Kedelig snak om dansk film i britiske ører

FILMHISTORIE. Engelske BBC's podcastserie 'Boring Talks' sætter i sit ottende afsnit fokus på dansk film. Tidligere gæsteforsker ved DFI, Claire Thomson, fortæller i afsnittet om Dansk Kulturfilm og produktionen af statsfinansierede oplysningsfilm.

I disse dage går et ukendt antal briter rundt og hører en podcast, der handler om ældre danske statsfinansierede oplysningsfilm. Det er den tidligere gæsteforsker ved DFI, lektor Claire Thomson fra University College London, der har medvirket i en af BBC's såkaldte 'Boring Talks'. Og det er slet ikke så kedeligt, som det med fuldt overlæg lyder.

Thomson udsendte for nylig bogen 'Short Films from a Small Nation', som er hovedresultatet af hendes forskningsophold ved DFI fra 2013-14. I bogen udforsker Thomson primært Dansk Kulturfilms produktion af dét, institutionen ofte selv kaldte 'propagandafilms' fra 1935-65 – uden at der nødvendigvis skal forbindes noget odiøst med termen 'propaganda', der blot var datidens betegnelse for 'oplysningsfilm'.

BBC's 'Boring Talk #8' har fået titlen 'Danish Public Information Films' og kan hentes her.

Claire Thomson holder foredrag om sin forskning i dansk oplysningsfilm i Cinemateket søndag den 13. maj, kl.14-16. Foredraget foregår imodsætning til det engelsksprogede podcast på dansk. Efter foredrag og film er der reception for Thomsons bogudgivelse i Asta Bar.