Thomas Vinterberg og 'Druk' er nu klar til Oscar-fest

OSCAR 2021. 'Druk' er nomineret til en Oscar i kategorien for bedste internationale spillefilm, mens Thomas Vinterberg, som den første dansker nogensinde, er nomineret i kategorien for bedste instruktion. Den store filmfest løber af stablen i Los Angeles den 25. april.

Dramaet 'Druk' og filmens instruktør Thomas Vinterberg klarede sig igennem nåleøjet og er nu med i finalen om en Oscar.

Det stod klart mandag, da Det Amerikanske Filmakademi annoncerede de nominerede film og filmfolk til årets Oscar-prisuddeling den 25. april.

Her blev Thomas Vinterberg og Zentropas drama om fire udbrændte gymnasielærere og deres jagt efter den perfekte promille valgt som en af de fem film, der skal dyste om titlen som årets bedste internationale spillefilm.

Og Thomas Vinterberg selv blev, som den første dansker, nomineret i kategorien for bedste instruktion.

Claus Ladegaard, direktør for Filminstituttet, siger:

"Endelig blev spændingen udløst. I et usædvanligt år træder 'Druk' frem som en usædvanlig film, der er nået fantastisk bredt ud.

Siden efterårets flotte modtagelse herhjemme har vi kunnet følge, hvordan historien om fire mænds midtvejskrise har ramt noget alment hos et internationalt publikum. Filmen har vakt genklang for sin originale vinkel på et velkendt tema om at føle sig i live, et drama fortalt med nerve og et overskud, der ikke tyr til de lette løsninger.

Thomas Vinterberg er nu med i Oscar-kapløbet for anden gang, igen med en forrygende Mads Mikkelsen i spidsen. Denne gang har Vinterberg også opnået den fantastiske anerkendelse at blive udpeget som en af de fem nominerede i instruktørkategorien.

Zentropa skaber dansk Oscar-historie med selskabets femte nominering i den internationale kategori. Akademiets valg af Thomas Vinterberg og 'Druk' er en hyldest, ikke bare til filmens kreative og kompetente hold, der allerede har opnået så meget med deres film. Det er også en hyldest til en dansk branche af høj klasse. Stort tillykke!"

Filmhold med stærk Oscar-profil

Thomas Vinterberg står bag filmens manuskript sammen med Tobias Lindholm, der også var medforfatter på Vinterbergs Oscar-nominerede 'Jagten'. Lindholm modtog desuden en nominering for sit drama 'Krigen' i 2016.

Zentropas Sisse Graum Jørgensen, der har produceret filmen med Kasper Dissing, er et velkendt navn i dansk Oscar-sammenhæng.

Med nomineringen af 'Druk' har hun nemlig produceret i alt fem af de danske film, der er nået helt frem til sidste runde i den internationale kategori. De tidligere film er Susanne Biers 'Efter brylluppet' i 2007 samt Biers 'Hævnen', der i 2011 løb med sejren, Nikolaj Arcels 'En kongelig affære' i 2013 og Thomas Vinterbergs 'Jagten' i 2014.

Thomas Vinterbergs fængslende, dystre komedie forvandler sig til en levende og fascinerende debatfilm om sprut med Mads Mikkelsens stærke og foruroligende præstation vibrerende i centrum.

- Fra det amerikanske filmsite IndieWire

Det begyndte med Cannes

'Druk' er netop blevet nomineret i fire kategorier til årets BAFTA, det britiske filmakademis prisuddeling 10. og 11. april, og var også nomineret til en Golden Globe.

Thomas Vinterbergs ensembledrama havde sin officielle premiere som en del af Cannes Festivalens prestigefyldte 'Official Selection', mens verdenspremieren i en fysisk ramme blev fejret på Toronto Filmfestivalen.

Mads Mikkelsen, Thomas Bo Larsen, Magnus Millang og Lars Ranthe vandt i fællesskab prisen for bedste skuespiller på San Sebastián Filmfestivalen, og filmen løb med hovedprisen på London Filmfestivalen. Endelig blev det til fire priser på European Film Awards, for henholdsvis bedste instruktør, skuespiller og manuskript samt hovedprisen for bedste film.

Herhjemme blev 'Druk' flot modtaget og nåede at sælge godt 802.000 biografbilletter, inden biograferne lukkede ned i december.

'Druk' er købt til distribution i store dele af verden. I USA fik den biograf- og streamingpremiere i december.

Dansk aftryk i øvrige film

Den amerikanske kortfilm 'The Letter Room' af danske Elvira Lind, medproduceret af Sara Stockmann og klippet af Adam Nielsen, er nomineret i kategorien for bedste kortfilm.

Klipper Mikkel E.G. Nielsen er nomineret i klipper-kategorien for 'Sound of Metal'.

Den 93. Oscar-prisuddeling finder sted i Los Angeles den 25. april.

De nominerede

Internationale spillefilm (International Feature Film):

Druk / Danmark
Better Days / Hongkong
Collective / Rumænien
The Man Who Sold His Skin / Tunesien
Quo Vadis, Aida? / Bosnien-Hercegovina

Instruktion (Directing):

Thomas Vinterberg / Druk 
David Fincher / Mank
Lee Isaac Chung / Minari
Chloé Zhao / Nomadland
Emerald Fennell / Promising Young Woman


Danske Oscar-indstillinger

Herunder ses de danske Oscar-indstillinger i kategorien for internationale spillefilm siden Susanne Biers vinder 'Hævnen' i 2011. Listen er sorteret efter året for prisuddelingen:

2021 Druk / Thomas Vinterberg / Oscar-nomineret
2020 Dronningen / May el-Toukhy
2019 Den skyldige / Gustav Möller / Oscar-shortlistet
2018 Du forsvinder / Peter Schønau Fog
2017 Under sandet / Martin Zandvliet / Oscar-nomineret
2016 Krigen / Tobias Lindholm / Oscar-nomineret
2015 Sorg og glæde / Nils Malmros
2014 Jagten / Thomas Vinterberg / Oscar-nomineret
2013 En kongelig affære / Nikolaj Arcel / Oscar-nomineret
2012 Superclásico / Ole Christian Madsen / Oscar-shortlistet
2011 Hævnen / Susanne Bier / Oscar-vinder

Tre danske film har vundet en Oscar i den internationale kategori: Gabriel Axels 'Babettes gæstebud' i 1988, Bille Augusts 'Pelle Erobreren' i 1989 og Susanne Biers 'Hævnen' i 2011.

Thomas Vinterberg er den første dansker, der er blevet nomineret i kategorien for instruktion.

Over årene har Danmark også markeret sig ved prisuddelingen med kortfilm og dokumentarfilm. Se Filminstituttets Oscar-oversigt.