enda
Person

Tobias Lindholm

(1977 – )

Manuskriptforfatter og instruktør. Født 1977. Uddannet fra Filmskolens manuskriptlinje i 2007.

Lindholm spillefilmdebuterede som instruktør med fængselsdramaet ''R'' (2010), som han skrev og instruerede med Michael Noer. Filmen vandt hovedprisen for bedste nordiske film på Göteborg Filmfestival, hvor den også modtog FIPRESCI-prisen. ''R'' vandt desuden syv Robert-priser, herunder bedste film, og tre Bodil-priser også inklusive bedste film.

Hans anden spillefilm, ''Kapringen'' (2012), var udtaget til filmfestivalerne i Venedig og Tokyo og vandt publikumsprisen i Göteborg. Filmen vandt også både en Robert og en Bodil for bedste danske film. Opfølgeren ''Krigen'' (2015) var udtaget til både Sundance og Venedig Filmfestival og blev nomineret til en Oscar for bedste udenlandske film.

Sideløbende med sin instruktørkarriere har Lindholm arbejdet som manuskriptforfatter, blandt andet på en række af Thomas Vinterbergs film. Han debuterede som manuskriptforfatter med Vinterbergs ''Submarino'' (2010), der blev hædret med Nordisk Råds Filmpris i 2012 og havde premiere i hovedkonkurrencen på Berlinalen. Samarbejdet fortsatte med ''Jagten'' (2012), der vandt prisen for bedste mandlige hovedrolle og modtog den Økumeniske Pris i Cannes 2012 samt en European Film Award for bedste manuskript. Filmen blev efterfølgende nomineret til en Oscar for bedste udenlandske film.

Lindholm har også skrevet manuskript til Vinterbergs ''Kollektivet'' (2016), der vandt en Sølvbjørn ved Berlinalen, og ''Druk'' (2020), der var udtaget til filmfestivalerne i Cannes, Toronto, San Sebastián, hvor den vandt skuespillerprisen, og London, hvor den vandt hovedprisen. ''Druk'' vandt desuden fire European Film Awards, herunder for bedste europæiske film og bedste manuskript og blev nomineret ved både Golden Globes og Oscars, mens den hjemtog en BAFTA for bedste ikke-engelsksprogede film.

Lindholm har desuden skrevet en række tv-serier, herunder som episodeforfatter på ''Borgen'' (2010-2011). Serien vandt prisen for ''Bedste internationale tv-serie'' ved BAFTA-prisuddelingen i 2012. Han har siden været episodeforfatter på ''Bedrag'' sæson 1 og 2 (2016). Miniserien ''Efterforskningen'' (2020) er både skrevet og instrueret af Lindholm.
Filmografi
Titel År Funktion Kategori
Min fjendes fjende - bedraget i Helmand 2023 Executive producer DK/Dokumentarfilm
The Good Nurse 2022 Instruktion U/Spillefilm
Music for Black Pigeons 2022 Klippekonsulent DK/Dokumentarfilm
Smagen af sult 2021 Manuskriptforfatter DK/Spillefilm
Kim Kanonarm og rejsen mod verdensrekorden 2021 Konsulent, Konsulent DK/Dokumentarfilm
Efterforskningen 2020 Instruktion, Manuskriptforfatter, Executive producer Tv-serie
Druk 2020 Manuskriptforfatter DK/Spillefilm
Angrebet – Omars vej til Krudttønden 2020 Dramaturgisk konsulent DK/Dokumentarfilm
Dronningen 2019 Konsulent DK/Spillefilm
Kollektivet 2016 Manuskript DK/Spillefilm
Bedrag 1 2016 Ide Tv-serie
Bedrag 2 2016 Ide Tv-serie
Krigen 2015 Instruktion, Manuskript DK/Spillefilm
9. april 2015 Manuskript DK/Spillefilm
Afvej 2015 Manuskonsulent, Klippekonsulent DK/Kort fiktion
Våbensmuglingen 2014 Manuskript DK/Dokumentarfilm
Dannys dommedag 2014 Manuskonsulent DK/Spillefilm
Kartellet 2014 Manuskriptkonsulent DK/Spillefilm
Jagten 2013 Manuskript DK/Spillefilm
I lossens time 2013 Manuskript DK/Spillefilm
Kapringen 2012 Instruktion, Manuskript DK/Spillefilm
Borgen 2 2011 Episodeforfatter Tv-serie
R 2010 Instruktion, Officer, Manuskript DK/Spillefilm
Submarino 2010 Manuskript DK/Spillefilm
Borgen 1 2010 Episodeforfatter Tv-serie
For stor 2008 Manus DK/Kort fiktion
Sommer 2008 Episodeforfatter Tv-serie
Meet me in Berlin 2007 Manuskript DK/Kort fiktion
Hawaii 2006 Manus DK/Kort fiktion
Emmalou 2006 Manuskonsulent DK/Kort fiktion
In Transit 2005 Manus DK/Kort fiktion

ARTIKLER OG NYHEDER