enda

Vinca Wiedemann

(1959 – )

Klipper, producer, manuskriptforfatter og manuskript-supervisor. Født 23. september 1959. Søster til teater- og filminstruktør Katrine Wiedemann.


Vinca Wiedemann blev uddannet fra Den Danske Filmskoles klippelinje i 1987, men havde inden da arbejdet som klippeassistent på flere film. Frem til 1993 klippede hun overvejende dokumentarfilm, blandt andet for Jørgen Leth ("Notater fra Kina" (1987) og "Notater om kærlighed" (1989)). 1990-1995 var hun desuden lærer ved den Danske Filmskole og leder af undervisningsafdelingen.


I 1995 lagde hun klippefaget på hylden for at arbejde som producer, manuskriptkonsulent og dramaturg på både spillefilm og dokumentarfilm. I 2000 skrev hun manuskript til "Fruen på Hamre", en Morten Korch-filmatisering, som blev instrueret af hendes søster Katrine Wiedemann.


1. november 1999 blev Vinca Wiedemann spillefilmkonsulent på Det Danske Filminstitut, en stilling hun beklædte indtil 2003. Som spillefilmkonsulent kom hun til at arbejde sammen med instruktører som Susanne Bier, Lars von Trier, Christoffer Boe, Per Fly og Thomas Vinterberg. Trods rækken af succesfulde produktioner i perioden måtte hun også lægge ryg til kritik, blandt andet fordi hun støttede danske film på engelsk som "Wilbur Wants to Kill Himself" (Lone Scherfig, 2002) og "Dogville" (Lars von Trier, 2003). Efter konsulentjobbet på Det Danske Filminstitut blev hun i 2003 leder af den nystartede talentudviklingspulje New Danish Screen samme sted. Her sad hun til 2007 og agerede kunsterisk sparringspartner for talenter som Pernille Fischer Christensen ("En soap"), Anders Morgenthaler ("Princess") og Christoffer Boe ("Off screen"), som alle vandt adskillige priser i ind- og udland.


I 2007 vendte Vinca Wiedemann tilbage til filmbranchen som selvstændig manuskriptkonsulent, producer og forfatter, og i perioden 2010-2013 var hun fast tilknyttet Zentropa som producer. Her arbejdede hun igen sammen med blandt andre Susanne Bier ("Den skaldede frisør", 2012), Thomas Vinterberg ("Jagten", 2013) og Lars von Trier ("Nymphomaniac", 2013). 1. marts 2014 udnævntes hun som ny rektor for Den Danske Filmskole.


Vinca Wiedemann er bredt anerkendt for sin alsidige viden om den danske filmbranche og især for engagementet omkring udvikling af talenter og projekter. Hun formulerer det selv sådan: "Det som jeg kan og har brugt rigtig meget i mit arbejde, er at hjælpe filmfolk med at udvikle deres historier. Jeg går ind i en meget tæt, intim dialog, hvor jeg fokuserer på indholdet og på de processer, der skal til for at få det ud af mennesket og op på lærredet" (Berlingske Tidende, 19/12 2013).


Ud over sit kreative virke i filmbranchen og på Det Danske Filminstitut har Vinca Wiedemann også siddet i diverse råd og udvalg. Blandt andet har hun været medlem af Kulturministeriets kanonudvalg for film 2005-06, senioradvisor i Think Tank of European Film and Film Policy og formand for Rådet for Spillefilm på Det Danske Filminstitut 2013-14. Hun har desuden skrevet en rapport om kompetenceudvikling for filmkonsulenter i Norden i 2009: "Kunsten at være Filmkonsulent". I marts 2014 tiltrådte hun stillingen som rektor for Den Danske Filmskole.

Filmografi Priser Festivals
Title År Funktion Category
De frivillige 2019 Manuskriptkonsulent DK/Spillefilm
Unge Astrid 2019 Manuskriptkonsulent U/Spillefilm
Rosemarie og gartnerens hemmelighed 2016 Manuskonsulent U/Spillefilm
Kollektivet 2016 Story supervisor DK/Spillefilm
Sameblod 2016 Manuskonsulent U/Spillefilm
Under sandet 2015 Konsulent DK/Spillefilm
En chance til 2015 Manuskonsulent DK/Spillefilm
Idealisten 2015 Manuskonsulent DK/Spillefilm
En du elsker 2014 Producer DK/Spillefilm
Nymphomaniac Director's Cut 2014 Story supervisor DK/Spillefilm
I am Here 2014 Klippekonsulent DK/Spillefilm
Arvingerne 1 2014 Manuskriptsupervisor Tv-serie
Jagten 2013 Manus-supervisor DK/Spillefilm
Nymphomaniac 2013 Story supervisor DK/Spillefilm
Spies og Glistrup 2013 Manuskonsulent DK/Spillefilm
Viceværten 2012 Producer DK/Spillefilm
Den skaldede frisør 2012 Manus-supervisor DK/Spillefilm
Melancholia 2011 Manus-supervisor DK/Spillefilm
Beyond 2011 Dramaturg U/Spillefilm
En familie 2010 Producer DK/Spillefilm
Hævnen 2010 Kreativ producer DK/Spillefilm
Flugten 2009 Manuskonsulent DK/Spillefilm
Fruen på Hamre 2000 Manus, Instruktørassistent DK/Spillefilm
De udstillede 2000 Producer DK/Dokumentarfilm
Hånden på hjertet 2000 Manuskonsulent U/Spillefilm
Italiensk for begyndere 2000 Executive producer DK/Spillefilm
Morten Korch - Solskin kan man altid finde 1999 Medvirkende DK/Dokumentarfilm
De ydmygede 1998 Producer DK/Dokumentarfilm
Morgenfryd 1998 Konsulent DK/Kort fiktion
Exit non-stop 1998 Konsulent DK/Kort fiktion
Askepots tømmermænd 1998 Konsulent DK/Kort fiktion
Aberne og det hemmelige våben 1995 Dramaturgisk konsulent DK/Spillefilm
Guldalder 1993 Klip DK/Dokumentarfilm
Notater om kærligheden 1989 Klippeassistent DK/Eksperimentalfilm
Arven 1988 Klip DK/Kort fiktion
Fejemanden og friheden 1988 Klip DK/Dokumentarfilm
Når vinden vender 1987 Klip DK/Kort fiktion
Notater fra Kina 1987 Klip DK/Dokumentarfilm
Byen indeni 1984 Klip DK/Eksperimentalfilm
Der findes ingen tamme dyr 1983 Klip DK/Kort fiktion
Otto er et næsehorn 1983 Klip DK/Spillefilm
Det parallelle lig 1982 Klippeassistent DK/Spillefilm
Har du set Alice? 1981 Klippeassistent DK/Spillefilm
Cirkus Casablanca 1981 Assistent DK/Spillefilm

