Druk valgt som dansk Oscar-bud

OSCAR 2021. Thomas Vinterberg og Zentropas drama 'Druk' er udpeget som Danmarks Oscar-kandidat i dysten om en nominering i kategorien for bedste internationale spillefilm.

Onsdag eftermiddag afgjorde den danske Oscar-komité, at Thomas Vinterbergs 'Druk' bliver Danmarks repræsentant, når Oscar-akademiet skal stemme ved næste runde om en nominering i kategorien for bedste internationale spillefilm.

Thomas Vinterberg og Tobias Lindholm står bag manuskriptet til 'Druk', der er produceret af Kasper Dissing og Sisse Graum Jørgensen for Zentropa.

Den danske komité, der er sammensat af repræsentanter fra filmbranchen og Filminstituttet, har valgt filmen fra en liste på i alt tre film, som komitéen pegede på i oktober. De to øvrige titler i spil var 'En helt almindelig familie' af Malou Reymann og 'Shorta' af Anders Ølholm og Frederik Louis Hviid.

Claus Ladegaard, direktør for Filminstituttet og formand for komitéen, siger:

"Vores opgave som dansk Oscar-komité er at pege på den film, som har de bedste chancer for at komme i spil til en nominering. 

'Druk' er et originalt drama om vores søgen efter at mærke livets brusen, også når festen er slut, og lysene tændes. Thomas Vinterberg og manuskriptforfatter Tobias Lindholm undersøger frimodigt denne universelle længsel i deres historie om fire mænd midt i livet, der eksperimenterer med alkohol for at genfinde ungdommens gnist. Resultatet er en indsigtsfuld, rørende og underholdende film, der balancerer mellem tragisk alvor og en god portion humor, ført an af Mads Mikkelsen i et finslebet ensemblespil. Herhjemme er 'Druk' gået rent ind hos publikum og har opnået en unik appel på tværs af generationer. Internationalt lover omtale og festivalpriser allerede rigtig godt for filmen, når den forhåbentlig snart kommer bredt ud i Europa og i USA.

Det er et hold med en markant Oscar-profil, der sendes videre i kapløbet. Ikke mindst er der grund til at fremhæve producer Sisse Graum Jørgensen, der næste år kan fejre tiårsjubilæum for Oscar-sejren til Susanne Biers 'Hævnen'. Vi glæder os til at følge slagets gang og arbejdet med at føre 'Druk' frem til næste runde."

Om Druk

Thomas Vinterbergs drama om fire gymnasielærere, der går om bord i genstandene for at afprøve en teori om alkoholens frigørende kraft, er kommet vidt omkring, trods et år med festivaler på vågeblus. 

Med Cannes Festivalens officielle stempel fra juni i ryggen havde 'Druk' sin fysiske verdenspremiere på Toronto Filmfestivalen i september. Siden vandt filmen den franske Art House Cinema-pris (Prix des Cinémas Art et Essai), der uddeles i samarbejde med Cannes Festivalen. Thomas Bo Larsen, Magnus Millang, Lars Ranthe og især Mads Mikkelsen er blevet fremhævet af den internationale presse for deres stærke samspil, og det gjorde også indtryk på San Sebastian Filmfestivalens jury, der overrakte prisen for bedste mandlige skuespiller til alle fire. Listen af hædersbevisninger tæller også hovedprisen på London Filmfestivalen, deltagelse på Rom Filmfestivalen og senest fire topnomineringer ved de europæiske Oscars, European Film Awards, der uddeles i december.

Herhjemme tog anmelderne varmt imod filmen ved premieren den 24. september, og 753.000 publikummere har nu indløst billet, hvilket gør 'Druk' til Vinterbergs bedst sælgende film. Særligt ved filmens publikum er, at det favner usædvanligt bredt målt på alder og køn, viser tal fra Filminstituttet.

Frankrig var det første land efter Danmark til at afholde premiere på 'Druk', nemlig den 14. oktober, og trods biografernes senere nedlukning opnåede filmen her en flot åbningsweekend som den fjerde mest sete film. Flere lande, blandt andet England og USA, har programsat premieredatoer i de kommende måneder, med forbehold for ændringer i lyset af corona.

