enda

Nicolas Winding Refn

(1970 – )

Instruktør og manuskriptforfatter. Født i København i 1970. Som 10-årig flyttede han med sine forældre til New York, hvor han boede, indtil han som 17-årig vendte hjem for at gøre gymnasiet færdigt. Straks efter studentereksamen tog han tilbage til New York.


Derefter søgte han ind på Filmskolen og blev optaget med det samme. Han valgte at droppe ud en måned før semesterstart, og kort efter fik han vist en kortfilm på en af de små kabel-kanaler. Filmen blev spottet af en dansk filmproducent, som tilbød ham 3,2 millioner kroner, hvis han kunne lave en spillefilm ud af historien. Og bare 24 år gammel havde Refn både skrevet og instrueret sin første spillefilm, den voldelige og kompromisløse "Pusher".


"Pusher" blev hurtigt et kultfænomen og skaffede ham straks international hæder. Filmens succes animerede ham til at skubbe yderligere til grænserne for hans kreative måde at lave film på, og resultatet blev den grænsesøgende og mørke "Bleeder". Denne meget stiliserede film, hvor man ser de indvendige reaktioner til udvendige situationer, var en milepæl i hans karriere og var med til at definere Refns fremtidige karriere som filmskaber. Filmen blev også udtaget til Filmfestivalen i Venedig i 1999.


"Fear X", hans tredje film og første engelsksprogede film, havde verdenspremiere på Sundance Film Festival i 2003.


Refn vendte tilbage til dansksprogede film, da han i løbet af blot et år både skrev, instruerede og producerede "With Blood on My Hands - Pusher II" (2004) og "I Am the Angel of Death - Pusher III" (2005).


I 2007 blev han opfordret til at instruere en episode af BBC's mammut-serie, "Miss Marple". Episodetitlen var "Marple: Nemesis" og var filmatiseringen af den sidste bog i serien, som tog Miss Marple-karakteren til dybere og mørkere ekstremer.


Mens Refn var i gang med forberedelserne til sin næste film, vikingeeposet "Valhalla Rising", tog han endnu en spændende udfordring, nemlig at skrive og instruere "Bronson", en ultra-voldelig, surrealistisk og eskapistisk film om en af Storbritanniens mest berygtede forbrydere, Charles Bronson.


I 2011 headhuntede Hollywood-stjernen Ryan Gosling personligt Winding Refn til at instruere Hollywood-produktionen "Drive". Gosling spiller hovedrollen i den moderne noir som den mystiske Driver, der er stuntmanden om dagen og flugtchauffør i den kriminelle underverden om natten. Winding Refn vandt prisen for bedste instruktør på Filmfestivalen i Cannes i 2011.


Bangkok-noiren "Only God Forgives", der igen har Ryan Gosling i hovedrollen, blev udtaget til hovedkonkurrencen i Cannes i 2013. Gyseren ”The Neon Demon” (2016), der foregår i Los Angeles’ modelverden, blev ligeledes udtaget til Cannes’ hovedkonkurrence.

Filmografi Priser Festivals
Title År Funktion Category
The Neon Demon 2016 Instruktion, Manuskript DK/Spillefilm
My Life Directed by Nicolas Winding Refn 2014 Medvirkende DK/Dokumentarfilm
Only God Forgives 2013 Instruktion, Manuskript DK/Spillefilm
Jodorowsky's Dune 2013 Medvirkende U/Dokumentarfilm
Pusher 2012 Dutch Bob, Executive producer U/Spillefilm
Black's game 2012 Executive producer U/Spillefilm
Drive 2011 Instruktion U/Spillefilm
Bronson 2009 Instruktion, Manus U/Spillefilm
Valhalla Rising 2009 Instruktion, Manus DK/Spillefilm
Gambler 2006 Jang DK/Dokumentarfilm
Pusher 3 - I'm the angel of death 2005 Instruktion, Manus DK/Spillefilm
Kinamand 2005 Lægen DK/Spillefilm
Pusher II 2004 Instruktion, Manus DK/Spillefilm
Fear X 2003 Instruktion, Manus DK/Spillefilm
De udvalgte 2001 Kreativ producer, Konceptuerende instruktør Tv-serie
Bleeder 1999 Instruktion, Manus DK/Spillefilm
Pusher 1996 Instruktion, Manus DK/Spillefilm

Priser og nomineringer

Pris Premiere år Festival Film
FIPRESCI Pris 2000 Sarajevo Film Festival 2000 Bleeder
Emerging Master Award 2006 Seattle International Film Festival 2006 Pusher 3 - I'm the angel of death
Sydney Film Prize 2013 Sydney Film Festival 2013 Only God Forgives
Cine Merit Award 2010 München International Film Festival 2010 Valhalla Rising
Publikumspris 2010 Neuchatel International Fantastic Film Festival 2010 Valhalla Rising
Bedste Fotografering 2013 SITGES Festival Internacional de Cinema Fantàstic of Catalonia 2013 Only God Forgives
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.

