enda

Sisse Graum Jørgensen

(1972 - )

Producer. Født 8. maj 1972 (S. Graum Olsen).
Efter endt skolegang i Danmark boede Sisse Graum nogle år i London, hvor hun arbejdede i musical- og teaterbranchen. Hjemme igen læste hun på Copenhagen Business School og fik i 1995 en BA i Almen Erhvervsøkonomi. Herefter blev hun ansat som produktionskoordinator hos reklamefilmselskabet Moland Film. I forbindelse med sit arbejde mødte hun i 1999 Susanne Bier, som anbefalede hende at søge en stilling som assistent for Peter Aalbæk Jensen på Zentropa. Hun fik stillingen, og året efter begyndte hun som producer med debut på Niels Arden Oplevs anden spillefilm "Fukssvansen" (2001).


Herefter producerede hun blandt andet Susanne Biers dogmefilm "Elsker dig for evigt" (2002), og det skulle blive begyndelsen på et langvarigt og succesrigt samarbejde mellem de to. Med et interval på omkring to år mellem hver film har Sisse Graum produceret alle Susanne Biers danske film. Hun har også arbejdet sammen med instruktører som Lone Scherfig, Thomas Vinterberg, Kristian Levring og Pernille Fischer Christensen flere gange. Næsten alle hendes film er blevet godt modtaget af såvel publikum som anmeldere, og hun ejer den sjældne evne at kunne kombinere kvalitetsfilm med det kommercielle.

Det er imidlertid ikke kun i Danmark, man har anerkendt hendes talent. Hun har også været nomineret til og vundet prestigefyldte, internationale priser. "Efter brylluppet" (Susanne Bier, 2006) blev nomineret til en Oscar, "Hævnen" (Susanne Bier, 2010) vandt en Oscar, en Golden Globe og en European Film Award for bedste instruktion, "En kongelig affære" (Nikolaj Arcel, 2012) vandt to Sølvbjørne ved Berlin Filmfestivalen og var nomineret til både en Oscar og en Golden Globe, og Thomas Vinterbergs "Jagten" (2013) vandt Nordisk Råds Filmpris og var nomineret til en Oscar.


Sisse Graum indtrådte i Zentropas bestyrelse i 2008 og samme år i TrustNordisks bestyrelse. Siden 2003 har hun desuden siddet i Den Danske Filmskoles Aftagerpanel. Hun har udtalt: "Jeg tror jeg vil karakterisere mig selv som rodet, men engageret. Ikke særlig disciplineret, men med masser af energi". (Børsen 11/06 2010).


En del danske og udenlandske hædersbevisninger er gået Sisse Graums vej. Blandt andet var hun i 2003 på Screen International's Talent watch-liste, i 2004 på Variety's Cannes: 10 producers to watch-liste, fra 2011 medlem af The Academy of Motion Picture Arts and Sciences, og så modtog hun (sammen med Zentropa-kollega Louise Vesth) Erik Ballings rejselegat i 2013.

Filmografi Priser Festivals
Title År Funktion Category
Der kommer en dag 2016 Producer DK/Spillefilm
Kollektivet 2016 Producer DK/Spillefilm
Vitello graver et hul 2016 Executive producer DK/Kort fiktion
En chance til 2015 Producer DK/Spillefilm
The Salvation 2014 Producer DK/Spillefilm
En du elsker 2014 Producer DK/Spillefilm
Kraftidioten 2014 Co-producer U/Spillefilm
Jagten 2013 Producer DK/Spillefilm
Den skaldede frisør 2012 Producer DK/Spillefilm
Happy End 2012 Producer U/Spillefilm
En kongelig affære 2012 Producer DK/Spillefilm
Viceværten 2012 Executive producer DK/Spillefilm
En familie 2010 Producer DK/Spillefilm
Hævnen 2010 Producer DK/Spillefilm
Rounding up Donkeys 2010 Executive producer U/Spillefilm
Blekingegade 2010 Producer Tv-serie
Den du frygter 2008 Producer DK/Spillefilm
De unge år 2007 Producer DK/Spillefilm
Hjemve 2007 Producer DK/Spillefilm
Efter brylluppet 2006 Producer DK/Spillefilm
Red Road 2006 Executive producer DK/Spillefilm
Drømmen 2006 Producer DK/Spillefilm
Dear Wendy 2005 Producer DK/Spillefilm
Brødre 2004 Producer DK/Spillefilm
Wilbur begår selvmord 2002 Producer DK/Spillefilm
Elsker dig for evigt 2002 Associate producer DK/Spillefilm
Fukssvansen 2001 Producer DK/Spillefilm
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.