Stærke Oscar-navne

Thomas Vinterberg har skrevet filmens manuskript med Tobias Lindholm, der også var medforfatter på Vinterbergs Oscar-nominerede 'Jagten'. Lindholm modtog desuden en nominering for sit drama 'Krigen'. 

Kasper Dissing og Sisse Graum Jørgensen fra Zentropa står i spidsen for produktionen. Graum Jørgensen er en fremtrædende profil i Oscar-sammenhæng. Hun har produceret fire af de danske film, der er nået helt frem til nomineringsrunden i den internationale kategori, nemlig Susanne Biers 'Efter brylluppet' samt Biers 'Hævnen', der i 2011 løb med sejren, Nikolaj Arcels 'En kongelig affære' og Thomas Vinterbergs 'Jagten'. 

Den danske komité

Den danske Oscar-komité består, ud over formand Claus Ladegaard fra Det Danske Filminstitut, af Noemi Ferrer fra Producentforeningen, Ali Abbasi fra Danske Filminstruktører, Mette Heeno fra Danske Dramatikere, Jan Weincke fra Dansk Filmfotograf Forbund, Nanna Frank Rasmussen fra Danske Filmkritikere, Søren Søndergaard fra Danske Biografer og Filminstituttets afdelingschef for Fiktion, Marianne Moritzen.

Regler og datoer for Oscar-kapløbet

Hvert land kan indstille én film til nominering i kategorien International Feature Film. Sidste år lå det samlede antal godkendte, indstillede film på 92.

Det Amerikanske Filmakademis regler for, hvornår en film skal have haft national biografpremiere for at være valgbar i kategorien International Feature Film, er på grund af corona forlænget med tre ekstra måneder. Den samlede premiereperiode går dermed fra 1. oktober 2019 til 31. december 2020.

Der er fortsat krav om, at filmen er produceret uden for USA, og at den har et andet sprog end engelsk som det væsentligste dialogsprog.

Kontakt

Claus Ladegaard
Adm. direktør
Tlf. +45 4032 6212
clausl@dfi.dk

Lizette Gram Mygind
Festivalkonsulent, spillefilm
Tlf. +45 2482 3758
lizetteg@dfi.dk

Deadline for indmelding til Det Amerikanske Filmakademi er i år rykket fra 1. oktober til 1. december. Herefter vurderes de indstillede film af en komité, der er langt større, bredere og mere internationalt sammensat end tidligere år, hvor den kun bestod af amerikanske medlemmer. Denne komité vælger syv film, og en eksekutiv komité tilføjer yderligere tre film for at sikre, at der ikke er iøjnefaldende udeladelser på shortlisten – en shortliste som dermed består af i alt ti film.

Den 9. februar annonceres alle shortlister, herunder også de ti film i den internationale kategori, som har chancen for at blive en af de fem nominerede titler.

Alle Oscar-nomineringer, inklusive de fem film i den internationale kategori, udmeldes den 15. marts. Den 93. Oscar-prisuddeling afholdes den 25. april i Los Angeles.

Danske Oscar-indstillinger

Herunder ses ti år med danske Oscar-indstillinger i kategorien for internationale spillefilm, efter året for prisuddelingen:

2020 Dronningen / May el-Toukhy
2019 Den skyldige / Gustav Möller / Oscar-shortlistet
2018 Du forsvinder / Peter Schønau Fog
2017 Under sandet / Martin Zandvliet / Oscar-nomineret
2016 Krigen / Tobias Lindholm / Oscar-nomineret
2015 Sorg og glæde / Nils Malmros
2014 Jagten / Thomas Vinterberg / Oscar-nomineret
2013 En kongelig affære / Nikolaj Arcel / Oscar-nomineret
2012 Superclásico / Ole Christian Madsen / Oscar-shortlistet
2011 Hævnen / Susanne Bier / Oscar-vinder

Tre danske film har vundet en Oscar i den internationale kategori: Gabriel Axels 'Babettes gæstebud' i 1988, Bille Augusts 'Pelle Erobreren' i 1989 og Susanne Biers 'Hævnen' i 2011. Over årene har Danmark også markeret sig ved prisuddelingen med kortfilm og dokumentarfilm. Se Filminstituttets Oscar-oversigt.