Omars vej til Krudttønden

DOKUMENTARFILM. Med premiereaktuelle 'Angrebet' dykker Nils Giversen dybt ned i hændelser op til og efter angrebet på Krudttønden og synagogen i 2015. Hans håb er, at filmen kan medvirke til en konstruktiv samfundsdebat om hvordan voldelig radikalisering kan undgås i fremtiden. Filmen kan ses på DR TV.

For fem år siden blev Danmark ramt af terror, da 22-årige Omar el-Hussein angreb Kulturhuset Krudttønden og Københavns synagoge den 14. februar og dræbte to. 

Hvordan kunne det ske? Hvorfor skete det? Og kunne angrebet have været undgået? 

Det var blot nogle af de spørgsmål, som mange danskere sad tilbage med efter angrebet. Den prisvindende journalist og instruktør Nils Giversen var selv forfærdet over, at Danmark var blevet ramt af terror. 

I søgen efter svar begyndte han arbejdet på den premiereaktuelle dokumentar 'Angrebet – Omars vej til Krudttønden', der kan ses på DR TV. 

I 'Angrebet' møder vi for første gang de personer, der kendte Omar el-Hussein bedst. Med nye vidner, fortrolige dokumenter, politifotos og videoovervågning skildrer filmen det rystende forløb, der ledte op til angrebet, og kaster nyt lys over et mørkt kapitel i Danmarks historie.

Filmen giver en præcis gengivelse af Omars færden og adfærd to uger op til terrorangrebet. Den skildrer også hele baggrunden for angrebet og Omars opvækst. Den undersøger, hvordan terror kan opstå og hvordan en ung mand, der var dygtig i skolen og havde livet foran sig, kunne ende med at blive så radikaliseret, at han udførte selve handlingen. 

Instruktørens motivation

Siden angrebet i 2015 har Giversen forsøgt at kortlægge, hvad der helt præcist skete op til den dag, da 22-årige Omar el-Hussein angreb Krudttønden og synagogen. Han har talt med myndigheder, eksperter, øjenvidner, pårørende og venner til de to dræbte Finn Nørgaard og Dan Uzan, men også med pårørende og venner af Omar el-Hussein. 

”Mit håb er, at større viden og en mere konkret forklaring på baggrunden for angrebene kan give os alle et mere oplyst grundlag at handle på i fremtiden. Den opgave hviler ikke kun på PET og andre myndigheder, men også på civilsamfundet. Jeg håber, at filmen kan være med til at rejse en konstruktiv samfundsdebat om hvordan voldelig radikalisering kan undgås i fremtiden,” siger Giversen.

'Angrebet – Omars vej til Krudttønden' kan ses på DR TV. Afsnit 2 sendes desuden 5. marts kl. 21.25 på DR 1. Filmen har premiere samme uge som Ole Christian Madsens spillefilm 'Krudttønden', der kan ses i de danske biografer fra i dag.

Om 'Angrebet'

'Angrebet' er instrueret af Nils Giversen. Signe Byrge Sørensen har produceret for Final Cut For Real i samarbejde med Danmarks Radio og med støtte fra bl.a. Filminstituttet.