Kickstarter er åbnet i Danmark

CROWDFUNDING. Verdens største platform for crowdfunding, Kickstarter, har i denne måned åbnet for projekter fra Skandinavien. Vi tager et kig på konceptet, mulighederne og et par af de danske erfaringer, der allerede findes.

I denne måned blev det endelig muligt for danske projektmagere at søge om crowdfunding på Kickstarter, da den amerikanske virksomhed åbnede for adgangen til henholdsvis Danmark, Norge og Sverige. Kickstarter blev grundlagt i 2009 og er i dag verdens største platform for netop crowdfunding, der gør det muligt at søge om private bidrag – både store og små beløb – til diverse projekter.

Kickstarter bruger selv begrebet 'creator' – altså skaber – om en person, der opretter et projekt på siden, og adskillige skabere har allerede benyttet sig af finansieringsmuligheden i Danmark. Det kan dermed også få betydning for eksempelvis film- og spilindustrien, at så populær en platform bliver tilgængelig til finansiering af projekter.

Hvordan det virker

Den overordnede tilgang til Kickstarter er, at man som skaber beskriver sit projekt og dertilhørende finansielle mål inden for en fastsat dato. Søger man for eksempel 50.000 kroner til sit projekt, skal man nå sit mål inden for den angivne indsamlingsperiode for at få pengene. Får man kun samlet 49.000 kroner, modtager man ingenting, og alle investorer får deres penge tilbage. Får man imidlertid mere end det angivne beløb, beholder man alt overskydende. Kickstarter tager 5% af det indsamlede beløb.

Den sædvanlige model for projekter giver forskellige støttemuligheder, der hver lover forskellige ting til dem, der støtter. Til finansiering af en film kunne det eksempelvis være at få førsteret til at se filmen, hvis man støtter med 50 kr. Støtter man med 100 kr., kan man få sit navn med i rulleteksterne. Og så fremdeles alt efter skaberens præferencer.

Kickstarter og kartoffelsalat

Det er altså ofte en god idé at love noget konkret for de penge, man forsøger at indsamle, ligesom det kan være en fordel, at projektet i sig selv bliver solgt som en spændende, sjov eller anderledes idé. Blandt de mest succesfulde eksempler på Kickstarter er et armbåndsur ved navn "Pebble", der kan kobles sammen med diverse apps, så det bliver til et "smartwatch". Skabernes mål var 100.000$, men de endte med at modtage mere end 10 millioner dollars, altså mere end 100 gange så meget som håbet. I 2014 var det formentlig mest berømte eksempel en mand, der for sjov bad om 10$ til at lave en kartoffelsalat og endte med at modtage mere end 55.000$, hvad der svarer til godt 320.000 kroner.

Crowdfunding i Danmark

Kickstarter har base i New York, og der er ingen planer om at åbne kontorer andre steder. Lanceringen i Danmark betyder altså udelukkende, at man nu kan starte projekter fra Danmark, hvor dette tidligere krævede, at man havde nogen siddende i et land, hvor Kickstarter allerede var lanceret. Det er der eksempler på, ligesom man også har kunnet benytte sig af andre platforme. Således har de danske computerspil "Expeditions: Conquistador" og "Forced" eksempelvis begge haft stor succes med crowdfunding.

I 2013 lavede Mikkel Mainz Elkjær og Kenneth Ladekjær den animerede kortfilm "The Reward" som afgangsfilm fra animationsworkshoppen i Viborg. De følte, at deres univers havde mange flere historier gemt i sig, så de satte sig for at crowdfunde midler til at lave "The Reward" som en serie. Det lykkedes – endda over forventning – og de kunne dermed begynde produktionen af serien "Tales of Alethrion".

Kampagnefilm til "The Reward"

Yderligere information kan findes på Kickstarters website.