Priser og nomineringer

Pris Premiere år Festival Film
FIPRESCI AWARD 2010 Berlinale 2010 En familie
Bedste Film 2010 Los Angeles Film Festival 2010 En familie
Bedste skuespiller 2010 Valladolid International Film Festival 2010 En familie
Audience Award - Best International Feature 2014 Los Angeles Film Festival 2014 En du elsker
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.

Festivals

Festival Festival dato Film
Beijing International Film Festival 2015-04-16 En du elsker
Tallinn Black Nights Film Festival 2014-11-14 En du elsker
Lithuania Scanorama Film Forum 2014-11-06 En du elsker
Skip City International D-Cinema Festival 2014-07-19 En du elsker
Los Angeles Film Festival 2014-06-11 En du elsker
Berlinale 2014-02-06 En du elsker
Amsterdam, IDFA 2013-11-20 De ydmygede
Helsinki Film Festival - Love & Anarchy 2013-09-19 Viceværten
Vilnius International Film Festival 2013-03-14 Viceværten
Guadalajara Film Festival 2013-03-01 Viceværten
Göteborg International Film Festival 2013-01-25 Viceværten
Palm Springs International Film Festival 2013-01-03 Viceværten
Torun, Camerimage 2012-11-24 Viceværten
Tallinn Black Nights Film Festival 2012-11-13 Viceværten
Sao Paulo Int. Film Festival 2012-10-19 Viceværten
Chicago International Film Festival 2012-10-10 Viceværten
San Sebastian International Film Festival 2012-09-21 Viceværten
Göteborg International Film Festival 2012-01-27 Viceværten
Haifa International Film Festival 2011-10-13 En familie
Moscow - Royal Danish Embassy 2011-09-05 En familie
Trondheim Kosmorama International Film Festival 2011-04-04 En familie
Göteborg International Film Festival 2011-01-28 En familie
Torun, Camerimage 2010-11-27 En familie
Valladolid International Film Festival 2010-10-23 En familie
Sao Paulo Int. Film Festival 2010-10-21 En familie
Mumbai Film Festival 2010-10-21 En familie
London Film Festival 2010-10-13 En familie
Zürich Film Festival 2010-09-23 En familie
Rio de Janeiro Film Festival 2010-09-23 En familie
Haugesund, Den Norske Filmfestivalen 2010-08-18 En familie
Taipei Film Festival 2010-06-25 En familie
Los Angeles Film Festival 2010-06-17 En familie
Berlinale 2010-02-11 En familie
Moscow - Royal Danish Embassy 2003-04-05 De ydmygede
Göteborg International Film Festival 2002-01-25 De ydmygede
Lübeck, Nordische Filmtage 2001-11-01 De udstillede
Doc Aviv int. Film Festival 2001-03-24 De udstillede
Amsterdam, IDFA 2000-11-22 De udstillede
Oslo International Film Festival 2000-11-16 De udstillede
Leipzig Festival for Documentary and Animation 2000-10-17 De udstillede
Sheffield Doc/Fest 2000-10-16 De udstillede
Ghent Flanders Int. Film Festival 2000-10-10 De ydmygede
Rio de Janeiro Film Festival 2000-10-05 De ydmygede
Odense Internationale Film Festival 2000-08-14 De udstillede
Edinburgh International Film Festival 2000-08-13 De udstillede
Nyon, Visions du Réel 2000-05-01 De udstillede
Toronto, Hot Docs Int. Documentary Festival 2000-05-01 De udstillede
Hong Kong International Film Festival 2000-04-12 De ydmygede
Mumbai Film Festival 2000-02-03 De ydmygede
Göteborg International Film Festival 2000-01-28 De udstillede
Tallinn Black Nights Film Festival 1999-12-06 De ydmygede
Oslo International Film Festival 1999-11-19 De ydmygede
Hamptons Film Festival 1999-10-20 De ydmygede
Toronto International Film Festival 1999-09-09 De ydmygede
Odense Internationale Film Festival 1999-08-16 De ydmygede
Göteborg International Film Festival 1999-01-29 De ydmygede
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.