The Neon Demon til Cannes

Med sit danskproducerede og Los Angeles-sitrende gys, "The Neon Demon", er Nicolas Winding Refn med i hovedkonkurrencen i år i Cannes.

Nicolas Winding Refns nye film "The Neon Demon" er inviteret med i hovedkonkurrencen på dette års Cannes Festival.

I "The Neon Demon" spiller Elle Fanning den meget unge Jesse, der flytter til Los Angeles for at forsøge at skabe sig en karriere som fotomodel. Hun bliver hurtigt en del af en lille gruppe kvinder, som er besat af skønhed og fuldendt perfektion. Men de er drevet af misundelse og jalousi i en sådan grad, at de ingen midler skyr i kampen mod deres nye smukke konkurrent.

Hovedkonurrencen siden 2000

Dansk film i hovedkonkurrencen siden 2000

2016 / The Neon Demon / Nicolas Winding Refn / Space Rocket Nation

2013 / Only God Forgives / Nicolas Winding Refn / Space Rocket Nation

2012 / Jagten / Thomas Vinterberg / Zentropa

2011 / Drive / Nicolas Winding Refn / (amerikansk produktion)

2011 / Melancholia / Lars von Trier / Zentropa

2009 / Antichrist / Lars von Trier / Zentropa

2005 / Manderlay / Lars von Trier / Zentropa

2003 / Dogville / Lars von Trier / Zentropa

2000 / Dancer in the Dark / Lars von Trier / Zentropa

Refns film, der også har Keanu Reeves, Jena Malone, Karl Glusman, Bella Heathcote, Abbey Lee og Christina Hendricks på skuespillerholdet, er udviklet i Danmark, optaget i Los Angeles og derefter klippet og færdigproduceret herhjemme med et stort dansk-internationalt hold.

Blandt de kreative kræfter er flere gengangere fra instruktørens tidligere film, blandt andet klipper Matthew Newman og komponist Cliff Martinez fra "Drive" og "Only God Forgives". Eddie Simonsen er lyddesigner, Peter Hjorth står for visuelle effekter, og Lene Børglum har produceret for sit og Winding Refns danske selskab Space Rocket.

"The Neon Demon" får verdenspremiere i Cannes, og kan allerede ses i danske biografer fra den 9. juni og nogenlunde samtidigt i Frankrig, England, Italien og USA. I Nordamerika distribueres den af Amazon. Det er Amazons største biograflancering i år, og filmen får et normalt biografforløb i USA med tre måneders holdback, inden den kan ses på dvd og streames.

Filmen er støttet af Det Danske Filminstitut gennem konsulentordningen ved Kim Leona, og den internationale finansiering er primært foregået via salg af visningsrettigheder samt private investeringer fra primært Frankrig, England, USA og Japan. Franske Gaumont og Wild Bunch er som på Refns to foregående film salgsagenter og medfinansierer. Scanbox distribuerer i Danmark.

Det er tredje gang Refn har en film i hovedkonkurrence i Cannes. I 2011 inviterede festivalen hans amerikanske action-drama "Drive", som vandt ham prisen for bedste instruktør. I 2013 deltog han igen i hovedkonkurrencen med den dansk producerede "Only God Forgives". Refn var inviteret som jurymedlem i 2014.

Dansk deltagelse i Cannes 2016

(Opdateret 27. april

  • Nicolas Winding Refns danskproducerede "The Neon Demon" er i hovedkonkurrence
  • Shahrbanoo Sadats danskproducerede "Wolf and Sheep" er med i programmet Quinzaine des Realisateurs/Directors' Fortnight
  • Verdenspremiere på virtual reality-filmen "Ewa: Out of Body" i programmet NEXT
  • Mads Mikkelsen er i hovedkonkurrencens jury
  • Mikkel Jersin er Producer on the Move
  • Nicolas Winding Refn præsenterer en 4K-digitaliseret version af Mario Bavas "Planet of the Vampires" i programmet Cannes Classics

Cannes Festivalen 11.-22. maj