Onkel i kapløb om Nordisk Råds Filmpris 2020

NOMINERING. Frelle Petersens 'Onkel' rammer de store følelser renhjertet, lyder det blandt andet fra juryen, der har peget på det sønderjyske hverdagsdrama som en af de fem kandidater til Nordisk Råds Filmpris 2020. Vinderen udpeges den 27. oktober.

Et stille drama fra Sønderjylland har mulighed for at vinde en af Nordens mest eftertragtede filmpriser – nemlig 'Onkel', der er udpeget som en af de fem nordiske kandidater til den årlige Nordisk Råds Filmpris.

Nomineringen gives kollektivt til instruktør og manuskriptforfatter Frelle Petersen og producer Marco Lorenzen fra 88miles.

'Onkel' om Kris og hendes invalide onkel vandt hovedprisen på Tokyo Filmfestival, hvor den havde sin verdenspremiere i oktober 2019. Filmen blev dernæst hædret med Politikens Talentpris ved CPH PIX og publikumsprisen på Kosmorama Trondheim Filmfestival. For sit manuskript til hverdagsdramaet på klingende sønderjysk vandt Frelle Petersen desuden en Bodil for bedste manuskript.

"Ser det store i det små"

'Onkel' er udvalgt af en dansk jury, der består af filmkritikerne Per Juul Carlsen, Jacob Wendt Jensen og Eva Norup Redvall. Deres motivation lyder:

"I 'Onkel' er alt småt – ikke forstået som ’ubetydeligt’, ’ligegyldigt’, ’bagatelliseret’ og ’banalt’, men som ’alment’, ’lokalt’, ’ydmygt’ og ’rendyrket’. 'Onkel' ser det store i det små. I filmisk sammenhæng hører det bestemt til småtingsafdelingen, at en ung kvinde drømmer om at opleve verden, men samtidig føler sig bundet til den handicappede og ensomme onkel, der har opdraget hende. Men 'Onkel' rammer netop de store følelser i et af livets mange små valg rent … renhjertet. Uden filmstjerner, med amatører, på en almindelig gård, på en lille dialekt i et glemt hjørne af fjerne Sønderjylland fortæller instruktør Frelle Petersen en historie med styrke til at ramme hele den store jordklode i hjertet."

'Onkel' er udvalgt blandt alle danske film, der havde premiere i perioden 1. juli 2019 til 30. juni 2020.

Overblik: De fem kandidater

Danmark: 
'Onkel' – af Frelle Petersen (instruktør og manusforfatter) og Marco Lorenzen (producer).

Finland:
'Dogs Don’t Wear Pants' ('Koirat eivät käytä housuja') – af Jukka-Pekka Valkeapää (instruktører), Jukka-Pekka Valkeapää, Juhana Lumme (manusforfattere), Aleksi Bardy og Helen Vinogradov (producere).

Island: 
'Echo' ('Bergmál') – af Rúnar Rúnarsson (instruktør og manusforfatter), Rúnar Rúnarsson, Live Hide og Lilja Ósk Snorradóttir (producere).

Norge: 
'Beware of Children' ('Barn') – af Dag Johan Haugerud (instruktør og manusforfatter) og Yngve Sæther (producer).

Sverige: 
'Charter' – af Amanda Kernell (instruktør og manusforfatter), Lars G. Lindström og Eva Åkergren
(producere).

Om Nordisk Råds Filmpris

Nordisk Råds Filmpris uddeles i år for 17. gang. Seks gange tidligere er prisen gået til en dansk film: 'Dronningen' (2019), 'Jagten' (2013), 'Submarino' (2010), 'Antichrist' (2009), 'Kunsten at græde i kor' (2007) og 'Drabet' (2005).

Filmprisen består af 350.000 kr. og gives til en film med høj kunstnerisk kvalitet og kunstnerisk originalitet, og som har en betydelig forankring i den nordiske kultur.

Prisen deles ligeligt mellem filmens manuskriptforfatter, instruktør og producer for at understrege filmproduktion som en kollektiv proces.

Vinderen offentliggøres tirsdag den 27. oktober 2020 i forbindelse med Nordisk Råds session i Reykjavik.