Kroatisk spillefilm med danske kræfter

KOPRODUKTION. Det Danske Filminstitut har givet støtte til dansk koproduktion af den kroatiske spillefilm "Quit Staring at My Plate", instrueret og skrevet af Hana Jusics. Danske Zlatko Buric, der er født i Kroatien, har en af filmens store roller.

Det dansk regentpar har netop været på besøg i Kroatien, og der var de gæster på Zagrebs filmfestival ved premieren på Ole Christian Madsens spillefilm "Steppeulven", som er dansk produceret med kroatisk samproduktion. Det Danske Filminstitut har nu støttet en kroatisk spillefilm, Hana Jusics "Quit Staring at My Plate", som bliver til med dansk samproduktion.

Der er dysfunktionelle familier, og så er der familien Petkovic. Far Lazo er en tyran af værste slags. Mor Vjera er overvægtig, barnlig og i bund og grund en ondskabsfuld person, der kun har to interesser i livet: mad og den lettere retarderede 35-årige søn Zoran. I det menageri er Marijana på 24 den mest normale, selvom det ikke siger meget. Hun har ingen venner og ikke noget liv uden for familiens lille og beklumrede lejlighed. Da familetyrannen rammes af en hjerneblødning og bliver hjælpeløst sengeliggende, ændres magtfordelingen i familien. Marijana bliver forsørgeren, og hvis man kunne have ondt af hende før, så gælder det endnu mere nu.

Koproduktion

Det Danske Filminstitut bevilger hvert år støtte til 6-9 spillefilm, hvor den danske producent ikke er hovedproducent. I branchen benævnes filmene helt korrekt som minor koproduktioner i modsætning til major koproduktioner med dansk hovedproducent og udenlandsk koproducent.

Formålet med støtten er at styrke det internationale samarbejde mellem producenter, at inspirere og medvirke til kompetenceudvikling i filmbranchen og at øge filmenes mulighed for at opnå international finansiering og kunne rejse over grænserne.

Støtten kan dække op til 60 % af den danske andel af produktionsomkostningerne. De filmprojekter, der bliver støttet, skal have filmiske og kunstneriske kvaliteter, og der skal være tale om dansk kreativ eller teknisk deltagelse i produktionen.

Ansøgningen skal komme fra et dansk produktionsselskab, og behandlingen af den foretages af en redaktion bestående af spillefilmkonsulenter, udviklingschefen for spillefilm, områdedirektøren, den internationale producer og filmkontrolleren; alle fra Filminstituttets område for Produktion & Udvikling.

Det Danske Filminstitut har støttet med 1,25 mio. kr. til at koproducere filmen. Ifølge Steen Bille, der har vurderet filmens kunstneriske kvaliteter, er det en fortælling, der med sine tragikomiske situationer og optrin gang på gang vil kunne overraske tilskueren.

Instruktør og manusforfatter Hana Jusic har tidligere lavet seks kortfilm, og "Quit Staring at My Plate" bliver hendes spillefilmsdebut. Morten Kjems Juhl koproducerer for Beofilm, og den danske del af holdet inkluderer blandt andet skuespilleren Zlatko Buric som far i familien, og Mathilde Ridder Nielsen er art director.