enda

Dagur Kári

(1973 - )

Instruktør, komponist og musiker. Født 12/12 1973. Islænding, men uddannet på Den Danske Filmskole 1999.

Hans afgangsfilm "Lost Weekend" vandt 11 priser rundt om i verden, men blev overgået af hans debutspillefilm, "Nói Albinói" (2003), der vandt 14 festivalpriser. Som alle Káris tørt humoristiske, egensindige film fortæller den om en outsider i et ingenmandsland, den 17-årige Nói, der er i opposition til alt og alle i den lille nordislandsk kystby, hvor han vokser op. Midt i snemasser og is, dybt afsondret, er det svært at finde fodfæste, når man føler sig anderledes.


"Voksne mennesker" (2005), en dansk produktion, er en minimalistisk, skæv komedie om gennemførte asociale unge eksistenser, der forsøger at leve uden for det regelbundne samfund. Ikke i protest, men på grund af totalt manglende sociale ambitioner. Også "Voksne mennesker" fik både kritikerroser og mange festivalpriser, 7 ialt.



En noget mere traditionelt fremadskridende fortællestil kendetegner Káris tredje spillefilm, den amerikanske "The Good Heart" (2009) med Brian Cox. Men igen finder man samme mildt ironiske sympati for excentriske personer på randen af samfundet.


Dagur Kári er medlem af af en islandske duo Slowblow, der har lavet musik til alle hans film.

Filmografi Priser Festivals
Title År Funktion Category
Virgin Mountain 2015 Instruktion U/Spillefilm
En mors kamp for et normalt liv 2012 Komponist DK/Dokumentarfilm
Det gode hjerte 2009 Instruktion U/Spillefilm
Voksne mennesker 2005 Instruktion DK/Spillefilm
Nói albinói 2003 Instruktion U/Spillefilm
Lost Weekend 1999 Instruktion DK/Kort fiktion

Priser og nomineringer

Pris Premiere år Festival Film
Bedste Manus 2006 Troia Int. Film Festival (Setúbal) 2006 Voksne mennesker
Iris Award for bedste film 2005 Brussels Film Festival 2005 Voksne mennesker
Bedste Film 2006 Göteborg International Film Festival 2006 Voksne mennesker
Bedste Film 2005 Ljubljana International Film Festival 2005 Voksne mennesker
Bedste Film 2005 Icelandic Film and Television Academy 2005 Voksne mennesker
Bedste Manus 2005 Icelandic Film and Television Academy 2005 Voksne mennesker
Bedste Lyd 2005 Icelandic Film and Television Academy 2005 Voksne mennesker
Bedste musik 2005 Icelandic Film and Television Academy 2005 Voksne mennesker
Bedste Instruktør 2005 Icelandic Film and Television Academy 2005 Voksne mennesker
Bedste Mandlige Birolle 2006 Bodil Filmmedarbejderforeningen 2006 Voksne mennesker
Bedste Filmfotograf 2006 Bodil Filmmedarbejderforeningen 2006 Voksne mennesker
Bedste skuespiller 2006 Wien EU XXL Film Cabourg/France 2006 Voksne mennesker
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.

Festivals

Festival Festival dato Film
Tokyo Northern Lights Festival 2013-02-09 Voksne mennesker
Gijon International Film Festival 2009-11-19 Voksne mennesker
Cinemateket 2008-04-17 Voksne mennesker
Synchro Film 2007-02-28 Voksne mennesker
Wien EU XXL Film 2006-11-30 Voksne mennesker
Torun, Camerimage 2006-11-25 Voksne mennesker
Lithuania Scanorama Film Forum 2006-11-11 Voksne mennesker
Riga Arsenals 2006-09-16 Voksne mennesker
Jerusalem Int. Film Festival 2006-07-06 Voksne mennesker
Durban International Film Festival 2006-06-14 Voksne mennesker
Cabourg Film Festival 2006-06-08 Voksne mennesker
Troia Int. Film Festival (Setúbal) 2006-06-02 Voksne mennesker
Seattle International Film Festival 2006-05-25 Voksne mennesker
Wisconsin Film Festival 2006-03-30 Voksne mennesker
Trondheim Kosmorama International Film Festival 2006-03-24 Voksne mennesker
Cleveland International Film Festival 2006-03-16 Voksne mennesker
Rouen, Fest. du Cinema Nordique 2006-03-15 Voksne mennesker
Sofia International Film Festival 2006-03-09 Voksne mennesker
Buenos Aires, Mar Del Plata Int. FF 2006-03-09 Voksne mennesker
Belgrade International Film Festival 2006-02-24 Voksne mennesker
Bangkok International Film Festival 2006-02-17 Voksne mennesker
Dublin International Film Festival 2006-02-17 Voksne mennesker
Göteborg International Film Festival 2006-01-27 Voksne mennesker
Bratislava International Film Festival 2005-12-02 Voksne mennesker
Gijon International Film Festival 2005-11-24 Voksne mennesker
Goa - Int. Film Festival of India 2005-11-24 Voksne mennesker
Tallinn Black Nights Film Festival 2005-11-24 Voksne mennesker
Budapest European Film Week 2005-11-24 Voksne mennesker
Ankara Festival on Wheels 2005-11-18 Voksne mennesker
Newcastle Northern Lights Film Festival 2005-11-17 Voksne mennesker
Ljubljana International Film Festival 2005-11-10 Voksne mennesker
Cardiff International Film Festival 2005-11-09 Voksne mennesker
Taipei Golden Horse Film Festival 2005-11-04 Voksne mennesker
Los Angeles, AFI Int. Festival 2005-11-03 Voksne mennesker
Lübeck, Nordische Filmtage 2005-11-03 Voksne mennesker
Sao Paulo Int. Film Festival 2005-10-21 Voksne mennesker
London Film Festival 2005-10-20 Voksne mennesker
Warsaw International Film Festival 2005-10-07 Voksne mennesker
Busan International Film Festival 2005-10-06 Voksne mennesker
Bordeaux International Festival for Women 2005-10-03 Voksne mennesker
Vancouver International Film Festival 2005-09-29 Voksne mennesker
Rio de Janeiro Film Festival 2005-09-22 Voksne mennesker
Halifax Atlantic Film Festival 2005-09-15 Voksne mennesker
Helsinki Film Festival 2005-09-15 Voksne mennesker
Haugesund, Den Norske Filmfestivalen 2005-08-19 Voksne mennesker
Melbourne Film Festival 2005-07-20 Voksne mennesker
Karlovy Vary International Film Festival 2005-07-01 Voksne mennesker
Brussels Film Festival 2005-07-01 Voksne mennesker
Transilvania International Film Festival 2005-05-27 Voksne mennesker
Cannes, Festival de 2005-05-11 Voksne mennesker
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.