Presserum for stumfilm.dk

Fra slædekørsel i Fælledparken til rumrejser mod Mars. Kom med på opdagelsesrejse i dansk films guldalder på Stumfilm.dk

Besøg Stumfilm.dk

Danmark var stumfilmens hollywood

Fra omkring 1910 og ti år frem var dansk film blandt verdens førende både forretningsmæssigt og kunstnerisk. Det var en tid, hvor stjerner som Asta Nielsen, Valdemar Psilander, Gunnar Tolnæs og Fy & Bi funklede langt ud over landets grænser, og hvor instruktøren Carl Th. Dreyer skabte en stor del af sit samlede værk. 

Nu bliver dansk films guldalder vakt til live på streamingsitet Stumfilm.dk. Her kan alle følge med i digitaliseringen af over 400 film fra perioden 1897-1928 - det vil sige alle bevarede danske stumfilm. Man kan både streame filmene og se bl.a. plakater, fotografier, tematekster, manuskripter og datidens anmeldelser. Alt er gratis og frit tilgængeligt. Det er et filmarkæologisk kæmpeprojekt, der løber over fem år, og det bliver både omfattende og uforudsigeligt. En del af filmene har ikke været set siden 1920’erne.

Stumfilm.dk er det hidtil største filmhistoriske formidlingsprojekt i Danmark, og der knytter sig også et dansk-tysk forskningssamarbejde til det. Projektet er muliggjort af Augustinus Fonden, Aage og Johanne Louis-Hansens Fond og A.P. Møller Fonden, der hver har doneret 10 millioner kroner. 

Læs mere om Stumfilm.dk 

Kontakt

Anne Schwartz
Projektredaktør
Tlf. 3374 3681
annesc@dfi.dk

Lars-Martin Sørensen
Forskningsleder
Tlf. 3374 3574 
larss@dfi.dk

Nyheder om Stumfilm.dk

Nyeste temaer

Med livet som indsats – til lands, til vands og i luften

Der var både højt at flyve og afgrundsdybt at falde, når vovehalsene i stumfilmæraen leverede drabelige dumdristigheder i jagten på nye publikumssensationer.

Læs mere

Fy og Bi – Dansk stumfilms 'Kino-Lieblinge'

Den danske komikerduo Fyrtårnet og Bivognen var danske og tyske biografgængeres ubestridte favoritter i 1920’erne – men også langt op i tonefilmens æra.

Læs mere

Stills til download