Maren Louise Käehne hædret med mindelegat

MINDELEGAT. Manuskriptforfatter Maren Louise Käehne har netop modtaget Kathrine Windfelds Mindelegatet for sit arbejde med at skabe originale kvinderoller på film.

Ved åbningen af OFF - Odense International Film Festival den 26. august blev manuskriptforfatter Maren Louise Käehne, der har stået bag markante film som 'Dronningen', 'Shelley' og 'Lang historie kort' hædret med Kathrine Windfelds mindelegat på 50.000 kr.

Prisen hylder personer, der kæmper for ligestilling mellem mænd og kvinder i filmbranchen. Maren Louise Käehne har gennem hele sin karriere netop arbejdet på at skabe originale kvinderoller på lærredet, lød det fra jurymedlem Malene Flindt Pedersen, der uddybede valget af årets modtager:

"Styrken ved dine karakterer er, at de aldrig er psykologisk endimensionelle. De er genkendelige og lette at identificere sig med, men de er ikke forklarede og overfortalt. Der er brug for, at vi som publikum fortolker dem, og derfor er vi tvunget til at inddrage os selv og vores egne erfaringer for at forstå dem. Dine karakterer er nuancerede og indeholder modstridende træk, og det er det, der gør dem så levende og så tankevækkende."

"Der er slet ikke tvivl om din betydning for udviklingen af dansk film. Vi er stolte over, at ’Dronningen’ har fået så stor national og international opmærksomhed, og vi tror, at dit originale take på at vise en kvinde i overgrebsrollen har været medvirkende til den opmærksomhed.

Der er heller ingen tvivl om, at dit arbejde får betydning for mange unge kvinder og den mangfoldighed af måder, man kan være kvinde på i film - og dermed også i virkeligheden. I dit manuskriptarbejde bryder du vanetænkningen og udfordrer dermed danskernes og nu også det internationale publikums tankegang."

 

Om Kathrine Windfelds Mindelegat

Kathrine Windfeld Mindelegatet er opkaldt efter filminstruktør og manuskriptforfatter Kathrine Windfeld, der huskes for sin stærke stemme i kampen for ligestilling. Hun døde af kræft i 2015. Kort før sin død arbejdede hun på en dokumentarfilm i anledningen af 100-året for kvinders stemmeret.

Med Kathrine Windfelds Mindelegat følger en pris på DKK 50.000 og en porcelænsfigur skænket af Royal Copenhagen.

Kathrine Windfelds mindelegat er tidligere gået til:

2018 Ditte Hansen og Louise Mieritz
2017 Mette Heeno
2016 Trine Dyrholm, Pernilla August og Maya Ilsøe

Legatkomiteen består af Claus Ladegaard, Vinca Wiedemann, Karoline Leth, Søren Kuhn og Malene Flindt Pedersen.