Mennesker i venteposition

CPH:DOX. I "Under den samme himmel" dykker instruktør Ditte Haarløv Johnsen ned i en højaktuel problemstilling, når hun lader afrikanske flygtninge fortælle deres historie om et liv i venteposition og drømmen om en ny tilværelse i Europa. Filmen vises på CPH:DOX den 13. og 14. november.

I en sekvens i dokumentarfilmen "Under den samme himmel" ser vi gennem slørede mobiloptagelser sønderrevne lig ligge på stranden som et symbol på en drøm, der er brast. Ligene er afrikanske bådflygtninge, der satte livet på spil i håbet om at starte en ny tilværelse i Europa. En situation, som atter er højaktuel, efter at mindst 350 mennesker har mistet livet i skibsforlis den seneste tid i forsøget på at rejse fra Afrika til Europa i tvivlsomme fartøjer.

Der var ingen grund til at piske et drama op, for dramaet eksisterede allerede indeni dem

Det var mødet med en afrikansk mand og flygtning i København tilbage i 2007, der satte tankerne i gang hos dokumentarfilminstruktør Ditte Haarløv Johnsen. Manden havde tidligere arbejdet som graver på en kirkegård i kystbyen Nouadhibou i det vestafrikanske land Mauretanien, men var flygtet til Danmark.

CPH:DOX

"Under den samme himmel" på CPH:DOX

13. november kl. 11.00
Cinemateket
Ekstravisning

13. november kl. 22.00
Cinemateket

14. november kl. 16.30
Teater Grob
Paneldebat med filmens instruktør Ditte Haarløv Johnsen, Ayfer Baykal (Teknik- og miljøborgmester i Københavns Kommune), Hans Lucht (antropolog og migrationsekspert, DIIS) og jurist Maja Løvbjerg Hansen (Gadejuristen).
Moderator: Antropolog og filminstruktør Sine Plambech (DIIS).

CPH:DOX fra d. 7.-17. november
Se programmet

"Jeg tænkte, at det var en fed karakter og en spændende ramme at fortælle en meget væsentlig historie i. Lige der besluttede jeg mig for at tage ned og opsøge flere af den slags skæbner," siger Ditte Haarløv Johnsen.

Optagelserne til instruktørens forrige film "Hjemløs" kom imidlertid i vejen og først i 2010 rejste Ditte Haarløv Johnsen fra Danmark til Nouadhibou. I mellemtiden var mulighederne for at rejse lovligt over havet mellem Afrika og Europa betydeligt mindsket.

"Udviklingen gjorde, at det var en anden virkelighed, der ventede os, da vi kom derned. De mennesker, der havde intentioner om at rejse til Europa, var pludselig stuck. Det efterlod en masse mennesker i limbo," siger Ditte Haarløv Johnsen. 

Det indvendige drama

I "Under den samme himmel" kommer vi helt tæt på de tanker, følelser og længsler, som går gennem hovedet på de afrikanske flygtninge, der farerne til trods har forladt deres hjem og familie og nu befinder sig et skridt på vejen mod Europa. Filmen foregår på tre forskellige steder på ruten: i Nouadhibou i Mauretanien, i et asylcenter i Syracusa i Italien og i København, hvor målet måske er nået, men hvor en anden slags tomhed og desperation melder sig i den evige jagt på penge. Både nok til at klare sig selv og til at sørge bedre for dem, der blev tilbage.

I Noudahibou blev Ditte Haarløv Johnsen indlogeret på en lokal mission og fik tæt kontakt til præsten Jerome. Det var også i Noudahibou hun mødte Harouna, en ung muslimsk billedkunstner fra Mali, der har forladt sin kone og sit nyfødte barn for at komme væk fra Afrika og forsørge familien på distancen. I "Under den samme himmel" reflekterer Harouna over savnet af sin familie og mulighederne for at komme til Europa, lovligt eller ulovligt.

"Jeg vidste straks, at Harouna havde den følsomhed, der kunne give genklang, og som skal til for at kunne fortælle så væsentlig en historie. Samtidig følte jeg også, at jeg kunne spejle mig i ham," siger Ditte Haarløv Johnsen, der selv er vokset op Mozambique.

Med kameraet som vidne lod hun langsomt sine hovedpersoner åbne op om deres tanker, følelser og længsler.

"Jeg kan godt lide de mennesker, jeg filmer, og jeg bruger gerne lang tid på at få dem til at føle sig trygge ved de ting, de deler. Der var ingen grund til at piske et drama op, for dramaet eksisterede allerede indeni dem," siger Ditte Haarløv Johnsen.

Et stykke af vores rigdom

Ditte Haarløv Johnsen tror ikke, at hendes film kan ændre den nuværende situation ved grænsen mellem Afrika og Europa, men håber på, at hun kan få publikum til at se konflikten i øjnene. 

"Jeg håber på, at jeg kan skabe opmærksomhed om deres situation og om den grundlæggende uretfærdighed, der kendetegner vores verden. Så længe der eksisterer folk, der ikke har noget håb eller nogen fremtidsudsigter, vil der altid være nogen, der prøver at søge et nyt liv og et stykke af vores rigdom, som vi har så svært ved at dele ud af. Det problem går ikke væk af sig selv," siger Ditte Haarløv Johnsen.

"Under den samme himmel" er nomineret til en Nordic:Dox Award på CPH:DOX. Den 20. november kl. 23.00 bliver filmen vist på DR2 og kan umiddelbart derefter ses på www.filmstriben.dk med dit bibliotekts-login og til undervisning på www.filmcentralen.dk med Uni-login.

"Under den samme himmel" er produceret af Vibeke Vogel og Elise Lund Larsen for Bullitt Film med støtte fra New Danish Screen.