Tungeskærerne / Solveig Melkeraaen (Norge, Danmark)
Dansk producer: Malene Flindt Pedersen for Hansen & Pedersen Film og Fjernsyn
Competition for Kids & Docs

Kumbh / Umesh Kulkarni (Indien, Danmark)
Produceret af dansk-palæstinensiske Mahdi Fleifel
Competition for Short Documentary

Aleppo's Fall / Nizam Najjar (Norge, Danmark, Frankrig)
Dansk producer: Henrik Underbjerg for Straydog Production
Panorama

A World Not Ours / Mahdi Fleifel (UK, Libanon, Danmark m.fl.)
Produceret af dansk-palæstinensiske Mahdi Fleifel
Shifting Perspectives: The Arab World