Krigen tager vigtigt skridt i Oscar-dyst

OSCAR. Det Amerikanske Filmakademi har udvalgt "Krigen" som en af de ni spillefilm, der går videre til sidste runde i kampen om en nominering til prisen for bedste udenlandske film.

Tobias Lindholms "Krigen" er en af de ni spillefilm, der er blevet shortlistet til Oscar-kategorien Foreign Language Film. Det blev offentliggjort torsdag eftermiddag den 17. december amerikansk tid, da Det Amerikanske Filmakademi afsluttede voteringen om de i alt 80 film, som lande på tværs af kloden har indstillet som deres bud hver især på en værdig kandidat til den eftertragtede statuette.

Det Amerikanske Filmakademi udpeger den 14. januar de fem nominerede film, der går videre i den endelige dyst om prisen for bedste udenlandske film ved Oscar-festen, som finder sted søndag den 28. februar.

"At skulle vælge 9 film ud af et felt på 80 stærke titler fra hele verden har garanteret ikke været nogen let opgave for Akademiet. At det lykkes for 'Krigen' at slippe igennem det nåleøje, kan Tobias Lindholm og hele holdet fra Nordisk Film være utroligt stolte af. Ikke mindst er det en cadeau til Lindholms sikre hånd som instruktør og til skuespillernes stærke præstationer. Sammen bærer de historien om krigens dilemmaer og menneskelige omkostninger sikkert og flot hjem," siger Henrik Bo Nielsen, direktør for Det Danske Filminstitut.

Hele listen med alle ni shortlistede film ser således ud:

Belgien: "The Brand New Testament" instr. Jaco Van Dormael
Colombia: "Embrace of the Serpent" instr. Ciro Guerra
Danmark: "Krigen" instr. Tobias Lindholm
Finland: "The Fencer" instr. Klaus Härö
Frankrig: "Mustang" instr. Deniz Gamze Ergüven
Tyskland: "Labyrinth of Lies" instr. Giulio Ricciarelli
Ungarn: "Son of Saul" instr. László Nemes
Irland: "Viva" instr. Paddy Breathnach
Jordan: "Theeb" instr. Naji Abu Nowar

Se mere på oscars.org

Bud efter Krigen

"Krigen" har allerede haft stor international gennemslagskraft og har siden verdenspremieren på Venedig Filmfestival i september turneret til festivaler i Zürich, Reykjavik, Sao Paulo, Lübeck, Tallinn og Zagreb – og i Los Angeles i november, hvor den havde sin amerikanske premiere på AFI Fest afholdt af The American Film Institute. I januar skal "Krigen" videre til en stor filmfestival i Palm Springs i Californien, der anses for at være en af de vigtige markeringer i den såkaldte Awards Season frem mod Oscar-uddelingen i februar.

I flere internationale medier er "Krigen" desuden blevet spået stærke Oscar-chancer, senest på branchesitet deadline.com, der rangerer filmen blandt dets ti favoritter. Også anmelderne har været begejstrede. Blandt andet skrev filmmediet Indiewire ved premieren i Venedig, at "Krigen" er "en fantastisk og provokerende fuldendelse" af instruktørens uofficielle trilogi om "mænd fanget i ustabile, stressende og voldelige situationer" – med reference til Lindholms to tidligere spillefilm "R" (2010) og "Kapringen" (2012).

"Krigen" har Pilou Asbæk i hovedrollen som kompagnichef Claus Michael Pedersen, der under en ildkamp i Helmand i Afghanistan træffer et valg, der skal redde hans mænd, men som sender ham hjem til Danmark anklaget for en krigsforbrydelse. I filmen ses også Tuva Novotny, Dar Salim, Søren Malling, Charlotte Munck og Dulfi Al-Jabouri. "Krigen" er produceret af René Ezra og Tomas Radoor for Nordisk Film med støtte fra Det Danske Filminstitut.

Der var dansk premiere i september, og filmen udkommer på dvd den 14. januar.

Danske Oscar-film

Danmark har tre gange tidligere vundet en Oscar i kategorien Foreign Language Film. Senest var i 2011, hvor Susanne Biers "Hævnen" modtog den fornemme pris, i 1989 gik hæderen til Bille Augusts "Pelle Erobreren", og i 1988 var det Gabriel Axels "Babettes gæstebud", der tog imod den gyldne statuette på scenen i Los Angeles.

Inden for de seneste ti år er hele tre danske titler nået til den endelige nomineringsrunde. I 2014 blev Thomas Vinterbergs "Jagten" – der har Tobias Lindholm som medforfatter – stemt ind, i 2013 Nikolaj Arcels "En kongelig affære" og i 2007 Susanne Biers "Efter brylluppet".

Til rækken af danske Oscar-shortlistede film hører også Ole Christian Madsens "Superclásico", der klarede sig igennem Akademiets første runde i 2012.

Se Oscar-oversigt over alle danske film