Oplev dansk films guldalder på Stumfilm.dk

STUMFILM. Nu åbner Filminstituttet streamingsitet Stumfilm.dk, som kommer til at rumme over 400 danske stumfilm. På sitet kan man følge med i digitaliseringen, se filmene gratis og læse gode historier fra dansk films guldalder. Det er det største filmhistoriske formidlingsprojekt i Danmark til dato.

Forestil dig en verden uden levende billeder. Uden tv, YouTube, biografer, streaming, videoklip på sociale medier osv. Vores samvær og kommunikation ville være en anden uden filmmediet. Nutidens mylder af levende billeder begyndte med stumfilmen for godt 120 år siden. Og Danmark var frontløber med masser af kulørte, kommercielle og kunstnerisk eksperimenterende film.

Stumfilm.dk

Oplev stumfilmens fantastiske visuelle univers på

Danmark var stumfilmens Hollywood

Fra omkring 1910 og ti år frem var dansk film blandt verdens førende både forretningsmæssigt og kunstnerisk. Nordisk Films Kompagni, det nuværende Nordisk Film, og Palladium var de absolutte fyrtårne og producerede spillefilm på samlebånd - ofte en spillefilm og to korte farcer om ugen. Det var en tid, hvor stjerner som Asta Nielsen, Valdemar Psilander, Gunnar Tolnæs og Fy & Bi funklede langt ud over landets grænser, og hvor Danmarks største instruktør Carl Th. Dreyer skabte en stor del af sit samlede værk. 

En af filmene på Stumfilm.dk er 'Himmelskibet' (1918), der handler om marineofficeren Avanti Planetaros, som vil kortlægge himmelrummet og udforske fremmede planeter.

Stumfilm.dk - streaming og filmarkæologi

Nu lancerer Filminstituttet streamingsitet Stumfilm.dk, hvor alle kan følge med i digitaliseringen af over 400 værker fra perioden 1897-1928 - det vil sige samtlige bevarede danske stumfilm. Det er et filmarkæologisk kæmpeprojekt, der løber over de næste fire år, og det bliver både omfattende og uforudsigeligt. En del af de gamle ruller har ikke været set siden 1920’erne. Efterhånden som filmene bliver digitaliseret, kan de streames på sitet, hvor de bliver suppleret af bl.a. plakater, fotografier, tematekster, manuskripter og datidens anmeldelser. Alt er frit tilgængeligt og gratis at se online.

'I Opiumets Magt' (1918) handler om bankieren Collin, der bliver afhængig af opium, da han i rusen kan møde sin afdøde datter.

Interesserede kan se frem til både kulørte fortællinger og kunstfilm, dramaer, komedier og special effects. Selvom filmsproget var et andet for 100 år siden, afspejler filmene, at datidens publikum var fascineret af mange af de samme temaer, som vi er i dag. I stumfilmæraen var sproget ingen hindring for at nå ud over Danmarks grænser. Filmene var bevidst kosmopolitisk anlagte, og deres universelle emner og problemstillinger banede vej for stor international udbredelse.

Største filmhistoriske formidlingsprojekt

Stumfilm.dk er det hidtil største filmhistoriske formidlingsprojekt i Danmark. Forud er gået fire års arbejde med at kortlægge filmsamlingerne i Filminstituttets arkiv. De mange film og supplerende materialer kan forhåbentlig vække glæde blandt både kulturhistorisk interesserede og nysgerrige filmelskere. En særlig målgruppe er internationale filmforskere og undervisningsinstitutioner, hvor dansk stumfilm er pensum for filmstuderende, og derfor findes Stumfilm.dk også i en engelsk version.

I 'Folkets Ven' (1918) kæmper tre brødre for underklassens sag på hver deres måde: Med vold, med ord og med et drastisk indgreb inspireret af urmageri!

Kontakt

Anne Schwartz
Projektredaktør
Tlf. +45 3374 3681
annesc@dfi.dk

Lars-Martin Sørensen
Forskningsleder
Tlf. +45 3374 3574
larss@dfi.dk

Stumfilm.dk er muliggjort af Augustinus Fonden, Aage og Johanne Louis-Hansens Fond og A.P. Møller Fonden, der hver især har doneret 10 millioner kroner. Der knytter sig også et dansk-tysk forskningsprojekt til digitaliserings- og formidlingsindsatsen. I løbet af de næste tre år undersøger syv filmhistorikere vekselvirkningen mellem dansk og tysk stumfilmkultur fra 1910-1930. 

Hent stillbilleder og filmklip til pressebrug på pressesitet

Faktaboks

Stumfilm.dk er Det Danske Filminstituts nye streamingsite med spillefilm og kortere stumfilm fra perioden 1897-1928. Filmene bliver tilgængelige, efterhånden som de digitaliseres, og de er gratis at se. Sitet rummer desuden tema-artikler, plakater, fotografier, manuskripter og anmeldelser. 

Følg digitaliseringsprocessen på selve sitet samt på Facebook (Filmmuseet / Filminstituttet).

I 'Dydsdragonen' (1927) rejser en forfatter til Paris og kommer i uføre. Men så sætter hans kone en spidsfindig hævnakt i værk.