Nordisk Råds Filmpris til Dagur Kári

NORDISK RÅDS FILMPRIS. Dagur Káris islandsk-danske spillefilm "Virgin Mountain" er vinder af Nordisk Råds Filmpris 2015, som blev uddelt tirsdag aften.

Nordisk Råds Filmpris blev overrakt  til Dagur Kári og hans producenter den 27. oktober ved Nordisk  Råds session i Reykjavik. Det er dermed andet år i træk, at en islandsk film modtager prisen.

"Virgin Mountain" er historien om den 43-årige Fúsi, som trods sin alder stadig mangler modet til at træde ind i de voksnes verden. Han går som i søvne gennem hverdagen uden at afvige fra sine faste rutiner. Men da en livsglad kvinde og en 8-årig pige uventet træder ind i hans liv, bliver han tvunget til at tage springet ud i det ukendte.

Tidligere års vindere

Det er i år 12. gang, at Nordisk Råds Filmpris uddeles. Her er de tidligere års vindere:

2014 "Om heste og mænd", Benedikt Erlingsson, Island

2013 "Jagten", Thomas Vinterberg, Danmark

2012 "Play", Ruben Östlund, Sverige

2011 "Beyond", Pernille August, Sverige

2010 "Submarino", Thomas Vinterberg, Danmark

2009 "Antichrist", Lars von Trier, Danmark

2008 "Du levende", Roy Andersson, Sverige

2007 "Kunsten at græde i kor", Peter Schønau Fog, Danmark

2006 "Zozo", Josef Fares, Sverige

2005 "Drabet", Per Fly, Danmark

2002 "Manden uden fortid", Aki Kaurismäki, Finland

"Filmen er en raffineret enkel og visuelt opfindsom fortælling om at bevare sin godhed og uskyld i en verden, der synes uindtagelig. Dagur Káris kunstneriske bestigning af et mandigt 'Virgin Mountain' er en dybt gribende og fængslende film, som tegner et værdigt portræt af en blid kæmpe og leverer træfsikre skildringer af kvinderne omkring ham," sagde juryen.

Nordisk Råds Filmpris på 350.000 kr. gives til en film, der udmærker sig ved at være forankret i den nordiske kultur og er af høj kunstnerisk kvalitet. Den skal derudover være præget af originalitet og formå at forædle filmkunstens mange elementer i et overbevisende og integreret værk. Prisen deles mellem Dagur Kári og de to producenter, Agnes Johansen og Baltasar Kormákur som en anerkendelse af, at film er et kunstnerisk produkt skabt i samarbejde mellem instruktør, manuskriptforfatter og producenter.

Dagur Káris film, der er koproduceret af Mikkel Jersin og Bo Ehrhardt for danske Nimbus Film med produktionsstøtte fra Det Danske Filminstitut, havde international premiere på filmfestivalen i Berlin tidligere i år, og filmen er derefter blevet inviteret til en lang række festivaler rundt om i verden. På CPH PIX modtog den festivalens publikumspris, og på Tribeca Film Festival vandt den priserne for bedste spillefilm, manuskript og mandlige skuespiller.

Filmen har planlagt dansk biografpremiere i sommeren 2016.

Dagur Kari er uddannet fra Den Danske Filmskole og nu ansat på Den Danske Filmskole som leder af instruktøruddannelsen.