Lisa Jespersens debut skal dyste i nordisk konkurrence

GÖTEBORG. Lisa Jespersens debutspillefilm, 'Hvor kragerne vender', får premiere i konkurrence på Göteborg Filmfestivalen, nordens førende festival der i år lanceres digitalt. Komediedramaet om Laura, der prøver at finde sig selv langt væk fra familien, får følgeskab af Thomas Vinterbergs 'Druk' og Jonas Poher Rasmussens 'Flugt'.

Når Göteborg Filmfestivalen åbner fra 29. januar, bliver det med verdenspremieren på Lisa Jespersens spillefilmdebut, 'Hvor kragerne vender'. Komediedramaet skal dyste i hovedkonkurrencen om titlen som bedste nordiske film, Dragon Award Best Nordic Film. 

Med sit regionale fokus anses Göteborg Filmfestivalen som et vigtigt internationalt vindue for nye nordiske talenter. I år afholdes festivalen som en digital begivenhed, hvor både publikum og professionelle deltager online.

Også Thomas Vinterbergs 'Druk' er udtaget til spillefilmkonkurrencen, mens festivalen har valgt Jonas Poher Rasmussens 'Flugt' til konkurrencen om bedste nordiske dokumentarfilm. Hermed får den animerede fortælling om en flygtnings vej til Danmark europæisk premiere i kølvandet på verdenspremieren på Sundance Filmfestivalen.

Danske navne i år tæller desuden Maja Jul Larsen og Kim Fupz Aakeson, der begge er i spil til prisen for bedste tv-manuskript – for henholdsvis DR-serien 'Ulven kommer' og den norske HBO-produktion 'Velkommen til Utmark'.

Debutfilm om at finde sin plads

'Hvor kragerne vender' er et humoristisk drama om Laura, der har lagt afstand til sin familie på landet for at leve et kunstnerisk bohemeliv som forfatter i København. Da Laura vender tilbage til sin hjemstavn for at deltage i brorens bryllup, opdager hun, at han skal giftes med barndomsfjenden Catrine. Laura indser, at Catrine har overtaget hendes plads i familien og mærker nu et stærkt ønske om at få den tilbage. . 

Laura spilles af Rosalinde Mynster, og hendes medspillere tæller Bodil Jørgensen, Jens Jørn Spottag, Anne Sofie Wanstrup, Thomas Hwan, Adam Ild Rohweder og Jesper Groth. 

Lisa Jespersen har skrevet manuskriptet sammen med Sara Isabella Jønsson, der også skrev Jespersens afgangsfilm fra Den Danske Filmskole i 2017, 'September'. Sara Isabella Jønsson, som blev færdig som manuskriptforfatter på Filmskolen i 2019, var medforfatter på Daniel Denciks to spillefilm, 'Guldkysten' (2015) og 'Miss Osaka' (2020).

Daniel Mühlendorph, der tilhører samme Filmskole-årgang som Lisa Jespersen, producerer for Hyæne Film, selskabet bag Ulaa Salims debutfilm 'Danmarks sønner' fra 2019 og Gigis debutfilm 'Blokhavn' 2020.

’Hvor kragerne vender’ er støttet af Filminstituttets talentordning New Danish Screen. Nordisk Film distribuerer filmen, der har premiere den 1. juli som en del af Biografklub Danmark.

Se film på en øde ø

Særlig opmærksomhed har Göteborg Filmfestivalen fået på grund af en opsigtsvækkende invitation, der sætter tidens påtvungne isolation på spidsen.

En enkelt filmfan får nemlig mulighed for at tilbringe en uge alene på den lille svenske klippeø Pater Noster, der ligger et godt stykke ud for Marstrand nord for Göteborg. Her skal den udvalgte blandt ansøgerne til "eksperimentet" bo i øens gamle fyrtårn, der er lavet om til hotel, se 60 film fra festivalens program og hver dag optage en videoblog. Se mere om tilmelding senest 17. januar

Lignende 'Isolated Cinemas' åbner også i Göteborg, hvor publikum kan deltage i lodtrækningen om én billet til én film som den eneste gæst i salen den pågældende aften. Det sker i sportsarenaen Scandinavium, der normalt kan huse 12.044 gæster, og i biografen Draken med i alt 708 sæder. 

Göteborg Filmfestivalen løber fra 29. januar til 8. februar. Læs mere på goteborgfilmfestival.se.