Ny rektor på Filmskolen

FILMSKOLEN. Vinca Wiedemann tiltræder stillingen som rektor for Den Danske Filmskole den 1. marts.

Kulturminister Marianne Jelved har udnævnt Vinca Wiedemann til ny rektor for Den Danske Filmskole. 

Vinca Wiedemann er 54 år og uddannet filmklipper fra Den Danske Filmskole. Hun har været ansat som leder af undervisningsafdelingen på Filmskolen og fungeret som lærer ved skolen i perioden 1990-95. I de efterfølgende år arbejdede hun blandt andet som producer og manuskriptforfatter. 

Wiedemann blev i 1999 ansat som spillefilmkonsulent på Det Danske Filminstitut. I 2003 etablerede hun New Danish Screen og blev ordningens første kunstneriske leder. Siden 2007 har Wiedemann været selvstændig manuskriptkonsulent, producer og forfatter og senere fastansat producer på Zentropa. Hun har produceret Pernille Fischer Christensens "En familie" og "En du elsker" samt Katrine Wiedemanns "Viceværten", og hun har været manus-supervisor på film af Lars von Trier, Susanne Bier og Thomas Vinterberg. Hun blev i 2013 udpeget til formand for Rådet for Spillefilm på Det Danske Filminstitut.

Kulturminister Marianne Jelved siger:

"Med Vinca Wiedemanns brede filmfaglige erfaring, indsigt og netværk, hendes visioner for Den Danske Filmskole samt hendes gennemslagskraft, skarpsindighed og analytiske sans har Filmskolen fået en rektor, der kan manøvrere i den virkelighed og med de udfordringer, Filmskolen står overfor. Jeg glæder mig til at se resultaterne af de visioner, Vinca Wiedemann har for Filmskolen på både det kunstneriske og det uddannelsespolitiske plan.

Jeg vil samtidig benytte lejligheden til at rette en stor tak til afgående rektor for Den Danske Filmskole Poul Nesgaard for hans fornemme og meget betydningsfulde indsats for skolen i hele sin rektorperiode. Han har med stor dygtighed formået at udvikle skolen til en af verdens førende filmskoler og skabe grobund for udviklingen af de mange store filmfaglige talenter, der har og har haft deres gang på skolen og i filmbranchen."

Vinca Wiedemann siger:

"Det er en kæmpe ære at skulle overtage rektorposten, og jeg beundrer det, som Poul Nesgaard har gjort for Filmskolen. Det har været hans livsværk. Jeg er fuld af respekt. Det er en bevægende skiftedag for både ham og mig, og vi har talt sammen. Poul har lykønsket mig og tilbudt mig al sin assistance i den kommende overdragelsesproces.

Dansk film – både inden for spillefilm og dokumentarfilm – er en enestående succes. Men hvis jeg var et ungt menneske, ville jeg få spat af at skulle sammenlignes med alle de gamle kæmper. Filmskolens allervigtigste opgave i årene, der kommer, er at tilbyde et frirum og være et inspirerende og udfordrende tilbud til de nye filmfolk, der skal finde ind til deres egne historier og deres helt eget blik på verden."

Vinca Wiedemann tiltræder stillingen den 1. marts 2014.

Tags: Filmskolen