Kina viser danske film

KINA. Syv danske film deltager i den kommende uge på Beijing International Film Festival i forlængelse af det danske kulturfremstød i Kina.

Niels Arden Oplevs "Kapgang", Samanou Acheche Sahlstrøms "I dine hænder", Ask Hasselbalchs "Antboy: Den Røde Furies hævn", Jannik Hastrups og Flemming Quist Møllers "Cykelmyggen og Minibillen", Pernille Fischer Christensens "En du elsker" og Susanne Biers "En chance til" er på vej til Kina sammen med dokumentarfilmene "The Look of Silence" af Joshua Oppenheimer og "Så meget godt i vente" af Phie Ambo.

Filmene vises fra 16. til 23. april på Beijing International Film Festival, der i år sætter fokus på dansk film som en del af et kulturfremstød i Kina frem til juli 2015. "En chance til" deltager i festivalens Special Presentation Section.

Baggrunden for fremstødet er et ønske om at styrke det dansk-kinesiske kultursamarbejde, og en række danske filmfolk følger med deres film til Kina, hvor de får mulighed for at mødes med publikum og det officielle Kina og diskutere filmene. Blandt andet er den danske ambassade i Bejing vært for et arrangement, hvor de danske deltagere fortæller om tilblivelsesprocessen for danske film. Der vil undervejs også blive diskuteret fremtidigt filmsamarbejde mellem Kina og Danmark.

Festivalen i Bejing er en publikumsfestival, hvor det er muligt for kinesiske borgere at købe billet til filmene. Det danske program offentliggøres snart på www.bjiff.com.

…  og Danmark viser kinesisk film

Som et led i den kulturelle udveksling viser Cinemateket i København fra den 15. maj og 14 dage frem seks nye kinesiske film, blandt andet den sørgmuntre "Blind Massage", der var i konkurrence på Berlin Filmfestivalen i 2014, og det action-spækkede udstyrsstykke "Brotherhood of Blades".

Det kinesiske program er arrangeret i samarbejde med Den Kinesiske Ambassade og The State Administration of Press, Publication, Radio, Film and Television of the People's Republic of China (SAPPRFT), der også sender en delegation på besøg i Danmark fra 14. til 16. maj.

Salget af biografbilletter steg i Kina sidste år med 33 procent og nåede næsten fem milliarder, og det forventes at landet i 2017 vil have en større biografomsætning end USA. Kina har i dag 23.600 biografsale, hvilket stadig ikke er meget for en befolkning på 1,3 milliarder, men tallet voksede med 5.000 hele sale sidste år. Tidligere styrede SAPPRFT alt i den kinesiske filmverden, men det er ikke længere tilfældet. Mange kinesiske film og Hong Kong-film produceres i dag af privatejede selskaber og SAPPRFTs har her mindre indflydelse.

Den kinesiske filmserie i Cinemateket præsenterer seks nye film, som demonstrerer den store bredde og kreativitet i kinesisk filmproduktion. Det er fjerde gang inden for syv år, at Cinemateket byder på serie med ny kinesisk film.

"Brotherhood of Blades" åbner serien i Cinemateket den 15. maj kl. 19.15

Læs mere om kulturfremstødet.

Få et overblik over de danske kulturbegivenheder i Kina.