Melancholia indtager Rusland

FESTIVAL. Forventningerne er høje op til "Melancholia"s premiere under Moskva International Film Festival den 1. juli. En uge senere er det så tid til filmens russiske biografpremiere.

Den 33. Moskva International Film Festival nærmer sig sin afslutning, og meget passende er Lars von Triers undergangsfilm på programmet i festivalens sidste dage. "Melancholia" indgår i det prestigefyldte festivalprogram "8 ½", som traditionelt præsenterer sæsonens mest spændende titler.

Billetter revet væk

Det er første gang, at "Melancholia" bliver vist på en festival efter Lars von Triers omstridte udtalelser i Cannes, der resulterede i instruktørens bortvisning fra festivalens område. Stemningen er tilsyneladende ikke påvirket af hændelsen, og flere russiske medier har udpeget "Melancholia" som en af festivalens hovedattraktioner.

"De russiske journalister joker med, at Moskva-festivalen på grund af skandalen nu endelig kan komme forrest i køen til at få en film af det store danske geni med på programmet," siger Henning Nørby Nielsen, kulturmedarbejder på den danske ambassade i Moskva.

Anton Dolin, russisk tv- og radiovært, sammenligner Triers kærlighed til Andrei Tarkovsky, som er den danske instruktørs yndlings filminstruktør, med det russiske publikums helt "irrationelle kærlighed" til Trier.

'"Melancholia" vil få skarer af fans. Billetterne til premieren i den gigantiske biograf "Oktober" blev udsolgt på under en time," har Dolin udtalt. "Selv de, som ikke bryder sig om Trier, vil også prøve at få billetter for ikke at gå glip af hans 'malerier'." De må dog vente til filmen bliver frigivet til bred distribution om en uge, konkluderer Dolin.

I det seneste årti har den russiske interesse for dansk film været stigende, og instruktører som Trier selv, Thomas Vinterberg og Nicolas Winding Refn nyder stor opmærksomhed.

"Melancholia" får biografpremiere på russisk jord den 7. juli, hvor lokaldistributøren Central Partnership står for lanceringen.

www.moscowfilmfestival.ru