Festivals

Festival Festival dato Film
Melbourne Film Festival 2016-07-28 The Neon Demon
Cannes, Festival de 2016-05-11 The Neon Demon
Goa - Int. Film Festival of India 2013-11-20 Only God Forgives
SITGES Festival Internacional de Cinema Fantàstic of Catalonia 2013-10-11 Only God Forgives
Toronto International Film Festival 2013-10-01 Bleeder
Guanajuato International Film Festival 2013-07-19 Only God Forgives
Bucheon International Fantastic Film Festival 2013-07-18 Only God Forgives
München International Film Festival 2013-06-28 Only God Forgives
Los Angeles Film Festival 2013-06-13 Only God Forgives
Sydney Film Festival 2013-06-05 Only God Forgives
Zlin Int. Film Festival for Children & Youth 2013-05-27 Pusher
Cannes, Festival de 2013-05-15 Only God Forgives
Guadalajara Film Festival 2013-03-01 Valhalla Rising
Bucheon International Fantastic Film Festival 2012-07-19 Bleeder
München International Film Festival 2012-06-29 Fear X
Les Arcs European Film Festival 2010-12-11 Pusher II
Lithuania Scanorama Film Forum 2010-11-11 Valhalla Rising
Haifa International Film Festival 2010-09-23 Valhalla Rising
Zagreb Motovun Film Festival 2010-07-26 Valhalla Rising
Neuchatel International Fantastic Film Festival 2010-07-04 Valhalla Rising
München International Film Festival 2010-06-25 Valhalla Rising
Jeonju International Film Festival 2010-04-29 Valhalla Rising
Istanbul Int. Film Festival 2010-04-03 Valhalla Rising
Göteborg International Film Festival 2010-01-29 Valhalla Rising
Rotterdam, International Film Festival 2010-01-27 Valhalla Rising
Marrakech International Film Festival 2009-12-04 Valhalla Rising
Torino International Film Festival 2009-11-13 Bleeder
London Film Festival 2009-10-14 Valhalla Rising
SITGES Festival Internacional de Cinema Fantàstic of Catalonia 2009-10-02 Valhalla Rising
Toronto International Film Festival 2009-09-10 Valhalla Rising
Venice International Film Festival 2009-09-02 Valhalla Rising
Sevilla Festival de Cine 2008-11-07 Pusher II
San Sebastian International Film Festival 2007-09-20 Pusher
Istanbul Festival of Independent Films 2007-02-15 Pusher 3 - I'm the angel of death
Warsaw International Film Festival 2006-10-06 Fear X
Helsinki Film Festival - Love & Anarchy 2006-09-14 Pusher 3 - I'm the angel of death
Melbourne Film Festival 2006-07-26 Pusher
Wellington - New Zealand Film Festival 2006-07-13 Pusher 3 - I'm the angel of death
Sydney Film Festival 2006-06-09 Pusher
Transilvania International Film Festival 2006-06-02 Pusher
Seattle International Film Festival 2006-05-25 Pusher
Buenos Aires Festival de Cine Independiente 2006-04-11 Pusher 3 - I'm the angel of death
Brussels Int. Filmfestival of Fantasy,Thriller & Science Fiction Films 2006-03-10 Pusher 3 - I'm the angel of death
Istanbul Festival of Independent Films 2006-02-16 Pusher II
Göteborg International Film Festival 2006-01-27 Pusher
Rotterdam, International Film Festival 2006-01-25 Pusher
Thessaloniki International Film Festival 2005-11-18 Pusher 3 - I'm the angel of death
Stockholm International Film Festival 2005-11-17 Pusher II
Lithuania Scanorama Film Forum 2005-11-11 Pusher II
London Film Festival 2005-10-20 Pusher 3 - I'm the angel of death
Warsaw International Film Festival 2005-10-07 Pusher II
Helsinki Film Festival - Love & Anarchy 2005-09-15 Pusher II
Toronto International Film Festival 2005-09-08 Pusher
Melbourne Film Festival 2005-07-20 Pusher II
Wellington - New Zealand Film Festival 2005-07-15 Pusher II
Moscow Int. Film Festival 2005-06-17 Pusher II
Transilvania International Film Festival 2005-05-27 Pusher II
Göteborg International Film Festival 2005-01-28 Pusher II
Rotterdam, International Film Festival 2005-01-26 Pusher II
Transilvania International Film Festival 2004-05-28 Fear X
Brussels Int. Filmfestival of Fantasy,Thriller & Science Fiction Films 2004-03-12 Fear X
Istanbul Festival of Independent Films 2004-02-12 Fear X
Rotterdam, International Film Festival 2004-01-21 Fear X
SITGES Festival Internacional de Cinema Fantàstic of Catalonia 2003-11-27 Fear X
Tallinn Black Nights Film Festival 2003-11-22 Fear X
Mannheim-Heidelberg, Int. Film Festival 2003-11-20 Fear X
Vienna Film Festival, Viennale 2003-10-17 Fear X
Rio de Janeiro Film Festival 2003-09-25 Fear X
Hamburg FilmFest GmbH 2003-09-19 Fear X
Helsinki Film Festival - Love & Anarchy 2003-09-18 Fear X
Edinburgh International Film Festival 2003-08-13 Fear X
Melbourne Film Festival 2003-07-23 Fear X
Jerusalem Int. Film Festival 2003-07-10 Fear X
Karlovy Vary International Film Festival 2003-07-04 Fear X
Moscow - Royal Danish Embassy 2003-04-05 Fear X
Göteborg International Film Festival 2003-01-24 Fear X
Rotterdam, International Film Festival 2003-01-22 Fear X
Venice International Film Festival 1999-08-25 Bleeder
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.